Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBA

Čuvajte se revnih gradonačelnika

talijanska policija
05.07.2010.
u 17:21

Na osnovi zakona iz 2008. gradonačelnicima je dana velika ovlast u donošenju zakona i izricanju novčanih kazni za prekršitelje. Ovih je dana, primjerice, jedna turistica kažnjena s tisuću eura jer je kupila krivotvorenu torbicu.

RIM – Kazna za kupnju kod prodavača imigranata, davanje hrane mačkama i psima lutalicama, hranjenje golubova, nošenje klompi, za... Zapravo nema toga zbog čega negdje u nekom gradiću u Italiji ne možete biti kažnjeni. Na osnovi zakona iz 2008. gradonačelnicima je dana velika ovlast u donošenju zakona i izricanju novčanih kazni za prekršitelje bilo čega zabranjenoga. Ovih je dana, primjerice, jedna austrijska turistica na plaži u Jesolu, u blizini Venecije, kažnjena s tisuću eura jer je kupila torbicu od prodavača koji na plažama prodaju krivotvorenu robu. Taj zakon vrijedi za cijelu Italiju, a ne smije se kupovati od neautoriziranih prodavača, onih koji idu ulicama i nude vam sve, od torbica do naočala i satova. Za kupnju krivotvorene robe od osoba koje nemaju dozvole za prodaju novčano možete biti kažnjeni i u Rimu iako su u tom gradu takvi prodavači na svakom koraku.

Gradonačelnicima je povećana nadležnost i glede zaštite javnog reda i mira pa sve "prekršitelje" koji su se usudili narušiti javni red i javni osjećaj morala mogu novčano kazniti. Te svoje ovlasti posebno koriste za uvođenje kazni na plažama ili u turističkim mjestima. No potrebno je naglasiti da vam nikakvi koncesionar organiziranja davanja usluga na plažama ne može zabraniti pristup moru. Čak vas ni vlasnici otoka ne mogu otjerati s njihova otoka dođete li barkom i kupate se na plaži. Bitno je ne ući više od pet metara na otok ili prostor plaže. Sve ono što je između mora i do pet metara kopna ne može biti zatvoreno ni za koga, ali na taj se prostor ne smije donijeti vlastita ležaljka ili suncobran.

Na svim plažama, uz nekoliko izuzetaka, zabranjeno je igranje loptom. Ništa od picigina jer to ometa druge kupače. Na većinu plaža, osim na označene, zabranjeno je dovoditi životinje. Kazne su za prekršitelje, ovisno o turističkim mjestima, i to 500 eura. Zabranjeno je pružanje usluga masiranja na plažama ako ne postoji osiguran prostor i ako se usluga pruža bez dozvole. Zabranjeno je glasno slušanje radija ili bilo kojega drugog glazbeno-vizualnog uređaja kako se ne bi ometalo duge kupače.

Na Capriju i u Positanu je, primjerice, zabranjeno jesti na plažama pa od piknika također ništa. Gradonačelnik u Voareggiju zabranio je podizanje nogu na klupe, u Sanremu je zabranjeno sjesti na rub fontane ili cvjetnjaka, a u cijeloj regiji Liguriji zabranjeno je hodanje bez gornjeg dijela odjeće, čak i za muškarce, a žene ne smiju izvan plaža biti u bikiniju. U blizini Salerna zabranjeno je noćno kupanje.

Teško je iznijeti "cjenik kazni" jer one mogu biti različite u različitim gradovima. U Trstu je, primjerice, kažnjivo brati cvijeće, a kazna se kreće od 50 do 2000 eura. Ne smije se ubrati više od kilograma divljih šparoga na dan, a u regiji Vale d'Austi ne smiju se upotrebljavati plastične čaše i tanjuri ako nisu biorazgradivi.

Komentara 1

DM
dr_max
14:20 06.07.2010.

Zato niti neidemo u Italju, isprazniti novcanik znaju i nasi domaci zakonodavci, zasto onda putovati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije