Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE Centar za dijalizu KB-a Mostar jučer proslavio 30 godina postojanja

Dijaliza: 120 ljudi na aparatima

bih-120-txt.jpg
import
03.11.2005.
u 18:27

MOSTAR - Prvih dvanaest dijaliza jako sam teško podnosio dok mi se nije naviknuo organizam. Ne daj, Bože, nikomu. Na dijalizi sam, počevši od siječnja 1998., bio pune dvije godine i tri mjeseca, tri puta tjedno, a kad me je zadesila teška sudbina nisam dugo bio ni u braku.

Pozlilo mi je jednog dana na poslu i završio sam u bolnici u Mostaru, gdje sam ležao punih mjesec dana. Liječnici su mislili da je srce, jer sam imao bolove u prsima. A onda su UZV pretragom utvrdili da su mi bubrezi pred otkazivanjem.

Radilo se o jakoj upali koju sam vjerojatno dugo "vukao", no mene nikad ništa nije boljelo, priča nam svoju tužnu priču danas živ i zdrav 45-godišnji M. H. iz Ljubuškog, koji je imao sreću da mu 2000. godine u Zagrebu na Veliku subotu, među tri kandidata, bude presađen desni bubreg, koji su donirali roditelji mladića iz Splita poginulog u prometnoj nesreći.

Bubrežna bolest
M. H. je bio jedan od stotina Hercegovaca koji velik dio svoga života provode na dijalizi u Centru za dijalizu KB-a Mostar. Bubrežna bolest u Hercegovini, posebice u nekim njezinim regijama, poprima endemičnu karakteristiku i iz godine je u godinu sve češća.

Iako još nema znanstvenih dokaza, potvrđuju to i podaci Odjela za nefrologiju i hemodijalizu KB-a Mostar, gdje se, kako nam kaže voditelj dr. med. sci. Zlatko Kažinić, internist nefrolog, svakodnevno dijalizira 70 pacijenata od 17 do 70 i više godina. Trenutačno ih je na programu dijalize 120. Radi se u tri smjene od 8 ujutro do 2 sata iza pola noći, a ako istim intenzitetom nastave dolaziti novi pacijenti, radit će se i u četiri smjene - 24 sata na dan.

Trideset godina centra
M. H. nam kaže kako se od presađivanja bubrega preporodio, zdrav je, a svaka dva do tri mjeseca ide na kontrolu. U sretnom je braku dobio i tri sina, dva nakon presađivanja bubrega.

Centar za dijalizu s nefrologijom KB-a Mostar jučer je proslavio punih trideset godina postojanja i u tri desetljeća nije zabilježio niti jedan izgred, primjedbe i nezadovoljstvo pacijenata. Imali su i sreću, kaže dr. Kažinić, da za razliku od Hrvatske, gdje je buknula afera, nisu imali Baxterovih dijalizatora.


Najkompletnija dijaliza u BiH

Prvi pacijent u dijaliznom centru KB-a Mostar 3. studenoga 1975. godine bio je tada 12-godišnji V. M. iz Ljubuškog, koji je i nakon trideset godina još na dijalizi. Dr. Kažinić kaže da na dijalizu dolaze pacijenti iz cijele Hercegovine, od Konjica, Posušja do Neuma. Dijalizni centar u Mostaru opremljen je najsuvremenijom kompjutoriziranom opremom, ima 25 aparata od kojih svaki stoji 35.000 KM i tzv. omekšivač vode vrijedan više od 200.000 KM. Koliko pacijenti vjeruju osoblju, sestrama i liječnicima pokazuje i atmosfera u centru - nitko od njih nije napet, čita se, razgovara, ali i spokojno spava... Za dijalizni centar, opremu, metode i stručnjake, dobili smo i pohvale kolega iz Tuzle i Sarajeva kao najkompletnijih u BiH. S pacijentima radi 20 medicinskih sestara i sedam liječnika, četiri specijalista nefrologa i tri na specijalizaciji kaže dr. Kažinić, koji je svih trideset godina na čelu toga odjela. (ibć)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije