Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRijatelji suda Mirjan Damaška komentira mogućnosti Gotovinine obrane

Damaška: Branitelji će teško obraniti Gotovinu

got-02-txt.jpg
import
14.12.2005.
u 20:49

Vijest o uhićenju generala Gotovine objavili su američki mediji, ali to nije u središtu pažnje njihovih pravnika koji se interesiraju za transnacionalno pravosuđe jer su, kako Večernjak doznaje od profesora na Sveučilištu Yale dr. Mirjana Damaške, zaokupljeni procesom protiv Sadama Husseina.

Temelji teorije
Optužnica se u najvećem dijelu, ali ne isključivo, temelji na teoriji o takozvanom "zajedničkom zločinačkom pothvatu" koji vrlo često primjenjuje Haaški tribunal. Domet te teorije je tako širok, a neki njezini aspekti tako neodređeni, da stavljaju pred obranu vrlo teške zadatke kaže Damaška.

Dovoljno je, upozorava Damaška, da sud utvrdi da je u pogledu etničkog čišćenja postojala "zajednička namjera" koja se može pripisati generalu i koju suci mogu izvesti i iz paralelnog ponašanja, te neki čin koji se može protumačiti kao doprinos ostvarenju namjere. Iako se ta teorija odnedavna izlaže kritici u stručnoj literaturi, nema nikakve nade da će Haaški tribunal od nje odstupiti. Ostaje, međutim, mogućnost da se pronađu dokazi koji ukazuju na to da nije bilo ni prešutnog plana, ni zajedničke namjere etničkog čišćenja, ili pak da se pronađu dokazi da general Gotovina nije bio u te planove i namjere upleten.

Ako obrana u tom pogledu uspije, javlja se za nju još i drugi zadatak, da opovrgne optužbu da je general nemarom propustio nadzor nad podređenima koji su ratne zločine neposredno izvršili. Ako ne postoje jaki dokazi kadri da uvjere sud da general nije bio upleten u neki zajednički plan o etničkom čišćenju, kao i da nije bio nemaran u nadzoru podređenih, obrana će imati vrlo težak posao s nejasnim izgledom na uspjeh upozorava Damaška.

Ozbiljna stvar
Kaže da se pod pravnim kutom gledanja, tom optužnicom ne sudi cijelom narodu, ali se sudionicima u zločinačkom pothvatu proglašava dobar dio državnog aparata i političke elite, kao i prvi predsjednik Republike. Napustimo li pravnu perspektivu, tvrdi, stvar je ozbiljnija. U Oluji je s hrvatske strane sudjelovalo više od 200 tisuća vojnika u uvjerenju da ostvaruju teritorijalni integritet domovine i da se žrtvuju za pravednu stvar.

Ako se sad govori da je makar i podređeni cilj te operacije bio ratni zločin, svi oni koji su u tom sudjelovali, a pogotovo oni koji su u sukobu bili ranjeni, izloženi su psihičkim traumama koje je teško zanemariti kaže Damaška.


Vlada me neće zvati za Gotovinu

Damaška je u utorak faksom primio poziv za sjednicu Komisije za pripremu podneska Hrvatske kao prijateljice suda koja će se održati danas u Zagrebu i čiji je član, ali on ne može doputovati u tom kratkom roku. Potvrđuje da ga nitko iz Hrvatske nije kontaktirao u vezi s predmetom Gotovina, a misli i da neće jer će se Vlada osloniti na domaće pravnike. Na pitanje koliko je daleko odmakao rad Komisije Damaška kaže da mu je teško odgovoriti, jer iako je član, nije u neposrednom kontaktu s odgovornima.
– Znadem da povjesničari u Komisiji marljivo prikupljaju činjeničnu građu, ali je neizvjesno u kojoj mjeri se iz tog materijala mogu izvesti obrambeni dokazi – kaže Damaška.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije