Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGAT PRORAČUN Vjerske zajednice lani dobile 413 milijuna kuna

Crkvi više novca nego Ministarstvu turizma

12.03.2009.
u 19:08

Vjerske zajednice u Hrvatskoj lani su dobile 413 milijuna kuna iz državnog proračuna, a od toga im je gotovo 16 milijuna dodijeljeno iz proračunske zalihe, u pravilu na zatvorenim sjednicama Vlade. Podaci su to koji proizlaze iz Vladina odgovora na zastupničko pitanje haenesovke Vesne Pusić, a iz njih je prvi put vidljivo koliko je i s kojih stavki koja vjerska zajednica dobila novca i za koje projekte.

Nedostaje dio podataka
Iz odgovora je vidljivo da je Katolička crkva dobila većinu od spomenutog novca, više od 382 milijuna kuna, što je oko sedam puta više nego što su iz proračuna prošle godine dobile, primjerice, sve političke stranke.

Manje od Katoličke crkve dobilo je Ministarstvo turizma, Vlada, Sabor i Ured predsjednika. Iako je odgovor prilično detaljan, ipak nedostaju podaci koji se odnose na Vojni ordinarijat koji, iako ga u potpunosti plaća Hrvatska, također spada pod okrilje Katoličke crkve. Prema ugovoru Hrvatske i Sv. Stolice, naime, za materijalno uzdržavanje Vojnog ordinarijata brinu se ministarstva obrane te unutarnjih poslova. Podaci o tome koliko su novca ta dva ministarstva izdvojila za Vojni ordinarijat u odgovoru Vlade nisu navedeni.

I dok se u Državnom proračunu još i može naći podatak kako MUP za tu namjenu godišnje daje milijun kuna, odgovor na pitanje koliko MORH daje morali smo potražiti u ministarstvu jer nigdje nije objavljen.

Vojni ordinarijat
Na pitanje koliko je novca MORH dao za Vojni ordinarij 2008. i 2009. te zahtjev za raščlambom tog novca po stavkama, dobili smo samo odgovor kako je za ovu godinu planirano 6,4 milijuna kuna, što ne uključuje plaće, a da je i lani potrošeno otprilike toliko.

Na pitanje koliko se godišnje troši na plaće zaposlenih u Vojnom ordinarijatu, pak, iz službe za odnose s javnošću nismo dobili odgovor. Druga na listi dobitnika među vjerskim zajednicama je Srpska pravoslavna crkva, koja je lani inkasirala 17 milijuna, a treća je Islamska zajednica u RH sa 5,5 milijuna.

Možda će nekim ljudima biti iznenađenje da u javnosti manje poznate vjerske zajednice poput Reformirane kršćanske kalvinske crkve, Evangeličke crkve, Evanđeoske pentekostne crkve ili Saveza baptističkih crkava, dobivaju više novca nego dvije židovske zajednice zajedno (640.000 kuna). I Makedonska pravoslavna crkva dobiva više novca, oko 700 tisuća kuna, dok manje od židovskih zajednica dobijaju Hrvatska starokatolička crkva (244.136 kuna) te Bugarska pravoslavna crkva (218.375).

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije