Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRUČNICI U PRIPREMI

Đaci će se na simulatoru potresa u školama pripremati za katastrofe

Ilustracija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
26.01.2021.
u 12:25

Odabrano je osam pilot-škola, po dvije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, testiranje u školskoj godini 2021./2022.

Od iduće školske godine djeca u Hrvatskoj učit će kako smanjiti rizik od katastrofa, a u tom će im pomoći priručnici koji su trenutačno i izradi, kao i mobilni simulator potresa koji će obilaziti škole. Projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” dio je inicijativa vezanih uz smanjenje rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja podizanjem svijesti i edukacijom mladih i djece. Projekt provodi Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Vrijednost projekta je 14,5 milijuna kuna, a 12,3 milijuna kuna bespovratna su sredstva EU.

U MUP-u kažu da su odabrane pilot-škole – njih ukupno osam, i to po dvije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu – za testiranje materijala koji se priprema te za prezentaciju modela i simulatora. Navode i da je formirana stručna radna skupina sastavljena od nastavno-pedagoškog osoblja koja je počela s pripremom priručnika za nastavnike i brošure za učenike. Radnu skupinu vodi Ravnateljstvo civilne zaštite i Agencija za odgoj i obrazovanje, a odabrana je tvrtka za nabavu edukacijskih modela simulacije katastrofe te se čeka isporuka.

Testiranje priručnika za nastavnike u pilot-školama planiramo započeti u školskoj godini 2021./2022., a kampanju za podizanje svijesti javnosti s animiranim filmovima i promotivnim materijalima planiramo započeti 2022., poručuju iz MUP-a. Dodaju da će se organizacija dana smanjenja rizika od katastrofa s posjetima edukativnog vozila sa simulatorom potresa, edukacijskim modelima simulacije katastrofe te edukativnim timom, predstavnicima znanstvenih institucija i operativnim službama svim županijama u RH odvijati tijekom 2022. i 2023. Što se tiče nabave specijalnog vozila za projekt, u MUP-u kažu kako je natječajna dokumentacija u završnoj fazi. Radi se, objašnjavaju, o specifičnoj nabavi koja uključuje mobilni simulator potresa te mogućnosti prijenosa edukacijskih modela simulacije katastrofe i mobilne „učionice“, kako bi uz atraktivno vozilo djeca mogla upoznati aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa te naučiti da se katastrofe mogu izbjeći pravilnim planiranjem i održivim razvojem.

U Agenciji za odgoj i obrazovanje kažu da su oni kao projektni partner zaduženi za edukaciju odgojno-obrazovnih radnika i izradu priručnika za učitelje i nastavnike i brošura za učenike. Navode da su u prosincu 2020. odabrani članovi radne skupine za izradu edukacijskih materijala za učitelje i brošura za učenike, a očekuje se da će ove godine biti gotovi kompletni materijali i da će projekt biti implementiran u pilot-školama. No, s obzirom na aktualnu situaciju s potresima, Agencija je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite već počela edukaciju odgojno-obrazovnih radnika. Tako navode primjer organizacije webinara Priprema za izvanredne situacije s naglaskom na potres za ravnatelje škola iz Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Komentara 7

GE
geler203
12:45 26.01.2021.

Već sada? Koliko dugo imamo ured za hitne intervencije i što je radio do sada?

KP
konzervativni_preporod
12:44 26.01.2021.

A na kojim simulatorima će se pripremati stari i jedva pokretni potomci partizana koji su oteli stanove po centru zg i sada strepe hoće li ih sljedeći potres zazidati kao što su oni zidali žrtve 40ih

EE
eem
13:01 26.01.2021.

Poštovani sugrađani. Nitko vas nije sprječavao djecu naučiti ponašanju prilikom elementarnih nepogoda (a i ratnog stanja). Stalno očekujete da će netko drugi za vas nešto napraviti. Pa neće vam škola djecu učiti plivati ili voziti bicikl. Pokrenite se, koji vam je q!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije