Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJEN OD DRUŠTVA 43-godišnji Vukovarac više od šest mjeseci spava u ormaru

Čovjek iz ormara: Ja bih neku sobu, ne želim živjeti kao pas

Dragan Kukić u ormaru u kojem spava već više od šest mjeseci
Foto: Branimir Bradarić
16.09.2008.
u 17:15

Hodnik u zgradi internata u Ulici Nikole Perlića u Borovu naselju više od šest mjeseci jedini je dom 43-godišnjem Vukovarcu D. K. Do 4. ožujka živio je u stanu na drugom katu, no tog je dana stan izgorio. Požar je izazvala zaboravljena svijeća. Poslije požara D. K. je dio svojih spašenih stvari iznio u hodnik, gdje su i danas, i gdje on provodi po cijele dane.

Od tada D. K. spava u ormaru, živi bez vode, struje i toaleta, a kao priručni stol služe mu vrata na kojima ima tragova hrane ali i razbacanih boca, novina, dijelova odjeće. Cijelim hodnikom širi se i jak neugodan miris.

Nema za lijek
- Strašno je i bojimo se. Svijeća mu gori do dugo u noć, a već jednom je zapalio stan. Bojimo se da sada ne zapali cijelu zgradu, a nije ugodno kada znaš da ti cijelu noć netko sjedi ispred vrata. Očekujemo da se čovjeku nekako pomogne - kažu susjedi pretežito umirovljenici.

Radislav Roklicer jedan je od rijetkih koji ga primi u sobu: - Žao mi ga je, ja mu drukčije ne mogu pomoći. Prije svega treba mu pomoći da ozdravi, a onda će sve ići lakše.
- Moj je sin godinama bolestan na živce, bio je i u bolnici, jedno je vrijeme pio tablete, ali već mjesecima ih ne uzima jer nema novaca. Treba pomoć da ozdravi, a zatim da dobije neku sobu i da živi kao čovjek, a ne kao pas - kaže majka Zdravka. Ona je, kaže, nemoćna,  novca nema, privremeno živi kod nevjenčanog supruga, a i bolesna je i teško se kreće.

- Strašno je to. Vidite kako vam je dijete, a ne možete mu pomoći. zašto je moj sin zaboravljen od svih? Obilazila sam brojna vrata, ali ništa - kroz suze govori Zdravka. Sin joj rijetko dođe, boji se, kaže, ljudi, zbog čega je napustio i sobu koja mu je dodijeljena u Hotelu za samce.

- Navikao je živjeti sam i samo tako može živjeti. Nema ništa svoje, a kako živi govori i to da obilazi kontejnere tražeći hranu. Odlazi se umiti na Dunav. Dolazi zima i bojim se hladnoće u hodniku i na ulici, bojim se da neće preživjeti - kaže Zdravka.

Poslije više pokušaja njezina smo sina pronašli preksinoć u hodniku. Pokušali smo razgovarati, no cijelo je vrijeme govorio nevezane i čudne stvari. Na upit želi li da mu se pomogne da dobije neku sobu, rekao je da mu je to želja jer ne želi živjeti kao pas.

Tko je skrbnik
U vukovarskom Centru za socijalnu skrb terenska socijalna radnica Ana Kirin rekla nam je: - Radi se o korisniku socijalne skrbi koji je nama poznat. Učinili smo sve što smo mogli da mu pomognemo i Centar o njemu i dalje vodi računa.

Neslužbeno smo doznali da je D. K. lišen poslovne sposobnosti i ima skrbnika, čije ime nismo uspjeli doznati.


Majka: Stradao od zaostale mine

Zdravka kaže da je njezin sin stradao od zaostalih mina u Vukovaru, gdje je ostao poslije pada grada '91. godine:
- Nikad nije bio agresivan. Jedva je preživio tu eksploziju. Da nije liječen u Novom Sadu, vjerojatno bi umro. Možda bi i ozdravio da smo imali novca za lijekove, ali nismo i od tada počinju njegovi psihički problemi. Bio bi zadovoljan sobicom ili obnovom kuće u Bršadinu.
Obnovljeni stan je zaključan. Požar je u ožujku, prema optužnici, izazvao D. K. upalivši svijeću i izišavši iz stana. Zdravka se nada da će opet biti nositelj stanarskog prava pa će njezin sin tamo živjeti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije