Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv ministra

Željni ste izazova? Postanite borbeni piloti

13.12.2017.
u 09:02

Nabava borbenog aviona određuje smjer razvoja HRZ-a, no važan je i izazov očuvanja i uvođenja novih pilota, tehničara i inženjera, rekao je novi zapovjednik Mato Mikić.

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održana je središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH, a ujedno je upriličen i svečani obred primopredaje stijega i dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a, između dosadašnjeg zapovjednika, general-bojnika Miroslava Kovača i novoizabranog, generala Mate Mikića.

Slavni dani

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, podsjetio je na stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je po mnogočemu jedinstveno. – Zrakoplovstvo smo stvarali gotovo ni iz čega, u poljoprivredne i školske avione sami ugrađivali oružne sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani, kada su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema domovini – rekao je Šundov.

– Ove godine napravili smo veliki pomak, pokrenuli smo proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, primili smo ponude, napravili validaciju i evaluaciju i sada smo pred odlukom koja je odgađana petnaestak godina – rekao je ministar obrane Damir Krstičević i pozvao mlade ljude željne izazova da se pridruže i postanu piloti eskadrile borbenih aviona iz sastava pobjedničkog HRZ-a.

Bivši borbeni pilot

Novi zapovjednik Mikić, koji na čelnu poziciju dolazi iz sastava pilota borbene eskadrile (MiG-21), što se već dugo nije dogodilo, na svečanosti je promaknut u brigadnog generala. Istaknuo je da HRZ raspolaže stručnim kadrom koji može ostvariti postavljene ciljeve. – Moja je zadaća da upravljam tim kapacitetima na najbolji mogući način u cilju održavanja i povećanja sposobnosti grane. Pred nama su veliki izazovi, uvođenjem u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior postižemo nove sposobnosti i razvijamo borbenu komponentu helikopterskih snaga koje će svoj doprinos dati u očuvanju suvereniteta RH – kazao je. Pozdravio je i odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, što određuje smjer razvoja HRZ, no jednako važan izazov je očuvanje i uvođenje novog zrakoplovnog osoblja pilota, tehničara i inženjera. Na svečanosti su u čin brigadira promaknuti pukovnici Damir Perak i Ivica Černe, a u čin pukovnika bojnik Christian Jagodić.

Pogledajte i VIDEO: Vojna vježba hrvatskih vojnika u Poljskoj s raketnim sustavom Vulkan

1/7

Komentara 3

KO
kojikura
00:00 14.12.2017.

borbeni Pilot koji puta mete

ZA
Zajutrak
09:26 13.12.2017.

Samo da ne bumu imali alko problema ko u poljskoj... Avion nije auto!

SP
sputnik57
23:11 13.12.2017.

Željni su mladi ljudi izazova. Samo da na kraju ti izazovi opet nebi bili za stare kante radi nečijih interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije