Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborne jedinice

D. Kosor: Na prošlim izborima propalo je čak 25 posto glasova!

darinko kosor,portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.09.2013.
u 15:23

Tako je od 140 zastupnika biranih u deset izbornih jedinica čak njih 40 nezasluženo ušlo u Sabor, pribrajanjem tuđih, odnosno propalih glasova, napominje Kosor

Smanjenje broja izbornih jedinica s deset na šest, ali i izbornog praga sa sadašnjih pet na četiri posto – prijedlozi su predsjednika HSLS-a Darinka Kosora koje je iznio na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

>>Šest izbornih jedinica, a prag spustiti na četiri posto

Šef HSLS-a kao glavni argument za smanjenje izbornog praga navodi velik broj propalih glasova na prošlim parlamentarnim izborima.

– Na prošlim izborima propalo je 25 posto glasova koji su onda zahvaljujući d’Hondtovoj metodi pripali dvjema najvećim listama – SDP-u, HDZ-u i njihovim koalicijskim partnerima. Tako je od 140 zastupnika biranih u deset izbornih jedinica čak njih 40 nezasluženo ušlo u Sabor, pribrajanjem tuđih, odnosno propalih glasova. Od 80 zastupnika Kukuriku koalicije samo 54 ih je ušlo u Sabor zahvaljujući volji birača, a od 46 HDZ-ovih zastupnika čak 16 ih je ušlo u Sabor zahvaljujući tuđim glasovima. Smanjenjem izbornog praga na četiri posto broj propalih glasova bio bi upola manji nego na prošlim izborima. To bi bio puno pravedniji izborni sustav – rekao je Darinko Kosor.

Da se pravilo izbornog praga od četiri posto primjenjivalo na prošlim parlamentarnim izborima, HSLS imao bi troje zastupnika u Saboru, a ovako nema nijednog. A troje zastupnika više imao bi i HSS.

Pa iako je očito da bi smanjenje izbornog praga na četiri posto pomoglo njegovoj stranci na svakim idućim izborima, predsjednik HSS-a Branko Hrg nije pokazao veliki entuzijazam za inicijativu Darinka Kosora.

– Trebao bih reći da je to jako dobra ideja jer bi pomogla i HSS-u, ali moram kazati da je to nerealno za očekivati bez prethodnog novog teritorijalnog ustroja. Uostalom, visina izbornog praga od pet posto nipošto nije najveći problem izbornog zakonodavstva. Imamo mi i puno većih problema. Zalažemo se za ponovno uvođenje dvodomnog parlamentarnog sustava. Gornji dom imao bi 50 do najviše 70 zastupnika koji bi bili profesionalci, a u donjem domu sjedili bi izabrani predstavnici svih hrvatskih regija. Oni bi bili volonteri, a njihovi zaključci savjetodavnog karaktera – predlaže Branko Hrg.

>>Krojenje novih izbornih jedinica tek nakon lokalnih izbora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije