Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 52 godine vladanja

Danska kraljica formalno abdicirala: Prijestolonasljednik Frederik X. postao novi kralj

danski kralj Frederik X.
Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.01.2024.
u 15:51

Premijerka Mette Frederiksen proglasila je Frederika novim kraljem Danske na balkonu palače Christiansborg

Danska kraljica Margareta II. formalno je u nedjelju abdicirala, a njezin sin prijestolonasljednik Frederik X. postaje novi kralj. Margareta II. je abdicirala nakon 52 godine vladanja. Popularna danska kraljica koja je u dobi od 83 godine napustila prijestolje, najavila je nenadano svoju abdikaciju u govoru na Silvestrovo i šokirala naciju.

Proglašenje je formalizirano u trenutku kada je Margareta potpisala izjavu o abdikaciji, priopćila je kraljevska palača. Danska, jedna od najstarijih monarhija na svijetu, nema krunidbu. 

Na tom su sastanku bili predstavnici vlade, Margareta, prijestolonasljednik Frederik (55), njegova supruga australskog podrijetla Mary (51) i njihov najstariji sin Christian (18) koji će biti novi prijestolonasljednik.

danski kralj Frederik X.
1/12

Premijerka Mette Frederiksen proglasila je Frederika novim kraljem Danske na balkonu palače Christiansborg. Okrenula se na tri strane kako bi pokazala da proglašava kralja cijeloj Danskoj, navodi BBC

Kralju su se na balkonu potom pridružili kraljica supruga Mary, sin prijestolonasljednik Christian i drugi članovi kraljevske obitelji.

VEZANI ČLANCI:

Na iznimno niskim temperaturama deseci tisuća ljudi iz cijele Danske okupili su se u glavnom gradu kako bi svjedočili povijesnim događajima, što je znak velike popularnosti koju monarhija uživa u naciji od gotovo šest milijuna ljudi.

Kasnije poslijepodne, novi kralj i kraljica trebali bi se konjskom zapregom vratiti u svoju rezidenciju, Amalienborg, kraljevski kompleks izgrađen 1750-ih i smješten u središtu Kopenhagena.

VIDEO Još 4 zemlje nisu priznale Hrvatsku. Znate li koje?

Komentara 2

Avatar CUBE
CUBE
17:02 14.01.2024.

A šta bi ja da imamo kraljicu pa da me svaki dan ebe

EV
evoba
18:03 14.01.2024.

I tako, dok je Elizabeta od teroristicke lopovske genocidne organizacije takozvane uk bukvalno umrla od stida, jer njen srednji sin voli da siluje maloljetnice, a Beatrix od mafijaške organizacije takozvane Kraljevine Propalih Zemalja bukvalno abdicirala od stida, jer njen stariji sin voli da siluje autohtone Muslimanske Evropljanke, Margaretha od Danske može uzdignute glave i mirne duše u mirovinu! Njen sin bar nije nikoga silovao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije