Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Demografi ogorčeni: Pogažena obećanja o 1000 eura za svako dijete

Naslovnica
20.04.2016.
u 00:04

Naknada od 1000 eura koja je trebala biti tek jedna od pronatalitetnih mjera svodi se zapravo na socijalnu pomoć.

Vlada je odustala od rješavanja demografskih problema, koji su poslužili svrsi kao jedna od ključnih tema u predizbornoj kampanji, ali i od obećanja HDZ-a da će svako novorođeno dijete dobiti 1000 eura. Da su pogazili svoja obećanja, jasno je bilo iz izjave ministrice socijalne politike i mladih koja je poručila da će 1000 eura za rođenje djeteta dobiti oni kojima je to potrebno.

Dakle, naknada od 1000 eura koja je trebala biti tek jedna od pronatalitetnih mjera svodi se zapravo na socijalnu pomoć. Demografima s kojima smo razgovarali neshvatljivo je odustajanje Vlade od populacijske politike i prepuštanje zemlje izumiranju jer isplata 1000 eura temeljem imovinskog cenzusa, koja bi trebala startati od rujna, nije populacijska politika. Usto je Vlada jučer predložila Saboru da ne prihvati SDP-ov prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (ZRRP), a ta je stranka tek u opoziciji predložila delimitiranje roditeljskih naknada i 8000 kuna za svako novorođeno dijete.

Vlada navodi da podržava inicijativu SDP-a, ali, eto, novca nema. Usto, pravdaju se, nužno je utvrditi paket mjera usmjerenih poticanju demografskog razvoja. Samo kada!? Vlada obrazlaže da ne može podržati predloženi zakon jer da je za provedbu izmjena i dopuna ZRRP-a nužno 480 milijuna kuna u 2016. te u idućim godinama 640 milijuna kuna godišnje, a kako je država u proceduri prekomjernog deficita i u proračunu za 2016. nisu za to osigurana sredstva, od svega ništa.

>>Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte u našem e-izdanju

U sutrašnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Jakovčić: Blokadom Beograda gubimo ugled i vrijeme

>>Nacionalni program reformi Vlada usvaja idući tjedan i šalje u EK

>>Slaven Letica: Zlatko Hasanbegović je meta linča ad hoc horde

>>Praktična srijeda otkriva: Tajne dobrog roštilja

>>U Večernjakovom kvizu testirajte svoje znanje o lektiri

Komentara 63

IV
Ivan2706
21:54 19.04.2016.

Ako je netko mislio da Karamarko i Milanović osim sebi i podobnima žele nekome drugom dobro u ovoj zemlji...Davno sam shvatio da su to dva kraka iste partije koje će se svako malo izmijenjivati na vlasti kako bi dobili privid primjena. Zaboravite ljudi na političke elite, snađite se sami ili okušajte sreću vani jer od njih kruha vidjeti sigurno nećete.

DU
Deleted user
22:40 19.04.2016.

Pa to se i očekivalo. Istina, ovoj "socijalnoj pomoći" najviše bi se obradovala jedna nacionalna manjina. Mislim da bi se djeca "štancala" samo zbog tih novaca. Vlada bi morala pomoći obiteljima sa djecom kroz oslobađanja plaćanja poreza na hranu, odjeću,u, obuću, gradovi i općine sufinancirati vrtiće barem 60 %... E, to bi bila stvarna pomoć obiteljima sa djecom

MA
macor
21:40 19.04.2016.

Da Karamarko Seselja u Hrvatsku dovede i svojim biracima kaze da mu je to prisni prijatelj i domoljub, ovi potonji bi mu povjerovali. I Seselja slavili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije