Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi je put pobijedio

'Čovjek od čelika': Ivan ima 47 godina i najspremniji je vojnik

Atraktivne vježbe HV-a i policije na stadionu u Okučanima uz nastup akrobatske grupe HRZ-a „Krila Oluje“
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
02.05.2023.
u 21:48

Uvijek s ponosom ističem da sam potekao iz Prve gardijske brigade Tigrovi. Jedan lijep dio života proveo sam u prvoj bojni Sokolova, ali najveći dio svoje profesionalne karijere proveo sam u Pumama, poručio je Ivan Gerenčir iz Slatine

"Sitnica, 30 godina iskustva." Tako je, kratko i jasno, Slatinčanin Ivan Gerenčir odgovorio na novinarsko pitanje što stoji iza njegova uspjeha, čemu može zahvaliti pobjedu na natjecanju za najspremnijeg hrvatskog vojnika i koliko je vježbe i odricanja to zahtijevalo.

Gerenčira nazivaju "čovjekom od čelika". Ovaj 47-godišnji satnik, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, druge mehanizirane bojne Pume, po drugi put u tri godine pobijedio je na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH "Bojnik Davor Jović – prvi za Hrvatsku". Hrvatski supervojnik morao je proći mnogo toga da osvoji titulu.

Na leđima 17 kg tereta

Gerenčir je najbrže pretrčao 36 kilometara dugu stazu, na kojoj su natjecatelji nailazili na različite prepreke. Uložio je sve svoje znanje i vještinu u svladavanje osam različitih vojničkih zadaća, od navigacije, prolaska kontaminiranim područjem i izvlačenja ranjenika pod paljbom do bacanja ručne bombe, svladavanja kosine užetom i prelaska vodene zapreke.

Start ovogodišnje utrke bio je u Pakracu, a cilj u Okučanima. Sudionici su cijelim putem nosili obaveznu opremu i naoružanje težine 17 kilograma, a natjecanje su simbolično završili pozdravljajući u cilju hrvatsku zastavu i zastavu svoje države te zvoneći zvonom. Hrvatski vojnici i policajci na natjecanju se bore za prestiž, ali ono ima veliko značenje i za oružane snage, jer je pokazatelj kvalitete rada.

VIDEO Pogledajte atraktivne pokazne vježbe HV-a i policije te nastup akrobatske skupine 'Krila Oluje' u Okučanima

– Natjecanje podrazumijeva sažetak vojničkog poziva, psihofizičke pripreme i taktičko-tehničke značajke. Znači, očekuje se poznavanje vojnih taktika, procedura i vrhunska psihofizička pripremljenost – ističe Gerenčir, inače hrvatski branitelj u Domovinskom ratu i nositelj Spomenice domovinske zahvalnosti.

Satnik Gerenčir poslije završene gimnazije u Slatini dragovoljno je pristupio u Hrvatsku vojsku i nakon četiri mjeseca obuke potpisao ugovor za pristupanje u djelatnu vojnu službu. Početkom veljače 1995. prešao je u 1. gardijsku brigadu (Tigrove) i sudjelovao u završnim operacijama Domovinskog rata. Završio je Višu trenersku školu u Zagrebu. Trči cestovne utrke, polumaratone i maratone iako je trenirati počeo relativno kasno, u svojim tridesetim godinama.

Sudionici iz 12 zemalja

Prema njegovim riječima, pobjeda na ovako važnom natjecanju dokaz je kvalitete rada ne samo pojedinca nego i cijele postrojbe. Zahvalan je kolegama na potpori, a pobjeda mu je dokaz da još uvijek zna, hoće i može.

– Uvijek s ponosom ističem da sam potekao iz Prve gardijske brigade Tigrovi. Isto tako jedan lijep dio života proveo sam u prvoj bojni Sokolova, ali najveći dio svoje profesionalne karijere proveo sam u Pumama – rekao je 47-godišnji Slavonac.

U natjecanju koje se odvijalo u pet kategorija sudjelovala su 84 natjecatelja, od kojih 42 hrvatska vojnika, 10 pripadnika MUP-a RH i 32 pripadnika oružanih snaga iz još 11 savezničkih i partnerskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Francuske, Kosova, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i SAD-a.

Gerenčir je stazu prošao za 6 sati i 32 minute. Nije mu to bila prva pobjeda – prvi je kroz cilj prošao i 2021. godine u Slunju, dok je 2019. u Udbini osvojio drugo mjesto. Drugi je u cilj stigao pripadnik rumunjskih oružanih snaga narednik Iunut-Daniel Calina, a treći je bio desetnik Hrvoje Mutnjaković, pripadnik bojne "Sokolovi" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Pobjednica u ženskoj kategoriji je vojnikinja Lea Biloglav iz Zapovjedništva za kibernetički prostor.

U cilju su ih dočekali potpredsjednici Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i drugi.

– Volio bih da ova pobjeda služi na čast i ponos svim bivšim i sadašnjim Pumama. Neka ona bude poticaj i motivacija svim budućim pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a posebice svim budućim Pumama – poručio je po ulasku u cilj.

Komentara 9

PE
Pentagon
22:00 02.05.2023.

47 godina i najspremniji! Čestitam ali gdje su mlađi? Ovo je baš zabrinjavajuće!

DU
Deleted user
22:13 02.05.2023.

Bravo Ivane, nas “Spartakus” neunistiv!

SI
sinke12
22:39 02.05.2023.

Ko Clint Eastwood...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije