Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI U BRUXELLESU

Detalji sastanka Vijeća NATO-a i Rusije: Užarene tonove smirila je Hrvatska, doznajemo kako

NATO-Russia Council in Brussels
Foto: POOL/REUTERS
1/4
12.01.2022.
u 17:37

Od naših izvora neslužbeno smo doznali da je sastanak NATO saveznika s Rusima u tom trenutku, upravo na temi raspada Jugoslavije, postao i emotivniji, poprimio snažniji ton

Sastanak zajedničkog Vijeća NATO-a i Rusije, održan u srijedu u Bruxellesu kao nastavak serije pregovora s Rusima na kojima Amerika i zapadni saveznici pokušavaju otvoriti dijalog koji bi uklonio opasnost od nove invazije ruske vojske na Ukrajinu, u jednom se trenutku pretvorio u raspravu o - raspadu Jugoslavije

Kako neslužbeno doznajemo, Rusi su otvorili to pitanje tvrdnjom da je NATO sa svojim bombarderima rasturio Jugoslaviju, što je po Rusima samo jedan u nizu dokaza da je vojni savez bio agresivan u svome širenju na nekadašnje socijalističke države, no prvi im je na to replicirao upravo predstavnik Hrvatske, veleposlanik Mario Nobilo. On je, inače, u vrijeme raspada Jugoslavije bio savjetnik za vanjsku politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kasnije i veleposlanik RH pri UN-u, pa zna što priča jer govori iz iskustva.

Sastanak se, naravno, odvijao iza dobro zatvorenih vrata, detalje doznajemo samo neslužbeno od svojih izvora, ali javno je o tom dijelu razgovora s Rusima, koji se tiče raspada Jugoslavije, progovorio i glavni tajnik Jens Stoltenberg. Novinari su ga, naime, na press konferenciji upitali kako odgovara na ruske tvrdnje da je sporna uloga NATO-a u Jugoslaviji i Libiji. I Stoltenberg je potvrdio da su tijekom sastanka Vijeća NATO-Rusija predstavnici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore uzeli riječ i govorili što se stvarno događalo tijekom raspada Jugoslavije, i što je suprotno od onoga što Rusi danas pričaju da se događalo.

Sastanak Vijeća NATO-a i Rusije: Wendy Sherman, Jens Stoltenberg, Alexander Grushko, Alexander Fomin
Foto: POOL/REUTERS

- Nekoliko saveznica koje su bile dio bivše Jugoslavije reklo je vrlo jasno da se Jugoslavija nije raspala zbog NATO-a, nego zbog unutarnjih razloga, unutarnjih konflikata. NATO je došao kasnije, kako bi spriječio zločine - rekao je Stoltenberg.

- Čitava ta ideja da je NATO kriv za raspad Jugoslavije je pogrešna. Bilo je potrebno zaustaviti zločine, prvo u BiH, a onda također i na Kosovu. Ali u tom trenutku Jugoslavija se već urušila - dodao je glavni tajnik NATO-a.

Od naših izvora neslužbeno smo doznali da je sastanak NATO saveznika s Rusima u tom trenutku, upravo na temi raspada Jugoslavije, postao i emotivniji, poprimio snažniji ton. Jer su saveznici, a navodno su Hrvati bili ti koji su promijenili čitav ton, željeli naglasiti poantu da Rusija može biti konstruktivan igrač u međunarodnoj sigurnosnoj politici. Jer da je tijekom raspada Jugoslavije bila konstruktivna i aktivno surađivala sa zapadnim silama. Navodno su, prema našim neslužbenim informacijama, spomenuti i konkretni primjeri toga kako je Moskva pomogla Hrvatskoj u najtežim danima obrane od agresije iz Beograda.

To je bio jedan neočekivan aspekt rasprave, potaknuti optužbom Rusa koja je navodno upakirana ironično (u stilu: čestitamo, NATO-ovi bombarderi rasturili su Jugoslaviju, a sad se tu pravite nevini…), ali glavna tema razgovora bila je Ukrajina. Gomilanje ruskih trupa na ruskom teritoriju u blizini granice s Ukrajinom i dalje ostavlja saveznike u snažnom uvjerenju da se Rusija sprema na veliku invaziju, pa NATO želi vidjeti deeskalaciju s ruske strane. A uvjeti koje je NATO-u nedavno postavila Moskva, među kojima su pismena jamstva da više neće biti širenja NATO-a na istok te zahtjev da se NATO snage povuku na linije iz 1997., prije proširenja na srednju i istočnu Europu, u srijedu su tijekom sastanka uvjerljivo odbačeni od strane svih trideset zemalja saveznica. 

Sastanak Vijeća NATO-a i Rusije: Wendy Sherman, Jens Stoltenberg, Alexander Grushko, Alexander Fomin
Foto: POOL/REUTERS

- Saveznici su potvrdili NATO-ovu politiku otvorenih vrata. I pravo svake nacije da sama bira svoje sigurnosne aranžmane. Saveznici su jasno dali do znanja da se neće odreći svoje sposobnosti da štite i brane jedni druge. Uključujući i kroz prisutnost naših trupa u istočnom dijelu saveza - rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg na press konferenciji po završetku sjednice Vijeća NATO-Rusija. 

Kao ni na sastanku u ponedjeljak u Ženevi, gdje su na istu temu razgovarali Amerikanci i Rusi, ni na današnjem sastanku u Bruxellesu ništa nije razriješeno, samo su utvrđeni stavovi dviju strana, uz očekivanje da se dijalog može nastaviti, ali pod uvjetom da Rusija deeskalira napetosti. NATO je zainteresiran za dijalog s Rusima o nekim stvarima koje su važne, a o kojima nema dijaloga već nekoliko godina. To su stvari poput novog sporazuma o kontroli naoružanja, dogovor o transparentnijem vođenju vojnih vježbi, o smanjenju opasnosti od kibernetičkih napada i slično.

O najvećim ruskim željama, pismeno iznesenim u dvama prijedlozima sigurnosnih sporazuma koje je Moskva poslala SAD-u i NATO-u sa željom da ih sklopi i tako promijeni sigurnosnu arhitekturu Europe, NATO jednostavno ne želi razgovarati, već poručuje da oko tih stvari nema kompromisa

- Nećemo pristati na kompromis oko temeljnih principa. Nema kompromisa oko suverenosti i teritorijalnog integriteta svake nacije u Europi. Nećemo pristati na kompromis oko prava svih država da biraju svoj put, uključujući i to u kojim sigurnosnim aranžmanima žele sudjelovati. I nema kompromisa oko prava saveznika da štite i brane jedni druge - rekao je Jens Stoltenberg. Dodao je kako NATO ostaje spreman na dijalog “u dobroj vjeri”, ali istovremeno mora biti spreman na to da “Rusija ponovo odabere konfrontaciju”.

- Bilo kakva upotreba sile protiv Ukrajine bila bi ozbiljna strateška pogreška Rusije, sa ozbiljnim posljedicama, i Rusija bi platila visoku cijenu - naglasio je glavni tajnik NATO-a, koji je proteklih dana bio još i eksplicitniji kad je rekao da je NATO spreman na izbijanje novog rata u Europi.

Sastanak Vijeća NATO-a i Rusije
Foto: POOL/REUTERS

Na izravno pitanje može li usmeno otkloniti mogućnost da će Ukrajina u skoroj budućnosti postati članicom NATO-a, glavni tajnik je rekao da je Ukrajina suverena država koja je sama odabrala put prema NATO-u, u čemu su joj saveznici spremni pomoći, te da je odluka o primanju u članstvo isključivo stvar same Ukrajine i 30 zemalja saveznica.

- Rusija nema veto na pitanje hoće li se Ukrajina pridružiti - kaže glavni tajnik Stoltenberg.  

Rusi se drže svog argumenta da je širenje NATO-a na istok bilo i ostalo dokaz agresivnosti vojnog saveza, no Jens Stoltenberg je na press konferenciji to demantirao, a to su govorili i veleposlanici država saveznica koje su nekad bile dio Varšavskog pakta.

- NATO je obrambeni savez. Nikad nismo prisilili ili natjerali nijednu naciju da uđe u naš savez. Ta ideja, da je širenje NATO-a agresivno, apsolutno nije točna. Proširenje NATO-a bilo je kamen temeljac širenja demokracije i slobode diljem Europe - poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

 

 

Komentara 82

Avatar freen
freen
18:05 12.01.2022.

JUGOSLAVIJA se definitivno raspala zbog srpskog nacionalizma.

GA
galico
18:32 12.01.2022.

Malo su se ruski diplomate pogubili na ovoj temi,no naši su dobro reagirali a posebno je bilo dobro navođenje kako nam je Rusija pomogla u tim danima .Ironija sudbine je da je baš u tom konfliktu zapad plakao nad Jugoslavijom( imate primjer danskog povjesničara koji je nedavno u jutarnjem objasnio zašto je zapad plakao za Jugoslavijom).. NATO je bio potpuno pasivan a SAD je posebno u početnim godinama rata dao Srbima odriješene ruke. Zapad nam je slao razne Carringtone,Owene,Bildtove,Vanceove ,Akashije i jedno zvučno ime a to je Thorvald Stoltenberg..Otac današnjeg šefa NATO koji je od svih izaslanika bio najviše prosrpski orijentiran jer je i bio predsjednik srpsko norveškog društva prijateljstva.. I nemojte mi lupati minuse jer ovo su nesporne činjenice..To je život,primjer ironie sudbine. Srbi su uvijek nekakve koncesije dobivali sa zapada ..Tako su se do sada stvari poklapali

Avatar Čepiga.
Čepiga.
18:09 12.01.2022.

Šta kažu lokalni rusoljupci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije