Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Golemi biljojed

Dinosaur pronađen u Meksiku imao je četiri roga i oklop

Biljojed coahuilaceratops magnacuerna
AFP PHOTO
31.05.2010.
u 10:23

Kosti iskopane s lokacije u državi Coahuila na jugu Meksika ukazuju na to da je to bila odrasla životinja te da je težila između četiri i pet tona. Bila je duga oko 6,7 metara i visoka oko dva metra.

Biljojed coahuilaceratops magnacuerna najduži je izumrli reptil, a iskopan je u Meksiku, piše Daily Mail. Bio je predak poznatog trorogog triceratopsa, a poput drugih rogatih dinosaurusa imao je koščat dio iza glave koji mu je služio kao štit.

Fosili ovog dinosaura iskopani su 2003. godine, no tek je sada utvrđeno o kakvoj se životinji radi. Riječ je, naime, o dinosauru s četiri roga i oklopom koji je tu živio prije 72 milijuna godina. Najistaknutija karakteristika ovog reptila su rogovi koji su izlazili iz područja iznad očiju.

Kosti iskopane s lokacije u državi Coahuila na jugu Meksika ukazuju na to da je to bila odrasla životinja te da je težila između četiri i pet tona. Bila je duga oko 6,7 metara i visoka oko dva metra. U blizini odraslog dinosaurusa pronađene su i fosilizirane kosti mlađeg.

Znanstvenici vjeruju da su rogove prije koristili pri parenju nego za odbranu od predatora.

"Rogati dinosauri su izvanredan primjerak evolucije kičmenjaka. Evoluirali su i postali različiti duž tanke zone zemljišta koja se proteže od Aljaske do Meksika. Pronalazak ovakvih dinosaurusa tako daleko na jugu nudi nam različitu sliku o tome kakvi su bili preci triceratopsa", izjavio je vođa tima stručnjaka Mark Loewen iz Muzeja povijesti prirode u Salt Lake Cityju.

Opis dinosaurusa objavljen je u knjizi "New Perspectives on Horned Dinosaurs" koju je izdao Indiana University Press.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Časna seka
Časna seka
20:19 08.06.2010.

Ovaj nije stvoren od Adamovog rebra, nego od Adamove trtične kosti.

Avatar thomy
thomy
04:24 03.06.2010.

Znanstvenici svaki dan samo dokazuju koliko ništa ne znaju. Jedino znaju laprdat o nekakvoj teoriji evolucije koju nikako ne mogu dokazati. Sve što rade, ako je bazirano na pogrešnim pretpostavkama, po definiciji mora biti pogrešno. Evo samo jedna pretpostavka da je svemir star oko 4 milijarde godina je sračunata dok su znanstvenici vjerovali da se svemir usporava. Pitam se koliko je sada star svemir po njihovim pretpostavkama ako sada znamo da se širenje svemira ubrzava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije