Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALKOHOL I MLADI

Desetogodišnjak zbog alkohola završio na liječenju

'Homeless teenage boy drinking a bottle of beer'
'Jupiterimages'
VL
Autor
Diana Glavina
14.09.2011.
u 19:28

Mladi ne piju da bi se trovali, ali ne znaju da alkohol šteti razvoju mozga

– Svaki vikend ista priča! Od tri do četiri teško pijana adolescenta koja je policija ili hitna pokupila u nekom parku ili kafiću, dolaze nam na triježnjenje, bolje reći, liječenje. Najčešće su u nesvjesnom stanju, s više od dva promila alkohola u krvi! – kaže nam dr. Arnes Rešić, pedijatar s Odjela za kliničku toksikologiju i farmakologiju Dječje bolnice KBC-a "Sestre milosrdnice". Najviše je djece između 14 i 17 godina. Ima i osnovnoškolaca, sedmogodišnjaka, osmogodišnjaka, ali to su djeca koja su se slučajno opila, nastavlja dr. Rešić. A na pitanje vidi li iz dugogodišnjeg iskustva i svakidašnje prakse ikakvih naznaka da se trend pijenja alkohola među tinejdžerima na neki način mijenja, kaže:

Svaki dan ista priča

– Na žalost, ne. Pa kako bi se išta i moglo promijeniti kada je mladima alkohol posve dostupan. Istina, roditelji budu iskreno šokirani kada vide u kakvu su stanju pijanstva njihova djeca završila u bolnici, ali sve se to izgladi. A nakon otrežnjenja, kada s djecom razgovaramo, ona su svjesna i priznaju da su učinila glupost, puna su obećanja da se alkoholu više neće približiti. Ali, na žalost, samo do sljedeće prilike – govori dr. Rešić.

Što kaže statistika? Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2009. godini ukupno je zbog duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih alkoholom zadržano na bolničkom liječenju, u dnevnoj bolnici i redovitoj hospitalizaciji, 370 djece i mladih – 260 muškog i 110 ženskog spola – u dobi do 19 godina. Najmlađi je imao samo deset godina! Najčešći je razlog bolničkog liječenja opijanje ili akutna intoksikacija zbog čega je hospitalizirano ukupno 255 djece i mladih do 19 godina, među kojima su bila 174 mladića i 81 djevojka.

Najviše hospitalizacija u dobi do 19 godina zabilježeno je zagrebačkim bolnicama, ukupno 57, nakon čega slijedi KBC Split s ukupno 32 hospitalizacije pijanih tinejdžera u 2009. U te podatke nisu uključena bolnička liječenja zbog slučajnog trovanja alkoholom, kaže dr. Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a.

Stav je mnogih da se slabo ili nikako kontroliraju pozitivni zakonski propisi, prema kojima je prodaja alkohola mlađima od 18 godina zabranjena. A kad treba nabaviti alkohol radi okupljanja i zabavljanja u parku ili na igralištu, ne treba sumnjati u snalažljivost i domišljatost djece. Poznati alkoholog prim. dr. Darko Breitnefeld smatra da treba zabraniti okupljanje maloljetnika koji na javnim mjestima piju i puše, što je već regulirano, kaže, u mnogim europskim zemljama.

Diktati društva

– Kada bi postojala volja, takvo što ne bi bilo nikakav problem provesti u djelo, i to "običnom" Vladinom uredbom – ističe prim. Breitenfeld.

Kao osobito velik problem liječnici izdvajaju modu bjesomučnog opijanja, pijenja samo radi opijanja među adolescentima. Kako je pijenje alkohola društveno prihvatljivo ponašanje, što onda očekivati od djece koja se ponašaju po uzoru na roditelje, po uzoru na odrasle. Usto, maloljetnik koji  odbije alkoholno piće u svome društvu u opasnosti je da bude neprihvaćen, izgnan.

Ključne riječi

Komentara 26

OB
-obrisani-
03:37 15.09.2011.

Kazu djeca da ih na to tjera vjeronauk. Ja im vjerujem.

SI
sinaj
19:53 14.09.2011.

Ne može se kriviti nikog osim roditelja. Dostupno je sve, i alkohol i droga i razne druge stvari. Ipak, neka djeca kažu ne bez obzira na dostupnost. Ništa se ne može toliko sakriti da onaj koji želi do toga ne bi mogao doći, Dakle, sve je u odgoju

CV
cvijece
13:11 17.09.2011.

Ima roditelja koji nutkaju svoju i tuđu djecu ćašicom alkohola,za \"bolje raspoloženje\" i u tome ne vide ništa loše,nažaloost i sramotu odraslih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije