Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE I POPLAVE

DHMZ objavio dramatičnu prognozu: Stižu obilne oborine, snijeg, mećava... Evo kada kreće

Slunj: Dok ralice čiste prometnice, mještani s lopatama i traktorima čiste snijeg
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/7
28.11.2023.
u 18:43

Zbog nadolazeće promjene vremena, s njom i izraženog zahladnjenja s petka na subotu preporučuje se svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu već s četvrtkom uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime i obilnija oborina. Zbog jakog i olujnog juga u četvrtak te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod u posebnom priopćenju kojeg su danas objavili. 

Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit. U mnogim će predjelima pasti i više od 50 litara kiše po metru četvornom, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu.

VEZANI ČLANCI: 

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.

Foto: DHMZ

 

Zbog nadolazeće promjene vremena, s njom i izraženog zahladnjenja s petka na subotu preporučuje se svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.

DHMZ upozorava i na porast vodostaja. Naime, izražene oborine koje će već u četvrtak započeti obilnom kišom u Sloveniji te na područjima Istre i Rijeke, zatim Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja (Kupa, Sava, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Sutla, Krapina...).

Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava 2. prosinca 2023., kao i Sava u Zagrebu. Manji, bujični vodotoci će brzo reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije npr. Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika.

VIDEO Lepršave pahulje donijele zimsko ozračje na Platak

Komentara 25

OL
olujasviholuja
19:11 28.11.2023.

U Gorskom Kotaru biće mećava i snijeg? Pa neee toga nikad nije bilo

DA
darko122
19:24 28.11.2023.

Koje su škole ovi završili kad tako straše ljude, pa barem 100 000 nepismenih Hrvata piti će apaurine, sve dok ne pogledaju kroz prozor.

JR
Jr48
19:46 28.11.2023.

Dramatično treba u trgovinu i kupiti odmah 100 kg brašna konzervi i što već ne da se preživi jedan dan mećave i kiše .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije