Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrde sigurnosne službe

Danci u strahu od terorizma 'Sukobi Izraela i brojnih militantnih skupina povećali rizik prijetnje'

Preparations for succession of Danish throne in Copenhagen
Foto: Ritzau Scanpix Denmark/REUTERS
1/26
21.03.2024.
u 11:42

Prijetnja od terorizma u Danskoj i protiv njezinih interesa u inozemstvu porasla je zbog izraelskog rata protiv militanata Hamasa u Gazi i niza spaljivanja Kurana u Danskoj prošle godine, objavila je u četvrtak danska sigurnosna i obavještajna služba PET.

Ukupnu razinu prijetnje sigurnosna služba ocijenila je s razinom 4 na ljestvici do 5, ali je navela da su rizici unutar te razine porasli. "Sukob između Izraela i brojnih militantnih skupina zabrinjava mnoge ljude, uključujući Dansku", stoji u priopćenju PET-a.

"Sukob također sadrži značajan potencijal za radikalizaciju i mobilizaciju, što potencijalno može aktivirati aktere za spontane ili planirane reakcije u Danskoj, uključujući terorističke napade", navodi se u upozorenju. Antiislamski aktivisti prošle su godine oštetili nekoliko primjeraka Kurana u Danskoj, a također i u susjednoj Švedskoj, dvjema od najliberalnijih zemalja na svijetu, koje su dopustile oštro kritiziranje vjere u ime slobode govora.

Švedska je podigla upozorenje na terorizam na drugu najvišu razinu, navodeći da je osujetila napade nakon spaljivanja Kurana i drugih djela počinjenih protiv najsvetijeg teksta islama, koja su izazvala prijetnje džihadista. Danski parlament u prosincu je usvojio zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kurana na javnim mjestima, nastojeći ublažiti napetosti s muslimanskim zemljama.

VEZANI ČLANCI: 

FOTO Kako je izgledao jedan dan u kampanji s Milanovićem 2007.

Preparations for succession of Danish throne in Copenhagen
1/27

Komentara 1

IM
imamohrvatsku
12:39 21.03.2024.

Ne razumijem. Kakve veze ima Danska s situacijom u Izraelu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije