Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šlamperaj

Diplomati: Angela Merkel najmanji vam je problem, razmislite o sebi

Tomislav Saucha, Dora Ruzdjak Podolski (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.06.2013.
u 18:22

Kasnilo se, MVP je bio isključen iz organizacije, čak su i imena uzvanika pogrešno napisana

– Kako sada izgleda, glavna vijest s nedjeljne proslave ulaska Hrvatske u EU mogao bi biti srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić – kazao nam je, poluironično, jedan strani diplomat.

Mladi savjetnik

Toliko se dugo pregovaralo, toliko je bilo problema, pa je kozmička ironija da ni ulazak ne može proći bez kontroverzi. Kancelarka Merkel objasnila je da ne dolazi jer ceremonija kasno završava. Bio to eufemizam ili ne, ali zaista, pitali su se mnogi – zašto bi uopće netko dolazio u Zagreb na večeru i feštu na trgu. Organizacija svečanosti pala je u ruke Tomislavu Sauchi, savjetniku premijera Zorana Milanovića. Čim je ta vijest bila objavljena, dizale su se obrve. Pogotovo zato što je iz tako važnog događaja, iako se znalo da treba koordinirati pozive stranim delegacijama, velikim dijelom bilo isključeno MVP.

– Pitajte Sauchu – ponavljali su nam iz MVP-a. No, ni diplomati nisu imali pojma što javiti matičnim zemljama. Kako su nam se žalili, neprestano su ispitivali Vladu, a odgovor bi uvijek bio isti: “Još malo, sve će biti u redu”. Ali nije bilo. Jer – a tako funkcionira diplomacija – države se prešutno dogovaraju koju će razinu dužnosnika poslati na skup. Ako Njemačka pošalje A. Merkel, Francuska neće pomoćnika ministra. A za dogovor treba vremena i treba se znati na što se dolazi. Slovenija je više od pola godine prije slavlja imala detaljan raspored. U Hrvatskoj se doznao tek nedavno. Krešimir Dolenčić povukao se iz projekta, koji je sam po sebi počeo kasno, no o umjetničkom dojmu možemo razgovarati u ponedjeljak. Organizacija jest podbacila u dva segmenta: promociji Hrvatske i diplomatskom protokolu.

Gospodarstvenici su okrenuli leđa Vladi kad su ih pozvali da doniraju proizvode za slavlje. Za ilustraciju nesnalaženja i površnosti: na popisu uzvanika koji su u Vladi podijelili novinarima stoje dva, recimo to tako, neobična imena. Prvi je uzvanik iz SAD-a, a drugi danski ministar. Imena na Vladinu papiru glase: Philip Ricker i Nikolai Wammmen. U njihovim rodnim listovima stoji: Philip Reeker i Nikolai Wammen.

Sad se sjetili

Dojam kvari i promjena Zakona o pravosudnoj suradnji.

– U pregovore s EU bili su uključeni stručnjaci. Što su oni radili? Zakon je prošao proceduru. Nitko tada nije vidio ništa sporno? Da biste se odjednom sjetili da bi zakon mogao “kvačiti” ovoga ili onoga? – kažu diplomati te dodaju: – Merkel vam je najmanji problem, razmislite o sebi.

>>Merkel na noćnoj 'presici' rekla zašto ne dolazi na proslavu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije