Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOLJ U MAINEU

Čuo glasove 'počni pucati', pušten sa psihijatrije pa počinio masakr

storyeditor/2023-10-26/2023-10-26T012125Z_1609740762_RC2104A43NE5_RTRMADP_3_MAINE-SHOOTING.JPG
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
26.10.2023.
u 17:51

U potrazi je za Robertom Cardom na stotine policajaca koji ne pretražuju samo prostor u neposrednoj blizini Lewistona već cijelu državu. Američka vojska još se nije oglasila o slučaju iako je, prema vijestima iz Mainea, Card bio na službi na vojnom vježbalištu kod grada Sacoa.

U kuglani i jednom restoranu u gradu Lewistonu u američkoj državi Maine, muškarac za kojeg se sumnja da je 40-godišnji Robert R. Card, vatrenim je oružjem ubio najmanje 18 ljudi, ali se očekuje da će broj žrtava biti i veći. Card je, prema svemu sudeći, bio na službovanju u vojnoj rezervi pa je moguće da je pokolj počinio iz vojnog naoružanja. Dogodilo se to u srijedu navečer po vremenu te američke države, oko 19 sati. Rukovati oružjem znao je vrlo dobro s obzirom na to da je i po profesiji instruktor rukovanja vatrenim oružjem.

Biden ponudio pomoć

Sve ovo zasigurno će biti temom u istrazi jer je ljetos Robert Card primljen u psihijatrijsku ustanovu na dva tjedna. Nisu još objavljeni detalji zbog čega je bio na liječenju niti kako je liječen, ono što se zna jest da se Card žalio na "glasove u glavi i poruke da puca" po vojnoj bazi.

Prva informacija koja je stigla do lewistonske policije bila je o pucnjavi u Schemengees Bar and Grille te u kuglani Sparetime Recreation koja je od navedenog bara udaljena oko šest i pol kilometara. Jedan od svjedoka, kojega agencija AP spominje samo kao Brandona, rekao je da je čuo deset pucnjeva misleći za prvi da je bio puknuti balon.

VEZANI ČLANCI

– Bio sam leđima okrenut vratima. Kako sam se okrenuo, vidio sam da nije balon, držao je oružje, odmah sam to opazio – rekao je ispričavši da se onda zaletio niz kuglačku stazu i popeo u mehanizam kako bi se sakrio.

– Bio sam se presvlačio pa sam proveo pet sati bos – rekao je taj čovjek.

Sigurnosne kamere uhvatile su ubojicu kako ulazi u prostorije s poluautomatskom puškom u streljačkom položaju na ramenu, "na gotovs", kako se nekada u nas govorilo. Po fizionomiji je to Robert Card za kojim se sada traga po okrugu Androscoggin u kojem se nalazi Lewiston. Žrtava je toliko da su u pripravnost stavljene i bolnice u Portlandu koji se nalazi 56 km južno od Lewistona. Vozilo kojim je vjerojatno upravljao Card pronađeno je u gradu Lisbonu koji je 13 km daleko od Lewistona pa je i u tom gradu proglašen svojevrsni policijski sat, odnosno zatraženo je od građana da ostanu kod kuće, da se suzdrže od kretanja ulicama.

Javio se i Joe Biden koji je ponudio svu pomoć savezne vlade. Jučer nisu radile škole u Lewistonu, a policija je poručila: Ostanite blizu svojih najbližih i zagrlite ih. Takva emocija logična je za Maine jer u cijeloj državi je lani bilo 29 ubojstava, što je manje od američkog prosjeka. A sada je Card smaknuo najmanje 18 ljudi.

storyeditor/2023-10-26/2023-10-26T012125Z_1609740762_RC2104A43NE5_RTRMADP_3_MAINE-SHOOTING.JPG
1/21

Vrlo je vjerojatno da čovjek s oružjem nije smatran sumnjivim jer država Maine ima vrlo liberalnu politiku držanja oružja. Ne trebate uopće dozvolu da ga nosite, a postoji cijela kultura posjedovanja naoružanja koje se tamo koristi u sportske i lovne svrhe. Niti jedan od pokušaja da se uvede rigoroznija kontrola nije završila uspješno, uključujući tu i uvođenje kontrole nakon kupovine oružja gdje bi se čekalo 72 sata, obavilo provjeru pa tek onda predalo kupljeno oružje. Ni to nije upalilo, kao ni prijedlog da se pojača kontrola u školama.

Sada se i Maine priključio državama koje bilježe u svojoj povijesti pokolj, ovo je u Sjedinjenim Državama 36. takav slučaj samo ove godine. U tim je pucnjavama poginulo najmanje 188 osoba, tu AP i USA Today koji bazu vode sa znanstvenom ustanovom Sveučilištem Northeastern, ubrajaju događaj nakon kojega je najmanje četvero ljudi izgubilo život u 24 sata bez da se ubraja samog ubojicu. Do sada je jedino 2019. godine bilo više izgubljenih života u masovnim pucnjavama, no ima još vremena da se nažalost i taj crni rekord sruši, do kraja godine još su dva mjeseca. Od 2006. godine prema ovoj metodologiji koju koristi i FBI, u više od 560 masovnih ubojstava poginulo je najmanje 2900 ljudi, a ranjeno je najmanje 2000.

VEZANI ČLANCI

U potrazi je za Robertom Cardom na stotine policajaca koji ne pretražuju samo prostor u neposrednoj blizini Lewistona već cijelu državu. Američka vojska još se nije oglasila o slučaju iako je, prema vijestima iz Mainea, Card bio na službi na vojnom vježbalištu kod grada Sacoa.

Preliberalni zakoni o oružju

Također će se propitivati zbog čega je pušten s liječenja čovjek kojem su u glavi odzvanjali pozivi da počne pucati. Očito je savršeno dobro znao na kakvim će mjestima najlakše pronaći žrtve, iako još nije jasno zašto je odabrao gradić koji je nekada bio središtem tekstila američke države Maine.

– Rekreacijski centar. Kuglana. Lokalni bar. Mjesta koja Amerikanci često posjećuju i na kojima bi se trebali osjećati sigurno... ovo su mjesta zločina s višestrukim pucnjavama večeras u Maineu – rekao je Kris Brown, predsjednik grupe Brady koja zagovara sigurnost s oružjem. I on potvrđuje da toj državi nedostaju temeljni zakoni u tom smislu, policija nema pravo razoružavati potencijalno opasne ljude, nema regulacije navalnog naoružanja.

VIDEO Nastavlja se lov na ubojicu iz Mainea

Ključne riječi

Komentara 9

MA
marcellus
18:36 26.10.2023.

psihijatra koji ga je pustio zatvorit

CR
Croissant
19:56 26.10.2023.

Bravo Zorane Vitas, Portland se nalazi 56 km južno od lewistona u Maine u drugoj državi Oregon. Inače postoji više Portlanda. Ovaj je u Maineu i bliži je Londonu nego Oregonu

DU
Deleted user
20:48 26.10.2023.

ajde sad vi meni recite kako ce fata naci muju kad se toliko puca naokolo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije