Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATUKAO SUSJEDE

Prvi put izrečena maksimalna kazna: Monstrum iz Solina dobio 50 godina zatvora

Solin ubojstvo
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
08.02.2021.
u 14:18

Juretić je tijekom postupka tvrdio da se ničega ne sjeća. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je kako je bio smanjeno ubrojiv

Na maksimalnih 50 godina zatvora nepravomoćno je osuđen Luka Juretić (26) zbog teškog ubojstva iz koristoljublja Vicenca Uvodića (92) i pokušaj ubojstva Senke Uvodić (87) početkom 2019. godine u njihovu stanu u Solinu.

Ovo je prvi put U Hrvatskoj da se dosuđuje maksimalna zatvorska kazna predviđena zakonom, od 50 godina zatvora. Dinko Mešin, predsjednik sudskog vijeća, rekao je kako mu je dosuđena jer se radi o jednom od najokrutnijih zločina na ovom prostoru. 

Juretić je pokucao na vrata svojih susjeda i tražio brašno za palačinke. Otvorila mu je Senka Uvodić koju je bjesomučno stao udarati čekićem i batom za meso. Kada je pala, okomio se na njezina supruga. I njega je udarao po glavi, a onda ga nožem ubo u abdomen, zbog čega je preminuo. Iz stana je uzeo vrijedan ručni sat, nešto zlata i kovanice te pobjegao ne znajući da je Senka Uvodić živa. Ona je uspjela dopuzati do susjede i rekla: "Luka nam je ovo napravio". Umrla je dva mjeseca kasnije.

Juretić je tijekom postupka tvrdio da se ničega ne sjeća. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je kako je bio smanjeno ubrojiv. Za ubojstvo Vicenca Uvodića dobio je 35 godina zatvora, a za pokušaj ubojstva Senke Uvodić 23 godine, a izrečena mu je jedinstvena kazna od 50 godina zatvora te određeno obavezno liječenje od ovisnosti o drogi. Olakotne okolnosti bile su ranija neosuđivanost i smanjena ubrojivost, dok je kao otegotnu okolnost Sudsko vijeće navelo način počinjenja kaznenih dijela.

Juretić je odbio doći na objavu presude na Županijskom sudu u Splitu iz istražnog zatvora na Bilicama u Splitu.

Ključne riječi

Komentara 8

KH
Khala
13:51 08.02.2021.

Konacno primjerena kazna!

GE
geler203
13:51 08.02.2021.

Da je to napravio gliserom pio bi kavu na Cbjetnom trgu.

SI
sisavac
14:19 08.02.2021.

ne kužim, ubiješ starce od 90 godina, dobiješ 50 godina rešetki. autom u ilici ubiješ dvoje mladih ljudi, trećeg napraviš teškim invalidom, dobiješ 4.5 godina.. i jedno i drugo je teški zločin, ali... ovo dvoje nesretnih staraca je proživilo svoj aktivni život. a ovo dvoje mladih je tek počelo živjeti. sudstvo je naš najveći i u biti jedini problem u državi. njih treba po slovačkom modelu rasturiti na sastavne dijelove, izložiti javnosti njihov rad, tj. nerad! ne smiju imati tolku zaštitu, jer pod njom rade ovo, sramotu od života, tugu jad i čemer drugima. svaka njihova odluka mora biti javno preispitivana, svaka greška koja je očita i namjerna da se kazni otkazom. sudac je javni službenik, nije sud njegova privatna prčija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije