Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Damir Bajs, ministar turizma

Damir Bajs: Za gafove s propisima ne krivim druge ministre

hrv_bajs_tx_1.jpg
oto: Boris Ščitar
08.06.2008.
u 19:39

Prvih šest mjeseci ministarskog mandata Damira Bajsa podudara se s početkom glavnog dijela sezone, koji je obilježilo i turističko negodovanje zbog početka primjene Pravilnika o unosu namirnica životnjskog porijekla u osobnoj prtljazi.

VL: Je li odgoda četiri dana nakon početka primjene, koju ste osobno ishodili, vaš uspjeh ili, možda, nespjeh, jer tog problema ne bi ni bilo da je bilo bolje koordinacije ministarstava turizma i poljoprivrede?
BAJS: Ni uspjeh, ni neuspjeh. To je samo moj posao. U godini kada hitno usklađujemo propise s EU može se dogoditi da počne primjena nekih novih pravila i u vrijeme koje nije idealno za turizam. Ovo je godina u kojoj se donosi nekoliko stotina pravilnika te više od sto tzv. EU zakona i ovakve se, uvjetno rečeno, pogreške ne da isključiti. Ministarstvo intenzivno surađuje sa svim resorima, ali ta pitanja ne spadaju u uobičajenu pripremu sezone. No, reagirali smo brzo, naišli na razumijevanje u Ministarstvu poljoprivrede, i, što je najvažnije, spriječili negativne posljedice. Naravno, ne znači sada da se u Hrvatsku može unositi hrane po volji, do 1. siječnja na snazi su stara pravila.

VL: Slična se zbrka nedavno dogodila i s novim pravilima o ulasku maloljetnika u Hrvatsku, koji nisu s roditeljima. Također ste u zadnji tren vadili kestenje. Ne čini li vam se da u drugim ministarstvima nema svijesti o tome da smo turistička zemlja?
BAJS: Kolege iz drugih ministarstava ni u jednom ni u drugom slučaju nisu napravli nešto pogrešno. Trenutak je uistinu specifičan, svi imamo i taj dodatni zadatak oko prilagodbe EU. A Ministarstvo turizma, pak, među ostalim i jest tu da u interesu hrvatskog turizma reagira, pomogne i u takvim izvanrednim situacijama.  

VL: Što je najveća korist za hrvatski turizam od samostalnog ministarstva?
BAJS: Za početak, dobili smo 50 posto više novca za turizam u ovoj godini nego što je turizmu bilo namijenjeno prošle godine.  

VL: Ali to je tek polovica od onog što je realno trebalo za sve projekte koje ste najavljivali.  
BAJS: Pedeset posto više novca ne može biti loše. Pokrenuli smo neke nove projekte, recimo obrazovanja, potičemo razvoj seoskog i selektivne oblike turizma, povećali smo potpore za postojeće progame... To je niz aktivnosti koje su bitne za buduće godine. Dobro je odrađena i priprema sezone, država je u infrastrukturu uložila više od šest milijardi kuna. Promidžba, preko naše desne ruke, HTZ-a, odvija se promptno i prilagođava novim situacijama. Ne treba zaboraviti da je u tijeku i dubinska analiza turizma, koja treba dati odgovore na ključna pitanja i predložiti mjere za poboljšanje konkurentnosti našeg turizma. Otvorili smo, dakle, i teme koje se dugo nisu dirale. U pripremi je i cijeli set zakona, kao i strategija hrvatskog turizma.

VL: Ima li prvih nalaza dubinske analize sektora?
BAJS: Analiza se odvija prema planu, u 14 radnih grupa. Obrađuju se sve teme koje je struka predložila. Očekujemo da rezultati budu jedna od poluga strategije razvoja hrvatskog turizma. Za dva tjedna očekujem prve izvještaje, a onda će biti jasnije i kada ćemo imati konačne nalaze. Volio bih da analiza bude brzo gotova, ali to je opsežan i ozbiljan posao i neću ga požurivati. Kada rezultate stavimo na stol moći ćemo snagom argumenata i činjenica vidjeti gdje je hrvatski turizam, što su istinski problemi i u kakvoj je poziciji prema konkurenciji. Isto tako, dobit ćemo i prijedloge što napraviti kako bi se povećala konkurentnost hrvatskog turizma.

VL: Međutim, dok traje dubinska analiza, hotelijeri poručuju da tonu, da je rast broja noćenja zavaravanje, da će im poskupljenja hrane i goriva pojesti 200 milijuna kuna...
BAJS: Rekao bih da pomalo zanemaruju činjenicu koja nije doša sama po sebi; turizam i ove godine ima trend rasta. Hotelska industrija i sama bilježi više gostiju, noćenja te, naročito, prihoda nego lani. Prihodi će biti, kako sami hotelijeri govore, gotovo deset posto veći nego 2007. Da nije svega toga, mene bi kao ministra pitali zašto su trendovi u turizmu negativni. Ne treba, dakle, ništa omalovažavati, a naročito ne rast broja noćenja. To je svakako jedan od pokazatelja sezone. Osim toga, valja znati da i dalje ulažemo velike napore da ona uspije. Jasno mi je da hotelijeri žele poslovati s profitom. Trude se, ulažu puno, samo će ove godine u obnovu postojećih i u nove hotelske objekte investirati oko pet milijardi kuna. To je iznimna investicijska aktivnost, kojom se u Hrvatskoj ne može pohvaliti niti jedna druga grana.

VL: Hoćete reći da neutemeljeno kukaju?
BAJS: Ne, nisam to rekao. Hotelijeri su naši partneri, bili su među najglasnijima oko toga da se napravi dubinska analiza, u to smo ušli zajednički i sada se samo treba strpjeti da vidimo što će ona pokazati. Svi problemi na koje hotelijeri upozoravaju, osim poskupljenja koja su širi problem i pogađaju i druge, pa i naše konkurente, tema su dubinske analize.

VL: Prati vas prilična medijska pozornost. Osjećate li se prihvaćenijima nego prije šest mjeseci, kad ste bili krivi i što ste iz Bjelovara i što ste haesesovac i što niste nikada bili direktor hotela i slično.
BAJS: Pa sada se ta medijska pozornost, što je i prirodno, koncentrirala na moj rad. Jedino to i tražim; da me se cijeni prema radu. Sa sektorom, strukovnim udrugama, socijalnim partnerima, imam dobru suradnju, mnoga smo pitanja uskladili i nitko više ne postavlja pitanje moje stranačke ili geografske pripadnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije