Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodna atrakcija

Darwinov luk nestao u moru: to je prirodni proces

Divers pose in front of Darwin Arch in Galapagos
Foto: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
20.05.2021.
u 15:40

Simbol Galapagosa koji je nekada bio spojen s otokom navodno se urušio pred očima turista.

Jedna od najpoznatijih stjenovitih formacija na Galapagosu urušila se u more. Darwinov luk smješten na sjeveroistočnom dijelu arhipelaga više se ne može tako zvati jer se svod koji je spajao dva stupa urušio u more.

Jedna od najatraktivnijih svjetskih ronilačkih lokacija izgubila je tako na svojoj ikoničnosti iako se može vjerovati kako će sada još i više ronilaca pohoditi ovo mjesto kako bi pod vodom potražili ostatke svoda koji je sve donedavno bio sastavnim dijelom znamenitog luka. Slike dva stupa koja su činila nekadašnji luk objavilo je ekvadorsko Ministarstvo okoliša, a onda je ista institucija objavila i priopćenje u povodu nesretnog događaja. No, priroda čini svoje. Navodi se kako se svod urušio zbog vremena koje je oslabilo veze među stijenama koje su konačno popustile i srušile se u galapagoško more.

Lokacija se nalazi tek kilometar od Darwinova otoka. U priopćenju se navodi kako je u povijesti struktura bila kopnom povezana s otokom, no porast razine mora odvojio ju je te se do nje moglo doći jedino morem, što također nije jednostavan pothvat jer se otok i struktura nalaze stotinama kilometara udaljeni od ekvadorskog kopna. Riječ je također o lokaciji koju je zaštitio UNESCO, i otok i strukturu, ne samo zbog prirodne ljepote već i zbog brojnih endemskih vrsta koje obitavaju na tom otoku.

Upravo je ondje čuveni biolog došao do spoznaja koje su poslije bile temelj Darwinove teorije o evoluciji. Interesantno, Aggressor Adventures, turistička agencija koja svoje korisnike vodi u razgledavanje različitih udaljenih svjetskih lokacija tvrdi kako je jedna grupa njihovih turista zapravo i vidjela kako se luk urušava.

– Nažalost, gosti naše jahte Galapagos Aggressor III svjedočili su prizoru koji se vidi jednom u životu. Jutros u 11.20 po lokalnom vremenu, svjetski poznat Darwinov luk srušio se pred njihovim očima. Neki u turizmu i ronjenju već se referiraju na lokaciju novim imenom, Stupovi evolucije. Nedostajat će nam kultna lokacija, napisali su na svojem Facebooku iz te turističke agencije.

– Očito, svi s Galapagosa osjetili su nostalgiju jer je to nešto s čime smo živjeli od djetinjstva pa doznati kako se takvo mjesto promijenilo ipak je predstavljalo šok. No, sa znanstvenog stanovišta, to je dio prirodnog procesa. Pad je sigurno nastupio zbog egzogenih procesa poput vremenskih prilika i erozije što su stvari koje su uobičajene za naš planet, rekao je Washington Tapia, ravnatelj zaštićene zone Galapagosa.

Inače je Galapagos arhipelag vulkanskog porijekla smješten u Tihom oceanu gotovo tisuću kilometara zapadno od Ekvadora. Sastoji se od 234 otoka, uvala i stijenja koje su dio biosfere i od UNESCO-a zaštićene lokacije. Na četiri otoka živi oko 30.000 ljudi.

Sam Charles Darwin putovao je od 1831. do 1836. brodom Beagle uz obalu Južne Amerike te je posjetio neke otoke u Tihom oceanu gdje je proučavao geološke formacije, floru, faunu, skupljao primjerke za prirodoslovne zbirke. Zapazivši važne činjenice u geografskoj raširenosti živih bića na tom kontinentu, te stanovita obilježja u odnosu živih vrsta prema onima koje su izumrle u davnim geološkim razdobljima, došao je do zaključka o promjenjivosti vrsta i postupnom razvoju organizama tijekom geološke prošlosti Zemlje.

Godine 1839. objavio je dnevnik svojega putovanja, a potom nekoliko radova o geologiji Južne Amerike i nekih otoka u Tihom oceanu. Njegova teorija o postanku koraljnih grebena (1842.) i vulkanskih otoka (1844.), uz neke manje nadopune, vrijedi i danas. Tako je Darwin već oko svoje 35. godine postao priznati znanstvenik i član Royal Society. Kapitalno djelo o postanku vrsta Darwin je pripremao pune 22 godine. 

Video - Čudesna priroda: Slap Skakavac nikada nije ovako izgledao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije