Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napustio Hrvatsku

Dario Krešić zbog diskriminacije podnio izvanredni otkaz

kresic
Marko Jurinec/PIXSELL
22.10.2013.
u 15:26

Dario Krešić prva je osoba u Hrvatskoj koja je dobila spor u slučaju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije

 – Moj daljnji rad, nakon što sam više od tri godine bio izložen ponižavanju i šikaniranju FOI-a, postao je u potpunosti nemoguć – kratko je obrazložio Dario Krešić zašto je dao izvanredni otkaz na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Dekan FOI-a Vjeran Strahonja kaže da Krešićev otkaz fakultet nije prihvatio.

Otkaz nisu prihvatili

– Fakultet nije prihvatio razloge za izvanredni otkaz jer fakultet ne poduzima nikakve diskriminatorne radnje u odnosu na gospodina Krešića. Danas, kao i u prošlosti, na fakultetu rade i studiraju ljudi različite spolne orijentacije koja nije predmet interesa fakulteta – poručio je Strahonja.

Krešić je inače zbog diskriminacije tužio FOI, a u kolovozu je Županijski sud u Varaždinu donio pravomoćnu presudu prema kojoj je djelomično usvojena Krešićeva tužba, čime je on postao prva osoba koja je dobila spor u slučaju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije.

– Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, FOI je nastavio s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime. Nažalost, ni zagrebačko Sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako, primjerice, rektor Bjeliš nije ništa poduzimao prema odgovornima na FOI-u – ističe Krešić u priopćenju koja je u njegovo ime poslala lezbijska udruga Kontra iz koje također prozivaju rektora Aleksu Bjeliša zbog šutnje, unatoč činjenici da se Krešić zajedno s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova višestruko obraćao rektoru sa zahtjevom za zaštitu.

Bjeliš: Učinio sam sve u skladu sa svojim ovlastima

Rektor Bjeliš medijsku šutnju ipak je prekinuo i za Večernji list kazao kako nije želio davati nikakve javne izjave prije donošenja pravomoćne presude.

– Čim je presuda donesena, ja sam reagirao u skladu sa svojim ovlastima te učinio sve kako bi se natječaji za radna mjesta, pa tako i oni na koje se namjeravao javiti g. Krešić, provodili prema zakonu – kazao je Bjeliš koji smatra da je presuda Županijskog suda u Varaždinu pouka za Sveučilište da bude odgovorno i da mu se više ne događaju takve "omaške". Dodao je i kako je o slučaju u više navrata raspravljalo etičko povjerenstvo Sveučilišta, ali da mu njihovi zaključci nisu poznati.

Inače, kako se ističe u priopćenju Kontre, Dario Krešić već je napustio Hrvatsku "i otišao u zemlju s višim standardom poštovanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na osnovi njihove spolne orijentacije".

>> Potvrđena prva presuda u Hrvatskoj za spolnu diskriminaciju

 

Komentara 1

DU
Deleted user
14:20 03.11.2013.

" kako se ističe u priopćenju Kontre, Dario Krešić već je napustio Hrvatsku " jedan manje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije