Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPIRANJE PRSTOM Slaba zaštita mališana čije majke i očevi izdržavaju kaznu u zatvoru

Djeca robijaju i služe kaznu svojih roditelja

27.02.2008.
u 19:36

 To je Vlastimirov sin  tako je, nekoliko mjeseci prije no što se u Kaznionici u Lepoglavi objesio trostruki ubojica Vlastimir Kihalić, jedan dječak predbacio svom vršnjaku što se druži sa sinom osuđenog. Zaboljelo je to Mariju i Milana Kihalića, skrbnike unučadi kojima je otac ubio majku. Iako nemoćni da tu išta promijene, priznali su da ih boli to što su neki skloni reći "kakav otac, takav sin".

Baka Marija čak je razmišljala da u poznim godinama rasprodaju svu svoju imovinu u Prekopi pokraj Gline i odsele se u nepoznato. Upravo na takve slučajeve stigmatizacije djece čiji su roditelji u zatvoru odnosi se jučerašnja preporuka pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, koja je još jednom istaknula da djeca nisu kriva za djela i nedjela svojih roditelja. U Hrvatskoj živi nekoliko tisuća djece čiji je roditelj trenutačno na odsluženju zatvorske kazne, ali za to vrijeme okrutnu kaznu služi i dijete
.
 U tu se djecu upire prstom, marginalizira ih se, zanemaruje  istaknula je M. Jelavić apelirajući na veću senzibilizaciju stručnjaka i svih onih koji su u doticaju s takvom djecom. Cilj je očuvati obitelj i zaštititi prava djece stoga se nikako ne smiju prekidati veze s roditeljima, iznimka su naravno nasilnici.

Kao zoran primjer hrvatske rak-rane  dobri zakoni, slaba provedba  navedena je primjedba da se posjeti roditeljima, na koje djeca imaju pravo jednom tjedno, redovito ostvaruju, no u okolini koja na mališane može djelovati zastrašujuće.

 Iznimno je važno s koliko senzibiliteta zakon primjenjuju ljudi, suci, socijalni radnici i profesionalci u zatvorskom sustavu  zaključio je sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije