Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demantij

Demokracija u Svetoj Nedelji u režiji gradonačelnika g. Zurovca

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 11:31

- Unutar Gradskog vijeća Grada Sveta Nedelja oporbu čine jedino vijećnici stranke HDZ-a što je poznato svim stanovnicima našeg grada i zato se smatramo direktno prozvani od strane g. Zurovca, poručuju.

U Večernjem listu od 16.12.2020. objavljen je članak s temom davanja saborskog mandata g. Zurovca u mirovanje te njegovoj osobnih političkih planova kao i stranke Fokus. Izazvani izrečenim od strane g. Zurovca, a istine radi, potrebno je iznijeti neke činjenice o demokratičnosti g. Zurovca, načinu rada istog i radu Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje.

Sve što ćemo dalje navesti vrlo je lako provjerljivo i dostupno na službenoj internetskoj stranici Grada Svete Nedelje. Na samom početku svog mandata osvojenog kao nezavisni kandidat, g. Zurovec pokazuje svoje viđenje demokracije i poštivanja volje birača. Naime, u dobroj demokratskoj praksi koja se provodi i u drugim izabranim tijelima (Sabor RH, Županijske skupštine, Gradska i Općinska vijeća), oporba, razmjerno broju izabranih predstavnika, dobiva pravo za sudjelovanje svojih predstavnika u raznim odborima i komisijama. Također, ima pravo na potpredsjednika gradskog vijeća ukoliko prelazi 1/3 ukupnog broja izabranih. Ništa od tog dobrog običaja i prakse nije ispoštovano čime oporba nema predstavnike u odborima kao ni potpredsjednika Gradskog vijeća Svete Nedelje.

Zanimljivo je kako se g. Zurovec osjeća frustrirano kada saborska većina odbije njegov prijedlog, dok s druge strane, kao gradonačelnik, zajedno s svojom većinom u Gradskom vijeću Svete Nedelje, pokazuje grubo nepoštivanje i neuvažavanje oporbe i njenih prava. Koliko poštovanja prema oporbi, njenim prijedlozima i amandmanima ima g. Zurovec najbolje se vidi u radu Gradskog vijeća. Na sva pitanja vijećnika, bilo na aktualnim satu, bilo u raspravama o ostalim predloženim predmetima, gradonačelnik ne samo da ne nudi smislen odgovor, već ih apsolutno ignorira ne pružajući priliku za ikakav argumentirani dijalog. Oporba se uspjela izboriti da odgovori budu dani pismeno, što se i nije moglo izbjeći zahvaljujući zakonskoj obvezi odgovora u roku 30 dana. Njegujući demokratičnost i transparentnost na koju se g. Zurovec svesrdno poziva, spomenuti odgovori se nigdje javno ne bilježe, ni na službenoj stranici grada, kao ni u zapisnicima sjednica Gradskog vijeća na kojoj su postavljena. Dakle, javnost na delikatna pitanja jednostavno ne dobiva odgovor. Ovo je eklatantni primjer manipulacije kojoj je g. Zurovec izrazito sklon.

10.11.2020., Zagreb - Sabor je 4. sjednicu nastavio izlaganjem zastupnickih stajalista nakon kojih slijedi izjaznjavanje o podnesenim amandmanima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Primjerice, prijedlog oporbe o kupovini atraktivnog i vrijednog zemljišta tvrtke Tempo u stečaju koji se nalazi na ulazu u grad iz smjera Zagreba. Predmetno zemljište prodavalo se na javnom nadmetanju za izrazito povoljnu cijenu. Oporba predlaže kupovinu za koju u gradskoj blagajni tada ima dovoljno sredstava te traži tematsku sjednicu. Međutim, gradonačelnik ne želi ni raspravljati o istom, kao ni pristupiti nadmetanju iz samo njemu poznatih razloga, a traženu sjednicu Gradskog vijeća saziva dva dana nakon zaključenja javnog nadmetanja i prodaje zainteresiranom kupcu dozvoljavajući tako da dug spomenute firme prema gradu ostane nenaplaćen.

U medijskom prostoru se g. Zurovec izjašnjava o preglomaznom javnom aparatu, potrebnim uštedama, tjeranju „neradnika“ da prionu poslu, a stvarno, jednu od najmanjih gradskih administracija (21 zaposlenih) podebljava za gotovo 50% i ponosno ističući kako je gradskim službenicima smanjio primanja i omogućio građanima ocjenjivanje djelatnika grada. Jednu od najvećih stimulacija, po ocjenjivanju dobiva, zanimljivo, njegov brat, također zaposlenik grada.

Grad Sveta Nedjelja slovi kao bogat grad s velikim proračunom. Ove 4 godine mandata g. Zurovca bile su dovoljne da gradska blagajna ostane prazna. Prijašnja gradska vlast ostavila je blagajnu u plusu oko 27.000.000 kn, a sada Grad Sveta Nedelja uzima pozajmice, ne vraća redovno jedan jedini kredit koji ima te se na sve to dodatno zadužuje za novih 30 milijuna kuna. Istovremeno su proračunske stavke reprezentacije, intelektualnih usluga svake vrste i promocija dosegnule basnoslovne iznose. G. Zurovec oslobađa bogate privrednike koji posluju na području Svete Nedelje raznih poreza, doprinosa i naknada. Hvalevrijedno, ali blagajna ostaje prazna.

Mora se priznati, iznimna vještina g. Zurovca je svaka vrsta manipulacije, javne, medijske i političke. Medijski prostor, uglavnom nekritički te gotovo navijački, objavljuje priče pune samohvale, a istraživačko novinarstvo je, u ovom slučaj, potpuno inertno i nezainteresirano. Politička manipulacija s koalicijom stranke g. Zurovca Fokus, stranke Pametno i Stranke s imenom i prezimenom uistinu je prozirna te predstavlja potpuno moralno izrugivanje demokracije. Koalicija koja je imala zajedničku listu za parlamentarne izbore se prvi radni dan u Saboru raspada voljom G. Zurovca i Fokusa kako bi nekoliko mjeseci poslije svoj mandat dao u mirovanje i prepustio ga posljednjem na toj listi, g. Davoru Nađiju, predsjedniku Fokusa.

06.11.2020., Zagreb - Na konferenciji za medije u Saboru o temi: "Predstavljanje oporbenog Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Tomislavu Coricu, ministru gospodarstva i odrzivog razvoja" govorili su predstavnici oporbenih klubova zastupnika. Dario Zurovec Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Postavlja se pitanje što je s kandidatima koji su dobili više preferencijskih glasova i bili prije njega na listi. G. Nađi je bio dogradonačelnik Svete Nedelje, no silom zakona se, zbog preseljenja u drugi grad, morao odreći dogradonačelničke fotelje pa se njegov stranački kolega pobrinuo se za njega. Postavlja se pitanje kako bi ove postupke objasnio sam g. Zurovec? Bi li i on u tome prepoznao korupciju, nepotizam, pogodovanje i manipulacija? Ili možda transparentnost?

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Damir Halužan

Komentara 3

ST
stefj
11:48 22.12.2020.

Ah, boli... Vidi se da je to sve isti politički milje, pismo kao da je pisao Grbin, same insinuacije i političke dogme... Dajte malo konkretno: tko je kupio zemljište i po koliko, kakva je veza tog dotičnog i Zurovca. Dajte koga je to zaposlio, ako je zašto je to mjesto nepotrebno. Ako je blagajna prazna, na što se bespotrebno trošio novac itd... Dajte konkretne primjere, iz teksta ispada da ih ima, pa dajte navedite koji.

ZA
Zapadnjak
19:48 22.12.2020.

Nastranu sve (premda je tesko staviti na stranu besplatnu hdz propagandu doslovno pisanu rukom hdzovca prenesenu u cijelosti, inace ako se nesto demantira, objavi se ta i ta informacija je bila netocna, cinjenica je to i to, vidim po tome i tome, i na netocnost je ukazao taj i taj) , ali ovaj dio po kojem se uspjeh nekog grada mjeri velicinom proracuna (potrosnje tudeg novca od strane politicara na razne uhljebe, interesne skupine i kriminalne javne nabave) je stvarno zalosno i pokazuje tragicno nerazumijevanje trzisnog nacina razmisljanja...

DU
Deleted user
12:34 22.12.2020.

Kao da su opisali dan u Saboru. Samo uz zamjenu uloga. Tamo Njonjo i Bačić teroriziraju na ovdje opisani način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije