Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 207
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
68. obljetnica

Dan Alžirske Narodne Demokratske Republike obilježen domjenkom u veleposlanstvu

Foto: Hassan Haidar Diab
1/9
10.11.2022.
u 19:19

Veleposlanik Alžirske Narodne Demokratske Republike Nj. E. gospodin Mokhtar Amine Khelif u uvodnom govoru kazao je koliko je dirnut što je večeras s okupljenima na proslavi Dana državnosti svoje zemlje

Povodom nacionalnog dana Alžirske Narodne Demokratske Republike, veleposlanstvo Alžira u Zagrebu priredilo je domjenak u hotelu Westin kojem su nazočili Frano Matušić, državni tajnik za političke poslove, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Tonči Glavina, državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta  Bartol Šimunić, pročelnik Kabineta predsjednika Republike Hrvatske Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Petar Mihatov, ravnatelj Uprave za političke poslove, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Lada Muraj, načelnica Diplomatske akademije Vesna Nađ, zastupnica u Saboru Kristina Nuić Prka, predstavnica Grada Splita, Damjana Domanovac, direktorica sajma Place2Go, Edi Superina, supredsjedatelj Alžirsko-hrvatskog poslovnog vijeća, Mevludin Arslani, zamjenik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora, akademske zajednice, svijeta ekonomije, sporta i medija, članovi alžirske zajednice u Hrvatskoj.

Veleposlanik Alžirske Narodne Demokratske Republike Nj. E. gospodin Mokhtar Amine Khelif u uvodnom govoru kazao je koliko je dirnut što je večeras s okupljenima na proslavi Dana državnosti svoje zemlje, što je zapravo prva prilika za to od njegovog dolaska u Zagreb u studenom 2019.

"Okupili smo se danas na proslavi 68. obljetnice izbijanja slavne Revolucije od 1. studenoga 1954., koja se događa u posebnom kontekstu, iz najmanje dva razloga. Prvo, prije samo nekoliko tjedana, 15. listopada 2022., proslavili smo 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Alžira i Hrvatske. Tom prilikom istaknut je naš čvrst politički odnos obilježen povjerenjem i prijateljstvom između naše dvije zemlje, kao i obećavajući izgledi za suradnju. Od sveg srca pozdravljam novi poticaj dat našim bilateralnim odnosima za dobrobit naša dva prijateljska naroda. Drugo, to se također podudara s održavanjem 31. arapskog summita u Alžiru, 1. i 2. studenog 2022., koji je završio usvajanjem Alžirske deklaracije. U ovom su dokumentu arapski čelnici pozdravili konstruktivne prijedloge predsjednika Republike, M. Abdelmadjida Tebbounea, u korist zajedničkog arapskog djelovanja, s naglaskom na suočavanje s brojnim izazovima s kojima se svijet danas suočava", kazao je veleposlanik Alžira Nj. E. gospodin Mokhtar Amine Khelif podsjetivši kako datum 1. studenoga 1954. predstavlja prekretnicu u povijesti Alžira budući da je omogućio alžirskom narodu da vodi žestoku borbu protiv kolonijalnog poretka, po cijenu velikih žrtava njihovih hrabrih mučenika i Moudjahidina, da bi konačno povratio svoju neovisnost 5. srpnja 1962.

"Ona sama po sebi predstavlja temeljni element alžirskog nacionalnog identiteta i povijesti. 68 godina kasnije, Alžir korača naprijed sa samopouzdanjem, pod prosvijećenim vodstvom predsjednika Republike, M. Abdelmadjida Tebbounea, koji je, u procesu jedinstva, odlučno predan uspostavi novog Alžira u njegovim institucionalnim, ekonomskim i društvenim dimenzijama. To ćete imati priliku otkriti u videu koji će biti prikazan za nekoliko minuta. Večeras sam sretan što mogu naći poznata lica koja su, svatko na svojoj razini, dala značajan doprinos promicanju odnosa između Alžira i Hrvatske. Također želim pozdraviti nazočnost drugih osoba koje će u budućnosti biti pozvane da igraju vodeću ulogu u realizaciji konkretnih akcija koje želimo zajednički provoditi u područjima gospodarstva, kulture, turizma i sporta. Ne mogu završiti, a da ne pozdravim svoje drage sunarodnjake koji žive u Hrvatskoj, na koje sam iznimno ponosan, jer svoju domovinu u Hrvatskoj predstavljaju na najbolji mogući način. Oni zapravo predstavljaju trajni most između naše dvije zemlje", naglasio je veleposlanik Alžira Nj. E. gospodin Mokhtar Amine Khelif.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije