Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK ĆE MORATI PLATITI KAZNU

Dao sinu (9) pušku, dijete se spotaknulo, puška opalila: Nije ozlijeđen jer sam mu dao pušku, već jer je pala!

Ilustracija za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja i streljiva
Josip Regovic/PIXSELL
28.12.2023.
u 14:24

Kada se V.B. žalio na  nepravomoćnu presudu, u žalbi nije naveo žalbene osnove, no osporavao je novčanu kaznu. Tražio je da se presuda preinači i njega oslobodi.

- Nisam prekršajno odgovoran jer nisam svome sinu  od 9 godina dao na korištenje oružje. On nije ozlijeđen zato što sam mu dao oružje na korištenje već zato što je puška pala na pod i samoopalila. Nikada nisam kažnjavan, a zbog ove presude je pokrenut i upravni postupak u kojem mi je oduzeto sve oružje i naoružanje. Osim toga, zbog ove presude ispadam delinkvent. Živim u malom mjestu gdje se sve zna. Na sudu sam rekao istinu, a sada sam zbog toga kažnjen - naveo je V.B. u žalbi kojom je pokušao osporiti presudu Općinskog suda u Dubrovniku.

Spomenutom presudom novčano je još u lipnju 2020. kažnjen s 900 kuna zbog prekršaja iz  Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana. Morao je platiti 110 kuna  sudskih troškova,  s tim da je sud u njegovom slučaju primijenio odredbu o ublažavanju novčane kazne. Osim toga, imao je mogućnost da u roku osam dana od izricanja presude, plati samo dvije trećine  izrečene kazne. No V.B. se očito nije odlučio na plaćanje kazne, već na žalbu, a Visoki prekršajni sud mu je sada tu žabu odbio. Naveli su da su potvrdili presudu  Općinskog suda u Dubrovniku koji je V.B. izrekao novčanu kaznu jer nije s osobitom pažnjom postupao s oružjem kada je svom  maloljetnom sinu dao u ruke zračnu pušku u kojoj se nalazio metak u cijevi. Puška je opalila, dječak je pogođen u stopalo i lakše ozlijeđen osim što je novčano kažnjen V.B. je ostao i bez zračne puške koja mu je oduzeta.

VEZANI ČLANCI 

Kada se V.B. žalio na nepravomoćnu presudu, u žalbi nije naveo žalbene osnove, no osporavao je novčanu kaznu. Tražio je da se presuda preinači i njega oslobodi. Visoki prekršajni sud mu je žalbu odbio. U svom su obrazloženju naveli da Općinski sud u Dubrovniku nije počinio nikakve povrede, a te su podsjetili da je V.B. presuđen za prekršaj za koji je inače predviđena kazna od 390 do 1990 eura ili do 30 dana zatvora.

- Zakon jasno kaže da se s oružjem i streljivom mora postupati s osobitom pažnjom te da je odgovornost na onome tko ne rukuje pažljivo s oružjem, tko ga pravilno ne čuva, ne nosi ... Okrivljenik  je prije no što se spuštao niz nagib svome maloljetnom sinu dao u ruke pušku na nekoliko trenutaka. Sin se poskliznuo, obarač puške je slučajno opalio, izbacio metak iz cijevi, pogodio maloljetnika u stopalo zbog čega je bio lakše ozlijeđen. Prema stavu ovog suda, takvim postupanjem okrivljenika su  ispunjena sva bitna obilježja prekršaja za koji je  osuđen - naveo je Viski prekršajni sud.

VIDEO Ruski avion greškom sletio na zaleđenu rijeku

Ključne riječi

Komentara 11

NE
nemanatrag
15:48 28.12.2023.

Pametan čovjek....kao i onaj u Srbiji što je dijete vodio na streljanu.

HO
homofobic
17:19 28.12.2023.

Napunjeno oruzje se ne prenasa okolo! To se uci od vrlo rane mladosti! Znaci otac nema potrebnog znanja o sigurnom rukovanju oruzjem pa ga nemoze niti prenesti na sina!

JO
JOZO
20:43 28.12.2023.

Pa o čemu je ova rasprava? Pa ne radi se o vatrenom oružju već o zračnoj pušci. Pa zar je to usporedivo sa oružjem , vatrenim. I sa praćkom se nekom može izbiti oko npr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije