Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor kaptol – vlada

Crkva kritizira: Vjeronauk prvi ili zadnji sat je diskriminacija

'18.11.2011., Vukovar - Dan sjecanja na Vukovar, obiljezavanje 20. godisnjice pada Vukovara. Sudionici Kriznog puta - Kolone sjecanja,odaju pocast polaganjem ruze na grobnice poginulih i ubijenih bran
Foto: 'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
1/3
09.04.2012.
u 19:05

Vlada smiruje: Preporuka ministarstva ne bi trebala biti veliki problem. A i riječ je tek o preporuci

Prijedlog ministra obrazovanja Željka Jovanovića da se vjeronauk u školama održava prvi ili zadnji sat, izazvao je pravu lavinu reakcija.

Sustavni napadi

Prva je, očekivano, reagirala Crkva u kojoj se sve više čude sustavnim napadima na vjeronauk u školi pa je predsjednik HBK mons. Marin Srakić odlučio pisati premijeru Milanoviću.

Mons. Srakić, kako javljaju mediji, piše da je preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka. HBK, kaže se, pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za učenike koji ne pohađaju vjeronauk.

– Smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima – stoji u pismu mons. Srakića premijeru Milanoviću.

>>Ne luta hodnicima vjeronauk, nego oni koji ne znaju što bi sa sobom

HBK preporuku smatra vrlo ozbiljnim pokazateljem nepoštovanja nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama. HBK izražava i čuđenje zato što "nije došlo do ispunjenja ugovornih obveza" prema kojima se za otvorena pitanja treba oformiti povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Republike Hrvatske i HBK.

Zbog svega toga, stoji u pismu, HBK zahtijeva drukčiji pristup rješavanju tog problema.

I iako premijer još nije odgovorio mons. Srakiću, neslužbeno doznajemo da Vlada smatra kako preporuka ministarstva ne bi trebala biti veliki problem. Riječ je, uostalom, samo o preporuci. Isto tako doznajemo i da u Vladi nemaju namjeru dodatno "zaoštravati" retoriku s Crkvom o tom pitanju.

Nedostaje vjeroučitelja

Osim Crkve o temi kao što je vjeronauk u školama imaju što reći i ravnatelji škola. Od predsjednika Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikice Mihaljevića doznajemo kako ih nitko iz ministarstva o toj temi nije kontaktirao. Štoviše, udruga je sama tražila sastanak s ministrom na kojem bi upravo vjeronauk bio jedna od tema, međutim sastanka još nije bilo.

Mihaljević ministrov prijedlog smatra dobrim za onu djecu koja ne idu na vjeronauk. Međutim, napominje da je organizacijski takav prijedlog jako teško realizirati jer škole rade uglavnom u smjenama i nemaju dovoljno vjeroučitelja.

Komentara 907

Avatar stravaxx
stravaxx
21:46 09.04.2012.

kreteni svih zemalja ujedinite se

BA
Bart812
23:29 09.04.2012.

Meggi laku noć! Btb

PR
promill
19:20 09.04.2012.

Vjeronauk u crkve, to je jedino ispravno. Ako ne ide preko mlitave vlasti, onda REFERENDUM o tome !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije