Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenko Adrović

Direktor HUB-a: Više je činjenica zbog kojih ulazak u eurozonu možemo smatrati logičnim slijedom događaja

U hotelu Sheraton održana konferencija "Zagreb - bankarsko i financijsko središte 2021"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
14.07.2022.
u 16:33

- Uz efikasno korištenje EU sredstava, Hrvatska bi se mogla naći u prilici da uspješno prođe kroz ova više nego izazovna vremena te da upravo u ovome desetljeću osjetnije sustigne životni standard prosjeka Europske unije - istaknuo je

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović smatra kako postoji više činjenica "zbog kojih ulazak Hrvatske u eurozonu možemo smatrati logičnim slijedom događaja". Istaknuo je to povodom ranije danas održane konferencije Večernjeg lista "Hrvatska kao dio eurozone".

- To je prvenstveno usklađenost naših poslovnih ciklusa s ciklusima zemalja iz europodručja, dugotrajna i snažna prisutnost eura u hrvatskom gospodarstvu, kao i trgovinska povezanost s članicama Europske unije. Stvarnost u ovom trenutku ne možemo oslikavati isključivo ružičastim tonovima jer je neizvjesnost velika. Ratni sukobi su nepredvidivi, a problem sa supstitucijom ruskih energenata je golem. Visoka inflacija, koja je najvećim dijelom potaknuta troškovnim udarom zbog povećanih cijena energije, predstavlja novu stvarnost. Slijede nam velike tehnološke promjene u oblasti energetike koje će se odvijati u uvjetima snažno povećanih rizika. Imajući u vidu sve navedene globalne nestabilnosti, članstvo u eurozoni Hrvatskoj će osigurati pristup dodatnim mehanizmima zaštite, nižu premiju rizika te uklanjanje valutnog rizika - istaknuo je. 

- Sve to donijet će, kako državi, tako i građanima, povoljnije uvjete financiranja za razliku od onih koje bismo imali da ne uvodimo euro. Zbog toga je važno dosljedno dovršiti projekt pristupanja Hrvatske europodručju i nastaviti s reformama, uz što pametnije korištenje europskog novca koji nam stoji na raspolaganju za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju. Iako će banke uvođenjem eura izgubiti velik dio svojih prihoda i imati visoke jednokratne troškove prilagodbe poslovanja, snažno podržavaju ulazak Hrvatske u eurozonu koji će ukloniti valutni rizik, ali i pozitivno utjecati na prijeko potrebne investicije.

Uz efikasno korištenje EU sredstava, Hrvatska bi se mogla naći u prilici da uspješno prođe kroz ova više nego izazovna vremena te da upravo u ovome desetljeću osjetnije sustigne životni standard prosjeka Europske unije. Banke su spremne izdašno podržati taj razvojni proces - tvrdi Zdenko Adrović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije