Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆA I KOALICIJA, ALI NE S HDZ-om

Damir Vanđelić ulazi u izbornu utrku sa strankom Republika

storyeditor/2023-12-02/PXL_021223_106894129.jpg
02.12.2023.
u 17:33

Nova stranka najavljuje izglednu koaliciju s AP-om Marka Jelića. Na pitanja o potencijalnim poslijeizbornim koalicijama daje standardni neodređen odgovor kako su prihvatljivi svi koji podržavaju program Republike, no na pitanje može li to biti i HDZ, članovi Predsjedništva novoosnovane stranke uglas odgovaraju: "Ne"

Hrvatska je dobila novu, 157. po redu aktivnu političku stranku. Ime joj je Republika, a njezin je predsjednik nekadašnji ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i nesuđeni HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Damir Vanđelić. Osnivačka skupština izabrala je i šest potpredsjednika te još sedam članova Predsjedništva stranke za koje je istaknuto kako se radi o ljudima koji su se dokazali na različitim društvenim područjima i koji građanima nude provediva i realna rješenja aktualnih problema.

– U našem fokusu je ekonomski oporavak, borba protiv korupcije te unapređenje javnog zdravstva i školstva jer to su razlozi zbog kojih se iz naše države proteklih desetljeća iselilo gotovo pola milijuna Hrvata – rekao je Vanđelić koji od danas tako nosi i titulu predsjednika Republike, no demantira da ta igra riječi otkriva njegove političke ambicije. Iako njegova stranka planira nastupiti na svim izborima koji se održavaju iduće godine, osobno, kaže, nije zainteresiran za predsjedničku utrku.

Kao fokus Republike ističe ulazak u izvršnu vlast kako bi mogli ostvariti zacrtani program, pri čemu potvrđuje kako je svjestan da je takvo što teško ostvariti bez koaliranja. A nakon višemjesečne igre "toplo-hladno", uvjeren je da će njegova novoosnovana stranka ipak postići dogovor o predizbornoj koaliciji s Akcijom za promjene (AP) šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Na pitanja o potencijalnim poslijeizbornim koalicijama daje standardni neodređen odgovor kako su prihvatljivi svi koji podržavaju program Republike, no na pitanje može li to biti i HDZ, članovi Predsjedništva novoosnovane stranke uglas odgovaraju: "Ne."

Takav stav prema stranci čija je nekoć bila istaknuta članica dijeli i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja je također među osnivačima Republike. A na pitanje zbog čega se odlučila pridružiti baš ovoj stranci, odgovara kako je u Hrvatskoj previše problema da bi sjedila po strani.

– Na novi angažman potaknulo me je loše stanje u pravosuđu koje se posebno vidjelo kod nedavnog štrajka sudskih službenica. Ništa bolje nije ni s državnom upravom, za koju Vlada tek sad, na kraju mandata, najavljuje novi sustav plaća. Ogroman je problem i iseljavanje i sve lošija kvaliteta života u Hrvatskoj – pobrojila nam je Vesna Škare Ožbolt što ju je nagnalo na novi politički angažman, uvjerena da svojim životnim i političkim iskustvom može pripomoći ostvarenju programa stranke u kojoj su, ističe, ljudi slični njoj, "kojima su zajednički nazivnik energičnost i operativnost".

– O tome govori i naziv stranke, Republika, a poruka je: služimo narodu – govori bivša ministrica, a slične razloge za ulazak baš u ovu stranku iznose i drugi iz njezina predsjedništva, primjerice Dario Marenić, vlasnik ELDA-e, tvrtke proizvođača tekućine za e-cigarete svjetskog glasa, koji u novoosnovanoj stranci vidi jamstvo budućeg prijateljskog okruženja za poduzetnike u Hrvatskoj.

Što se tiče programa novoosnovane stranke, Vanđelić ga je opisao kao "široko centristički", navodeći kao ključni cilj povećanje neto plaća za 50 posto u mandatu od četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova te reformu poreznog i pravosudnog sustava i državne uprave.

Možda najzanimljiviji dio pritom je onaj koji se odnosi na porezni sustav, u kojem Republika planira znatno smanjiti porez na dohodak uz istodobno uvođenje poreza na imovinu, od kojega bi bile izuzete nekretnine u kojima se stanuje i obrađeno poljoprivredno zemljište. Jače bi oporezivali cigarete, slatkiše i alkohol, a povećali bi i porez na promet vozila veće snage, sve kako bi se konsolidirale financije HZZO-a. "Glavarinu" u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zamijenili bi sustavom plaćanja prema pruženim uslugama, a liječnicima obećavaju ukidanje "robovlasničkih ugovora" i mogućnost rada za više poslodavaca. Pacijentima bi pak omogućili zdravstvenu uslugu i u privatnom sektoru za cijenu jednaku bolničkoj.

U pravosuđu planiraju uspostaviti sudove za male vrijednosti koji će odmah donositi odluke te povećati ulaganja u infrastrukturu sudova i državnih odvjetništava. U državnu bi pak upravu uveli umjetnu inteligenciju kao alat u borbi protiv korupcije. Dosta pozornosti u programu Republike posvećeno je i pitanjima nacionalne sigurnosti, nude više novca za opremanje policijskih službenika, kontrolu migracija osnažili bi suradnjom s Frontexom, a postupno bi povećavali izdvajanja za suvremene vojne potrebe i borbu protiv modernih oblika terorizma. Dosta pažnje program posvećuje i braniteljima pa najavljuje osnivanje fonda za pronalazak nestalih u Domovinskom ratu, specijaliziranih timova za pronalazak odgovornih za ratne zločine te uspostavu međunarodne komisije za procjenu materijalne ratne štete.

Komentara 5

IV
ivica.vranjic
19:23 02.12.2023.

Još jedna stranka u nizu. Plesat će jedno ljeto....

Avatar Cohen
Cohen
19:54 02.12.2023.

Loše odabran naziv. Što su željeli da on javnosti kazuje (antičko značenje pojma?), a kako se u široj populaciji doživljava gotovo je izvjesno da su različite stvari.

ER
EroK
17:59 02.12.2023.

BluAjz , doklen češ stići na taj način?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije