Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički kandidati u kampanji obilaze susjedstvo

Dijaspora će odlučiti tko ide u drugi krug na Ivu Josipovića

Kandidati
30.11.2009.
u 20:22

Prema dosadašnjim anketama, najveće izglede imaju Andrija Hebrang, Dragan Primorac, Nadan Vidošević i Milan Bandić.

BiH je druga domovina hrvatskog naroda i ne možete biti predsjednik RH, a da o tome ne vodite računa. Tako je prošlog petka objasnio Nadan Vidošević domaćinima u Tomislavgradu zašto je u sklopu izborne turneje došao i k njima. Kako to u kampanji biva, otišao je i na misu, družio se s građanima u lokalnom restoranu, obišao pogon tamošnje mljekare...

Unatoč kontroverzama vezanim uz samo pravo birača koji ne žive u Hrvatskoj da sudjeluju na hrvatskim izborima, podaci s predsjedničkih izbora 2005. pokazuju, naime, da bi odluka o tome tko će igrati u završnici mogla ovisiti isključivo o tim glasovima.

Svi putovi vode u BiH

Potvrdi li i prvi izborni krug 27. prosinca nagovještaj anketa, SDP-ov kandidat Ivo Josipović mogao bi bez većih teškoća ući u drugi krug. Najneizvjesnija bitka, dakle, vodit će se za mjesto drugog igrača u finalu. U prvome krugu prošlih predsjedničkih izbora glasovalo je 77.578 birača iz dijaspore, što je na 2,2 milijuna birača koji su izišli na izbore u Hrvatskoj otprilike 3,5 posto dodatnih glasova.

Budući da razlika između Milana Bandića i Vidoševića, kao drugog i trećeg na rejting listi iz Pulsove ankete napravljene za Večernji list i RTL, iznosi samo 2,4 posto, jasno je da se za glasove iseljene Hrvatske mora voditi žestoka bitka.

Vidošević zna da mu ti glasovi mogu biti presudni. Na njih računa i dijete hercegovačkog kamena, Bandić. Jednako kao i HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, koji je morao odgoditi posjet BiH jer ga je zaskočila svinjska gripa. Na glasovima izvandomovinskih birača svoj pretpostavljeni uspjeh temelji i Dragan Primorac, koji je na parlamentarnim izborima predvodio HDZ-ovu listu za dijasporu.

Mikšić govorio o krađi

Koliku važnost u izbornoj računici ima dijaspora svjedoči i slučaj Borisa Mikšića, koji je 2005. dostigao HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor i zamalo ušao u drugi krug.

Poslije izbora tvrdio je da je prevaren i da su mu ukradeni presudni glasovi upravo iz iseljeništva. Prije pet godina za predsjednika RH glasovalo se u 51 zemlji. Pravo glasovanja imalo je 400.030 birača.

U prvom se krugu odazvalo simboličnih 77.578 birača. Jadranka Kosor u drugi je krug otišla sa 46.432 glasa iseljenih Hrvata. Mikšić joj je mogao tek ogorčeno gledati u leđa.

Dijaspora mu je dala samo 7737 glasova. Gledajući pojedine zemlje, simboličan je odaziv zabilježen i u BiH. Od registriranih 135.749 birača na izbore ih je izišlo 19.269. Od toga je 14.410 glasova dobila J. Kosor.

Lošije od konkurenata prošla je samo u Srbiji i Crnoj Gori te u SAD-u. U prvoj ju je pobijedio Stipe Mesić. Dobio je 1257 glasova, a J. Kosor 278. U SAD-u je dobitnik bio Mikšić sa 355, a J. Kosor dobila je 240 glasova.

Ključne riječi

Komentara 268

O9
Oluj@_95
11:53 01.12.2009.

Izvrstan komentar Zak, zato sam ga morao ponoviti, pozdrav oluja! 30.11.2009. u 21:54h žak je napisao/la: Najbogatijem esdepeovacu Ivi Josipoviću puna su usta pravde, poštenja i borbe protiv korupcije. Laže kad kaže da je sve što ima stekao radom ili naslijedio od roditelja. Profesor i „glazbenik“ Josipović oko sebe je okupio brojna poznata estradna imena i voli se prikazivati kao da sjedi za klavirom i prebire po tipkama, mnogi ga javno sumnjiče da je preko krovne udruge Hrvatskog društva skladatelja uspostavio monopol na tržištu autorskih prava. Navodno ta udruga preko HDS-ZAMP-a godišnje ubire desetine milijuna eura. Josipovićeva udruga navodno autorske milijune plasira ili u projekte pod okriljem HDS-a ili u druge tvrtke, kao što se to svojedobno dogodilo u posmrtnoj pripomoći - Gaj grupi. Nakon izbijanja afere Josipović se preko noći povukao iz Nadzornog odbora Gaj grupe s mjesta predsjednika NO-a s njom povezane Štedionice Zlatica. Zanimljivo bi bilo čuti na koji je način profesor i „glazbenik“ stekao svoje stanove, odnosno ima li njegovo bogatstvo veze s aferama koje ga prate. Osim što živi u stanu od dvjestotinjak četvornih metara, u Josipovićevoj imovinskoj kartici navedeno je da još ima stanove u Zagrebu od 138 kvadrata, od 110 kvadrata, ušteđevina mu se popela na 300.000 eura, a slijedi ga supruga s tri stana iz nasljeđa i jednim zemljištem te četvrtinom stana kupljenim za 665.000 kuna. Ničije bogatstvo, pa tako ni Josipovićevo nije niti može biti krimen. Ali istodobno, dok se razbacuje parolama o poštenju, dok se u plaćenim oglasima bori protiv korupcije i pozivai na pravo i pravdu, građani imaju pravo znati na koji način su ljudi koji pretendiraju na funkciju prvog čovjeka države, bez obzira na to iz koje političke stranke ili smjera dolazili, stekli svoje bogatstvo

DV
dvorskaluda
18:28 01.12.2009.

Tko plaća poreze u HRvatskoj / pa i krizni porez/ - taj može glasovati. MI PLAĆAMO POREZE, a naše novce Vlada djeli naokolo i NAŠIM novcem kupuje glasove peronospore (dijaspore - u prijevodu)

DU
Deleted user
21:58 30.11.2009.

Bandic je trojanski konj HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije