Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva napada

Danci su u krvi shvatili da se džihadisti ne mogu izliječiti

Danska
Foto: Reuters/PIXSELL
15.02.2015.
u 20:20


Na prosvjedima diljem Danske recimo “ne” onima koji ubijaju za vjeru

Dva teroristička napada koja su se u razmaku od nekoliko sati dogodila u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, prilikom kojih su dvije osobe ubijene a najmanje tri policajaca ranjena, odmah su asocirala na Paris i napad na Charlie Hebdo. Naime, vidljivo je kako su oba teroristička napada rađena prema istom scenariju – mete su bili karikaturisti i židovske ustanove.

Teški dani za muslimane

Samo nekoliko sati nakon terorističkog napada na kafić u srcu Kopenhagena, gdje je meta bio švedski karikaturist Lars Vilks koji je 2007. nacrtao proroka Muhameda kao psa, ponovno su odjeknuli pucnji i to u blizini sinagoge, gdje je napadač i ubijen. Iako policija još nije otkrila identitet napadača najvjerojatnije je riječ o 22-godišnjem Omaru Abdelu Hamidu El-Hussainu koji je rođen i odrastao u Danskoj. Ima debeo kriminalni dosje zbog posjedovanja oružja i zbog nasilja. Bio je povezan sa kriminalnim skupinama i samo je prije dva tjedna izašao iz zatvora koji je služio zbog nasilja.

Prema riječima naših čitatelja u Danskoj, policija je danas blokirala kvart Krystalgade, koji se nalazi na području Nørrebro, u kojem je 90 posto stanovništva arapskog porijekla.

– Pred muslimanima su teški dani jer su nas označili ti teroristi koji ubojstva čine uime naše vjere – kazao je za Večernji list Saif Shah, direktor islamskog centra “Imam Ali” u Kopenhagenu i najavio velike prosvjede diljem Danske protiv terorista koji uime vjere ubijaju nedužne ljude.

Socijalizacija ili robija

Iako je danska obavještajna služba PET pozorno pratila sve danske državljane, povratnike koji su sudjelovali u ratu i Siriji i Iraku. nije uspjela spriječiti teroristički napad. Prema procjenama službe, oko 200 danskih državljana još uvijek je na ratištima. Analitičari vjeruju da će Danska sada nakon terorističkih napada promijeniti zakon prema strancima, ali i da je upitan pilot-projekt “odvikavanja od radikalizma” za sve povratnike iz ”svetog rata” koji je pokrenula Danska, za razliku od brojnih zapadnih zemalja koje su donijele stroge kaznene zakone kojima svoje džihadiste šalju na dugogodišnju robiju. 

>> Novi napad u središtu Kopenhagena: Jedna osoba poginula, ranjeno dvoje policajaca

Komentara 15

Avatar TheJack
TheJack
20:42 15.02.2015.

"da je upitan pilot-projekt “odvikavanja od radikalizma” za sve povratnike iz ”svetog rata” koji je pokrenula Danska" ..... Onome kome je ovo palo na pamet treba hitno oduzeti slobodu i smjestiti ga u za to predvidjenu ustanovu. Tesko je doista imati na desetine legaliziranih nastranosti i "sloboda", a onda se boriti sa izvitoprenim shvacanjem vjere, tj. vjesrke "slobode". Bas me zanima kako su mislili da "odviknu od radikalizma" ta likove. Meni se jedino metak cini efikasnim metodom "odvikavanja".

DA
damocles
20:53 15.02.2015.

ne je malo moj hasane. dvije tri tenkovske brigade iz iraka i sirije okruziti dzihadiste i potamaniti. ali cini se da neko to blokira, neko jako mocan

DU
Deleted user
22:54 15.02.2015.

Pred muslimanima su stvarno teški dani, jer su džamije po zapadu legla terorizma... zbog čega ti muslimani jasno i glasno ne optuže ti osude te ekstremiste, nego šapuću i klimaju glavom, misle šititi islam, pa ako prođe- prođe... ja prvii ne bih volio blesana s bradom i prekratkim hlačama za susjeda, jer takva stvorenja tvoju pristojnost i dobrotu shvaćaju kao slabost, i misle da imaju pravo oteti, ukrasti ili nametnuti... pa i ubiti novinara ( to da ne dobijem opomenu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije