Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI NE PRESTAJU

6000 prosvjednika u Bordeauxu: Bacali boce i kamenje a policajci uzvratili suzavcem i vodenim topovima

Prosvjed 'žutih prsluka' u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.01.2019.
u 21:54

Pokret “žutih prsluka” počeo je kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke te izražavaju nezadovoljstvo vladinim pritiskom na kućanstva Macronovim porezom na gorivo

Oko 84.000 osoba prosvjedovalo je u subotu, što je deveti izlazak na ulice Francuza okupljenih u pokret "žutih prsluka" nezadovoljnih radom vlade, a njihov broj raste u odnosu na 0.000 prošlog tjedna, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova uz podatak da je privedeno 244 osoba. 

Ministarstvo je objavilo da je u pritvoru zadržana 201 osoba. U Parizu je mirno i bez većih incidenata defiliralo 8000 osoba. Ministar Christophe Castaner je rekao da je "odgovornost nadjačala sukobe", prenosi agencija France presse. Sukobi su izbili u nekoliko gradova i regija, posebice u Nimesu, Nantesu, Rouenu, Caenu i Saint-Brieucu. 

Oko 6000 žutih prsluka prosvjedovalo je u Bordeauxu, navele su gradske vlasti. Predvečer su izbili sukobi između prosvjednika i snaga reda, kada su prosvjednici bacali boce i kamenje a policajci uzvratili suzavcem i vodenim topovima, nakon čega je policija evakuirala mjesto okupljanja. Prosvjednici tvrde da se u Bordeauxu okupilo više od 10.000 osoba.

I u Bar-le-Ducu blizu grada Nancyja te u Strasbourgu zabilježeni su incidenti u kojima su ozlijeđeni i prosvjednici i policajci, a više od 20 osoba je privedeno.  U Bar-le-Ducu okupilo se oko 1200 prosvjednika. Tijekom tjedna francuske vlasti predvidjele su pojačanje mobilizacije te su upozorile na opasnost da prosvjedi izmaknu kontroli. Vlada je izdala opetovana upozorenja i obećala "ultra odlučan odgovor" na "ultra nasilje". U cijeloj zemlji je mobilizirano oko 80.000 pripadnika snaga reda. Pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te izražavaju nezadovoljstvo vladinim pritiskom na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, s vremenom su prosvjedi prerasli u šire antimacronovske ustanke kojim prosvjednici pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će 15. siječnja pokrenuti nacionalnu raspravu ne bi li smirio prosvjede. Debata, koja će se provoditi putem interneta i u gradskim vijećnicama, fokusirat će se na četiri teme - poreze, zelenu energiju, institucionalne reforme i prava građana. No odstupanje od liberalnih reformi ne dolazi u obzir, kazali su Macronovi suradnici. U pritvoru diljem Francuske je 5600 osoba i pravosuđe je izreklo oko 1000 presuda od početka mobilizacije "žutih prsluka" 17. studenoga 2018.

 

Komentara 11

DU
Deleted user
18:27 12.01.2019.

A što su očekivali od nekoga tko mjesečno troši 10 000 eura na kreme, parfeme i beauty tretmane?

Avatar GRDASIC
GRDASIC
18:18 12.01.2019.

Kakve bi to liberalne reforme Macron provodio, ukoliko ne odustane od obespravljivanja radnika i poreza koje misli nametnuti narodu vjerujem da će morati spašavati glavu od vlastitog naroda. Suzavac je samo izlika prska on pobunjene građane kemijskim otrovom sličnim suzavcu koji za dulje vrijeme onesposobljava pogođene. Kakav je to predsjednik koji terorizira i napada vlastiti narod vrijeme bi bilo da odstupi. Nisu oni Hrvati koji će to komentirati u javnosti najčešće u kafičima pri kavi.

VL
????
19:40 12.01.2019.

Jako mi je zanimljivo kad se izvještava o npr. prosvjedima protiv Vučića u Beogradu ili Orbana u Budimpešti onda su to prosvjedi protiv autoritarne vlasti, međutim kada se prosvjeduje protiv Emmanuela Macrona, onda se nigdje ne spominje autoritarna vlast iakoo Macron ima veće ovlasti od obojice gore navedenih.... I usput, zašto Slavoluk pobjede a ne samo Slavoluk? Zove se "l'Arc de triomphe de l'Etoile", s tim da se trg na kojem je zove Place de l'Etoile (dakle Trg zvijezde ili kao u Zagrebu Zvijezda ali to se zove zato jer ima još jedan l’Arc de triomphe du Carrousel na istoimenom trgu) a ne "Arc de triomphe de la victoire". Sama riječ l'arc znači luk a l'arc de triomphe je već na hrvatskom preveden s latinskog arcus triumphalis kao slavoluk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije