Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U gradu Varaždinu drastično poskupio vrtić

Damir Habijan: "Grbin bi besplatne vrtiće u cijeloj zemlji, a u Varaždinu SDP diže cijene"

vrtic
Foto: Goran Stanzl/PIXSEL
1/3
11.09.2023.
u 12:57

Vrtiće u potpunosti financira Grad, a ekonomska cijena vrtića u Varaždinu nije se mijenjala od 2009. i iznosila je 232 eura po djetetu, a nova je 280 eura nakon pregovora i usklađivanja s vlasnicima privatnih vrtića

Grad Varaždin obavijestio je roditelje da poskupljuje vrtić. SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj taj potez pravda poskupljenjima ulaznih troškova koji su doveli do toga da je "postalo nemoguće po sadašnjim cijenama održavati vrtiće, plaćati plaće djelatnicima i osiguravati obroke za djecu". - Enormni rast troškova s jedne strane, a vrlo mali, gotovo neznatni rast prihoda Grada dovode nas u odabir između dva puta: ukinuti neki od nabrojanih nadstandarda koje grad osigurava ili povisiti cijenu vrtića. Takav pritisak troškova gradska blagajna ne može izdržati – poručio je Bosilj.

Vrtiće u potpunosti financira Grad, a ekonomska cijena vrtića u Varaždinu nije se mijenjala od 2009. i iznosila je 232 eura po djetetu, a nova je 280 eura nakon pregovora i usklađivanja s vlasnicima privatnih vrtića. - Smatram da dijete koje ide u gradski vrtić ili privatni vrtić mora primiti jednaku subvenciju iz gradske blagajne. Dakle, sada su usklađene ekonomske cijene iz 2009. sa stvarnim troškovima koje vrtići imaju, te su ujednačene cijene po djetetu u gradskim i privatnim vrtićima. Sve ostalo ne bi bilo pravedno – kazao je. U gradskim vrtićima je oko 750 djece, a u privatnima 950.

VEZANI ČLANCI:

Gradske subvencije su 153 eura za prvo dijete u vrtiću, a za drugo 198. Bez toga roditelji bi, dodao je, plaćali punu cijenu. Kada bi cijene ostale iste, u tom bi slučaju Grad trebao naći novih 600.000 eura kojih - nema. - Razumijevajući težinu situacije u kojima žive naši građani, u namjeri da ublažimo ovaj udar na kućne budžete, Grad će rebalansom krajem rujna podmiriti pola tog iznosa. Time će roditelji plaćati 117 eura za prvo dijete, a za djecu s teškoćama u razvoju 34 eura u svim vrtićima – istaknuo je Bosilj. Predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan poskupljenje vidi kao još jedan primjer licemjerne politike SDP-a jer na nacionalnom nivou proklamiraju politiku besplatnih dječjih vrtića za sve, a u Gradu Varaždinu provode sasvim drugo. 

- Programska politika SDP-a prezentirana na nacionalnom nivou i od strane predsjednika stranke Peđe Grbina je da se želi omogućiti svoj djeci besplatan vrtić. To je okosnica njihova programa i za izbore – rekao je Habijan koji tvrdi da vrtić poskupljuje za 37 posto za prvo, 55 posto za drugo i 96 posto za treće dijete i djecu s poteškoćama u razvoju. No, prema korekcijama koje je najavio gradonačelnik Bosilj, poskupljenje bi bilo ublaženo na 26 do 28 posto. Bosilj je rekao da je "državna blagajna značajno nabrekla" i može financirati vrtiće u cijeloj državi.

- No, oni u državnoj vlasti odlučili su pripremiti zakon po kojem će selektivno financirati djecu. I u ovom slučaju se zalažem za načelo prema kojemu djeca imaju jednaka prava bilo da su u Varaždinu ili Cisti Provo ili Trilju. A sadašnji prijedlog to nije. Tako će iznos subvencija u dalmatinskoj Zagori biti 50 posto ekonomske cijene ili 140 eura, u Bednji i Visokom 37,5 posto ili 87,5 eura, Novom Marofu 25 posto ili 70 eura, a za nas u Varaždinu samo s 6,25 posto sa 17,5 eura mjesečno po djetetu. Pravedna bi bila ona država u kojoj bi iznos subvencija bio isti, bez obzira u kojem se dijelu zemlje dijete rodilo i išlo u vrtić. - Zalažem se za besplatne vrtiće u cijeloj zemlji, pri čemu će država sudjelovati u subvenciji ekonomske cijene u rasponu od 50 do 75 posto, a ostatak financirati iz proračuna jedinica lokalne samouprave – rekao je Bosilj.

VIDEO Trčao od ruševina tijekom smrtonosnog potresa u Maroku, jedva izvukao živu glavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije