Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogledajte snimku

Hrvatska vojska pokazala moć! 'Dostojni ste nasljednici branitelja'

Hrvatska vojska - Udar 17
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/10
03.10.2017.
u 14:20

Na vježbi sudjeluje više od tisuću pripadnika Oružanih snaga RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS RH) general zbora Mirko Šundov sa suradnicima nazočili su danas završnom prikazu vojne vježbe "Udar 17", koji je održan na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, priopćili su iz MORH-a.

Vojnoj vježbi "Udar 17" prisustvovali su i zamjenik zapovjednika kopnene vojske Savezne Republike Njemačke general pukovnik Carsten Jacobsen i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske OS Mađarske general bojnik Gabor Borondi.

Hrvatska vojska - Udar 17
1/15

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević ovom prilikom rekao je kako je upravo ova vježba demonstrirala kako izgleda usklađeno međurodovsko djelovanje kroz integraciju više sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu te kako ovakve vojne vježbe znatno pridonose podizanju obrambenih sposobnosti.

"Nadam se da ćemo ove nove sposobnosti vrlo brzo integrirati s ovdje viđenima te kako će one dati novu dimenziju modernizaciji Hrvatske vojske. Čestitam vam na prikazanoj visokoj razini obučenosti koja nas je isto tako krasila i u pobjedničkom Domovinskom ratu. Danas ste dokazali da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja i da Oružane snage s vama u sastavu imaju sigurnu budućnost", poručuje ministar. 

Zapovjednik kopnene vojske Savezne Republike Njemačke, general-pukovnik Carsten Jacobsen i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske OS Mađarske general-bojnik Gabor Borondi, ovom prilikom kazali su kako su se osobno uvjerili u spremnost pripadnika Oružanih snaga RH prije odlaska u mirovnu misiju u Litvi.

Vojna vježba "Udar 17" provodi se od 25. rujna do 6. listopada 2017. godine na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik", pri čemu se odvija nacionalno ocjenjivanje svih sastavnica 1. HRVCON-a za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi. Na vježbi sudjeluje više od tisuću pripadnika Oružanih snaga RH, a direktor vježbe zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH, brigadni general Tihomir Kundid  istaknuo je: "Prvi put smo uspjeli integrirati jednu vježbu vojnog gađanja u proces ocjenjivanja borbene spremnosti. Danas smo mogli vidjeti usklađenost pokreta, paljbe i svih drugih elemenata na bojišnici koji pokazuju kako naše Oružane snage imaju visoku razinu spremnosti obučenosti, a vidjeli smo da imaju i besprijekornu opremljenost te da mogu izvršavati sve zadaće koje se od njih očekuju".
Ocjenjivanje vježbe provelo je 66 certificiranih ocjenjivača prema elementima sustava za ocjenjivanje borbene spremnosti CREVAL (Combat Readiness Evaluation), uz nazočnost četiri časnika supervizora iz Glavnog stožera OS RH, dva predstavnika Inspektorata obrane i četiri NATO-ova promatrača. Naime, ovo je prvi put da NATO-ovi ocjenjivači iz najviše strateške razine (SHAPE) nadziru rad jednog ocjenjivačkog tima. Dobivenu ocjenu supotpisuju NATO-ovi promatrači i dostavljaju je u Zapovjedništvo kopnenih snaga NATO-a.

Vježbu s bojevim gađanjem (VBG) "Udar 17" provele su snage Bojne grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP I) iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, a cilj im je prikazati dosegnute razine uvježbanosti i osposobljenosti BGMP-a u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko djelovanje.

Pod simuliranim uvjetima bojišta, prikazana je tako integracija vatri, upravljanja vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja protiv rasporeda protivničkih snaga. Uz pripadnike Hrvatske kopnene vojske, na vježbi su sudjelovali i pripadnici Zapovjedništva za potporu te  pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s avionima Pilatus i helikopterima MI8.

Komentara 89

Avatar Solunac
Solunac
15:03 03.10.2017.

ahahaha bravo...bas se digla prasina

Avatar trigger_happy
trigger_happy
14:38 03.10.2017.

Centar za mirovne studije i Bojan Glavašević na aparatima!

Avatar imotska115
imotska115
14:48 03.10.2017.

Da smo imali ovakvu opremu 90th dosli bi do crnog mora a ne samo do Banja Luke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije