Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dieselgate:

VW će isplatiti 5000 dolara svakom američkom prevarenom kupcu

Volkswagen logo
Foto: Reuters/PIXSELL
20.04.2016.
u 22:58

Kriza u Volkswagenu je izbila u rujnu 2015., kada je otkriveno da je proizvođač u 11 milijuna dizelskih vozila širom svijeta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Volkswagen će isplatiti 5000 dolara svakom američkom prevarenom kupcu, prenio je u srijedu njemački dnevnik Die Welt srž dogovora što ga je s američkim vlastima postigao njemački proizvođač automobila kako bi izbjegao sud zbog lažiranja rezultata svojih dizelskih vozila na ekotestu.

Kalifornijski sudac Charles Breyer u San Franciscu je njemačkom konstruktoru odredio rok do četvrtka da s američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoliša postigne dogovor, pod prijetnjom da će spor na ljeto proslijediti sudu,  piše njemački dnevnik u broju od četvrtka. 

Prema Die Weltu tajno sklopljen dogovor ne rješava sva pitanja, ali predviđa odštetu od 5000 dolara (ili 4400 eura) za svakog vlasnika nekog od 600.000 automobila, a trošak povlačenja ili korekcija automobila ostaje na teret Volskwagena.

Kriza u Volkswagenu je izbila u rujnu 2015., kada je otkriveno da je proizvođač u 11 milijuna dizelskih vozila širom svijeta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Vozila su opremljena sofisticiranim softverom koji isključuje kontrolu onečišćenja zraka u vožnji i uključuje je samo na eko-testu. Kada je uređaj isključen, automobil u okoliš izbacuje štetne plinove u količinama i do 40 puta većima od dopuštenih, otkrila je američka agencija za zaštitu okoliša EPA. 

>> Mitsubishi priznao krivotvorenje podataka o potrošnji za više od 600.000 vozila 

>> Astru trenutačno traže više od Golfa, prodana i 2 primjerka kineskog Rarira

Komentara 4

IR
ira8
13:35 21.04.2016.

Mi u Kanadi smo dobili pismo isprike i karticu sa 500$ 😆

XX
xxx008
08:13 21.04.2016.

veliki vw...svašta,pa to je još samo u Hr i u BiH cjenjena marka,prevaranti!

Avatar comparator
comparator
08:46 21.04.2016.

Tko će u Hrvatskoj pobrati taj novac ? Hoće li naša nadobudna legistativa iskoristiti priliku i sklopiti tajni sporazum s Wolksvagenom i od njih dobiti neki novac za svoje potrebe a nama će naplatiti resto štete. Ima još puno pitanja koje bih mogao postaviti nekome u vlasti ali bojim se da su zauzeti preslagivanjem parlamentarne večine pa im ova situacija zapravo promakne. Možda bi naši novinari trebali biti nasrtljiviji povodom ove teme umjesto nekih užasno iritantnih tema za koje nikad neće biti rješenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije