Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK PREKO GRANICE

Demograf pojasnio razlog iseljavanja: 'U Hrvatskoj nema više od 3,8 milijuna stanovnika'

Glavni razlog iseljavanja iz Lijepe Naše osjećaj je njezinih stanovnika da država više nije njihova
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
05.09.2020.
u 09:47

Novija istraživanja Svjetske banke govore da bi se uslijed koronakrize moglo vratiti oko 10 posto iseljenih. Međutim, taj će saldo pokriti novi iseljenici koji baš zbog koronakrize i straha od toga što donosi jesen iz Hrvatske žele iseliti, rekao je Jurić.

Iseljavanje danas više nije samo ekonomsko pitanje, a zbog odljeva, uglavnom mladih i obrazovanih kadrova preko granice, pate i sustavi bez kojih je nemoguće zamisliti normalno funkcioniranje države. 

- Hrvatskoj je, primjerice, prije ove epidemije nedostajalo 12.000 medicinskih sestara. Prema službenim brojkama, u inozemstvo je proteklih deset godina otišlo preko 7500 medicinskih sestara, dakle svaka četvrta. A otišlo je i više od tisuću liječnika specijalista”, pojasnio je Tado Jurić s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

On je autor istraživanja koje je iznjedrilo zaključa da Hrvati ne odlaze iz zemlje zbog siromaštva, nego zbog nepravde

- Ako je suditi po iskustvima drugih zemalja i migracijskoj literaturi, u staru se domovinu rijetko vraćalo više od jedne trećine iseljenika, a daleko češće jedna petina ili čak i manje. Novija istraživanja Svjetske banke govore da bi se uslijed koronakrize moglo vratiti oko 10 posto iseljenih. Međutim, taj će saldo pokriti novi iseljenici koji baš zbog koronakrize i straha od toga što donosi jesen iz Hrvatske žele iseliti, rekao je Jurić.

Ističe da podaci Državnog zavoda za statistiku ne prikazuju stvaran broj stanovnika Hrvatske te smatra da ih je daleko manje od službenih brojki, navodi Express

- Hrvatska nema više od 3,8 milijuna stanovnika, uvjeren je.

- Takvi podaci pokazuju da je u određenim općinama ali i većim gradovima došlo do smanjenja potrošnje vode u kućanstvima i do 20 posto. To svakako implicira da ljudi nestaju, što depopulacijom što iseljavanje, zaključio je Jurić dodavši da se u Njemačku od 2013. do sredine 2019. iselilo 276.877 ljudi, a da se vratilo njih 88.950, uglavnom umirovljenika još iz gastarbajterske ere.

Ključne riječi

Komentara 22

TO
Tomisl
14:52 05.09.2020.

Razlog iseljavanja mladih : Lako i brzo doći do što više novca . Nigdje se uz MALO rada i truda neživi tako dobro kao u našoj lijepoj Domovini , uz roditelje, rodbinu, prijatelje.

NE
Neufanrn
14:41 05.09.2020.

Posto je Hrvatska 28 clanica EU postala 2013 godine to se je moglo i predvidjeti , ekonomija u Hrvatskoj je slaba od turizma samo se nemoze zivjeti nema inovacije postalo je sve "neisplati se" poslodavci i koji posluje neplacaju radnike adikvatno ,porezi su veliki za poslodavce jer je nameti veliki. Za strane ulagace nema nikakve perspektive jer je velika birokracija i radna snaga skupa sa nametima,bozicnica,uskrsnica,te za putne troskove,topli obrok ,regres,i za dijecu bozicnica ili uskrsnica neznam tocno,znate li vi onda koliko taj radnik vlasnika kosta zato ih u Hrvatskoj i nema puno . Zato je mladez i isla trbuhom za kruhom sto je tu onda cudno?

VR
vladimir.rozijan
10:19 05.09.2020.

Neki dan gledam "Potjeru" na HRT-u. Jedan od natjecatelja je mladi student medicine. I onda lupi voditelj Joško Lokas: - Medicina, onda pretpostavljam da će te karijeru nastaviti izvan granica Hrvatske! Men je neshvatljivo takvo komentiranje. Glupost, jednostavno glupost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije