Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA U PROBLEMIMA

Desnica trlja ruke: Conte bi mogao pasti, smiješe im se prijevremeni izbori

Giuseppe Conte
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.01.2021.
u 09:20

Pokret M5s mogao bi odustati od inzistiranja da premijer u ostavci bude treći put mandatar

Pokret 5 zvijezda (M5s) mogao bi odustati od inzistiranja da talijanski premijer u ostavci Giuseppe Conte bude i mandatar za sastav nove vlade. Zasad tu opciju ne potvrđuje službeno, ali ima i onih unutar M5s koji drže da ne treba odbaciti i tu mogućnost.

No, ima i onih unutar M5s koji drže da u eventualnoj trećoj Conteovoj vladi ne bi trebala biti stranka Italia Viva (IV) bivšeg premijera Mattea Renzija. M5s zasad službeno potvrđuje da u trećoj Conteovoj vladi ne bi smjela biti Renzijeva stranka. Predsjednik Republike Sergio Mattarella zatvorio je prvi krug konzultacija za sastav nove vlade primivši sinoć upravo izaslanstvo M5s.

– Bilo koji izbor napravi predsjednik Republike, bit će zasigurno najbolji. Imamo li kakav veto za Contea? Rekli smo stotinu puta da nemamo nikakav veto prema osobama. Neka kažu da postoji veto za stranku Italia Viva – izjavio je predstavnik Renzijeve stranke Ettore Rosato.

No, bez senatora Renzijeve stranke Conte ne može sastaviti vladu jer ne bi imao većinu od 161 glasa od 320 senatora. U operaciji prikupljanja tzv. odgovornih senatora koji bi podržali vladu, “Conte III.” nije uspio. Manjka mu sedam glasova, što znači da neizbježno mora pregovarati s Renzijem. I stvaranje neke vlade nacionalnog spasa je, čini se, palo u vodu. Stranke desnog centra kazale su Mattarelli da su za izlazak iz krize najbolji prijevremeni izbori.

U toj pat-situaciji Mattarella bi mogao, kao što se već događalo, odlučiti da netko drugi, tko ima slobodnije ruke od njega, vodi drugi krug konzultacija. Za vođenje tih konzultacija spominje se ime predsjednika Zastupničkog doma Roberta Fica, koji je član M5s, dakle dosadašnje vladine većine, te bi mogao vidjeti mogu li i dalje u njoj biti M5s, Demokratska stranka (PD), Slobodni i jednaki (LEU) i Italia Viva (IV). Tko bi bio premijer?

Renzi kaže kako se prije svi trebaju dogovoriti što vlada treba činiti, a onda će se govoriti o imenima, ali između redaka spominje se bivšeg predsjednika Europske središnje banke Maria Draghija. Kao mogući premijeri spominju se i ekonomist Carlo Cottarelli kojega svi cijene, ali i pravnica Marta Cartabia koja je do 2020. bila predsjednica Ustavnog suda. Dakle, očito će se kriza i konzultacije produljiti i na sljedeći tjedan, a u slučaju da sve propadne išlo bi se u proljeće na prijevremene izbore, koje većina Talijana ne želi u vrijeme pandemije.

Komentara 2

NE
Neo001
09:27 30.01.2021.

Italija je primjer bolesne demokracije, na žalost kao i Hrvatska. ako su jednon SAD-u dovoljne 2 strankao koliko više takvim zamljama. Zato padaju vlade, države stagniraju, kao sada kod nas marginalne, bolesne strančice su blokirale obnovu razrušene Hrvatske.

ZA
Zapadnjak
10:46 30.01.2021.

Italija je bolesna primarno zbog losih politika tokom vise desetljeca, nizozemska i danska također imaju gomilu stranaka i rascjepkane parlamente, pogotovo Nizozemska, pa su opet znacajno razlicita prica u odnosu na Italiju... nije slucajno da je citav mediteran zaduzen, neucinkovit, korumpiraniji i slabije razvijen u odnosu na sjevernu europu, u toj prici ima dosta toga sto je pogresno u kolektivnom mentalitetu, a u politici i upravljanju se samo manifestira taj los kolektivni mentalitet...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije