Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova premijerka Srbije

Da bi imala za život, za pet funti po satu dijelila je letke po Londonu

Ana Brnabić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.06.2017.
u 08:02

Ana Brnabić deklarirana je pripadnica LGBT zajednice, a u svojoj imovinskoj kartici prijavila je kuću na otoku Krku koju je naslijedila.

Prije samo nekoliko godina Ana Brnabić studirala je u Londonu gdje se kao i većina drugih studenata snalazila kako je znala i umjela da bi preživjela.

Između ostaloga, po ulicama Londona dijelila je i letke za jednu školu engleskog jezika kako bi zaradila pet funti na sat. Nije tada mogla ni sanjati da će u ljeto 2016. godine, kao nestranačka osoba, postati ministrica u Vladi Srbije, a onda godinu kasnije biti imenovana i za mandatarku za novu premijerku Srbije.

– Život u Engleskoj naučio me da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se ne snađeš, radiš u kafiću – rekla je u jednoj od svojih izjava Brnabić.

Smirivanje stranačkih strasti

Do prošle godine Brnabić je u Srbiji bila relativno nepoznata osoba kada je doslovno preko noći, na poziv tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave. Bio je to i signal da se sve u vezi s novom ministricom istraži pa je, osim činjenice da je nestranačka osoba, istaknuta i činjenica da je ona deklarirana pripadnica LGBT populacije. Ironija je da će deklarirana lezbijka biti premijerka Srbije samo nekoliko godina nakon velikih nemira u Beogradu tijekom povorke ponosa – s desecima ozlijeđenih, razbijenim središtem grada, zbog čega je nekoliko povorki zabranjeno radi sigurnosti. – Vjerujem da će za tri-četiri dana sve ovo izblijedjeti i da neću biti poznata kao gay ministrica – rekla je Brnabić koja se u ranijim izjavama zalagala da Vučić ostane na čelu Vlade.

Kada ju se počelo spominjati kao moguću premijerku, o tome nije željela previše govoriti te je isticala kako bi Vučić novom mandataru, tko god on bio, određeni period trebao biti mentor. – Želim zahvaliti predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ako me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao radit ću pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, a imam i obavezu prema građanima koji žele osjetiti rezultate rada Vlade kroz bolju kvalitetu života – rekla je Brnabić, inače rođena Beograđanka.

Poslije srednje škole završene u Beogradu preselila se u SAD gdje je na sveučilištu Northwood završila studij poslovne administracije. Poslije toga odlazi u Englesku gdje na sveučilištu Hull završava magisterij i stječe MBA diplomu iz marketinga. Uslijedio je i njen angažman na više poslova gdje je redovito dobivala pohvale i isticala se svojim znanjem i stručnošću. Brnabić je podrijetlom iz Hrvatske tako da u svojoj imovinskoj kartici među nekretninama koje posjeduje ima prijavljenu i kuću na otoku Krku površine 167 kvadrata. Upravo je na Krku boravila kada je dobila poziv prošle godine da se priključi Vladi Srbije. Još prije toga javno se deklarirala kao pripadnica LGBT zajednice što joj se zapravo i najviše zamjera nakon što je postala mandatarka.

Stier poziva na dijalog

Njeno imenovanje za ministricu prošlo je bez nekih većih potresa, ali je istoga trenutka kada je Vučić objavio odluku krenula prava lavina optužbi na njen račun. Ni u vladajućem SNS-u tu odluku mnogi nisu najbolje prihvatili tako da je najavljen novi krug razgovora tijekom kojih bi ih Vučić trebao “uvjeriti” da smire strasti i glasaju kako je on odlučio. Održavani su i određeni razgovori s čelnicima Srpske pravoslavne crkve, a zabilježen je i prvi neposluh nekoga od članova koalicije stranaka okupljenih oko Vučića. Na taj korak odvažio se predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma koji je poručio da neće glasati za Brnabić.

– Kada je u pitanju ta populacija i ta tema, moj stav je poznat u cijeloj Europi. Zastupnici Jedinstvene Srbije (JS) i ja nećemo glasati da Ana Brnabić bude naš premijer. Svako dijete u Srbiji zna moj stav po tom pitanju – rekao je Dragan Marković Palma koji je tijekom godina u više navrata diskriminirao LGBT populaciju zbog čega je i optužen prije tri godine. Prema njegovu mišljenju, premijer Srbije treba biti “domaćin koji ima djecu i zna kako se bori za ostalu djecu”.

Sve to Vučića i ne pogađa previše s obzirom na to da je svjestan kako će u Skupštini bez većih problema osigurati potrebnu većinu da Brnabić postane premijerka. – Nije bilo lako donijeti odluku i donio sam je u skladu s interesima Republike Srbije, ciljevima proklamiranim s idejom da radom i energijom nastavimo donositi dobre rezultate, kako za našu zemlju tako i građane. Srbija mora sliku o sebi još više popraviti. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora dokazivati, ali Srbija zaslužuje još bolje mjesto – rekao je Vučić na konferenciji za novinare na kojoj je i objavio kako je Brnabić imenovao za mandatarku za premijerku.

I u Hrvatskoj se s velikim interesom prate najnovija događanja u Srbiji oko izbora premijerke. – Očekujem da će nova premijerka biti spremna za konstruktivan dijalog s Hrvatskom kojim će se u europskom duhu rješavati otvorena pitanja – komentirao je izbor Ane Brnabić kao nove srpske premijerke Davor Stier koji do službenog imenovanja Marije Pejčinović Burić još obnaša dužnost ministra vanjskih poslova.

Trajat će onoliko koliko odgovara Vučiću

Aleksandra Vučića može se voljeti ili ne, ali ga se svakako mora poštovati kao iznimno kvalitetnoga političara koji ima svoju viziju i jasan cilj od kojega ne odustaje. Tvrdi to hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski komentirajući činjenicu da je Vučić za mandatarku za predsjednicu Vlade Srbije imenovao Anu Brnabić, nestranačku osobu hrvatskoga podrijetla koja se pri tome javno deklarirala kao pripadnica LGBT populacije.

– To je za Srbiju i sve njene susjede, pa tako i Hrvatsku, u isto vrijeme dobra, ali i loša vijest. Dobra je jer je i to pokazatelj da se Srbija mijenja nabolje i da iz Beograda pušu neki drugačiji vjetrovi. Loša je jer će Vučić time “kupiti” Bruxelless pa će mu se dodatno tolerirati greške prema susjedima – rekao je Puhovski koji ističe da su na Balkanu Vučić i Edi Rama dva najkvalitetnija političara.

Tvrdi i da ga samo imenovanje Brnabić za mandatarku nije previše iznenadilo s obzirom na to da se cijela stvar tjednima “pripremala i kuhala” u srbijanskim medijima. Sam čin konačnoga obznanjivanja imena osobe bio je završni cilj koji je Vučić opet iskoristio u svoju korist bez obzira na određena neslaganja u svojoj stranci. – Ne vidim kako tu može biti previše problema za Vučića koji je apsolutni politički lider u Srbiji. Imenovanje Brnabić nekima neće baš dobro sjesti, ali tu oni neće moći ništa jer on vrlo čvrsto SNS drži u svojim rukama. I kada je riječ o SPC-u, ni tu neće biti previše problema jer je on sigurno s Crkvom postigao određen dogovor – rekao je Puhovski.

Ništa posebno se neće promijeniti u politici Srbije koju će i dalje voditi i kreirati Vučić. – Ana Brnabić na mjestu premijerke trajat će koliko god je dugo Vučić bude mogao “prodavati” za neke svoje ciljeve – zaključio je Puhovski.     

 

Komentara 79

Avatar kakon
kakon
09:12 17.06.2017.

Ja iskreno nemam problema sa seksualnom orijentacijom pojedinaca, jer me naprosto nije briga tko se na koga (ili na što) pali dok nije u pitanju nešto što ugrožava društvo kao takvo. Ali mi se taj LGBT i njima slični polakoo penju na nerve. Što nam se nameću problemi pojedinaca koji za društvo kao takvo uopće nisu relevantni? Naši mladi odlaze jer nemaju perspektive, poduzeća se gase ili su u stečaju. Ta svugdje na svijetu je situacija i više nego napeta: ratovi, glad, zagađenja... Moje je pitanje: zašto se na zapadu (pa čak i na Balkanu) toliko tematizira ta homoseksualnost koja je većini ljudi najzadnja briga???

AL
alphazulu99
08:55 17.06.2017.

Djelila je letke, a onda joj je krenulo kad je pristupila britanskim obavjestajnim sluzbama.

BI
billynik
08:57 17.06.2017.

Do sad ste nas gnjavili s ona dva lika iz Srbije sad ćete nastaviti s ovm lezbejkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije