Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon najava premijera RS da će zatražiti odcjepljenje entiteta, The New York Times piše o mogućem ratu

Čović: Nema rata, Dodik se bori za bolju pregovaračku poziciju

28.02.2009.
u 20:54

Politička kriza u BiH prijeti potpunom destabilizacijom zemlje, a u slučaju da SAD i EU ne uspiju obuzdati probleme, moguć je i crni scenarij po kojem bi RS proglasila neovisnost, a Hrvatska poslala svoju vojsku u BiH. Bit je to teksta The New York Timesa, koji počinje informacijom da lideri bosanskohercegovačkih Srba prijete napuštanjem državnih institucija i pritiskom za izdvajanje RS-a iz BiH. Novinar Dan Blefsky podsjeća da nova kriza dolazi u kritično vrijeme, samo nekoliko tjedana nakon odlaska visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, čime je stvoren “potencijalno opasan vakuum moći”.

Nemoguće je zamisliti da bi Hrvatska slala svoju vojsku u BiH

Kaznena prijava
Blefsky prenosi mišljenja sugovornika iz BiH da se SAD i EU moraju uplesti ako ne žele da se ponovi rat s početka prošlog desetljeća. Uvod u to bilo bi eventualno proglašenje neovisnosti RS-a, ulazak Hrvatske vojske u BiH i naoružavanje Bošnjaka.

Cijeli članak u New York Timesu zapravo je iniciran zaoštravanjem političkih odnosa nakon podnošenja kaznene prijave protiv premijera RS-a Milorada Dodika i njegovih suradnika zbog navodnih financijskih malverzacija prilikom izgradnje nove zgrade vlade RS-a u Banjoj Luci. Suočen s tim optužbama Dodik je ustvrdio kako je riječ o političkoj hajci na njega, iza koje stoje pojedinci iz državnih institucija, a prvenstveno Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i neki strani diplomati i tužitelji na službi u BiH.

Osim što je zaprijetio da će srpski kadrovi, a isključivo je riječ o članovima njegova SNSD-a, napustiti državne institucije, Dodik je zaoštrio i svoju poziciju u tek započetim pregovorima o promjenama daytonskog ustava BiH. Sada ultimativno traži da hrvatski i bošnjački partneri u pregovorima prihvate da je opstanak RS u njezinim sadašnjim granicama neupitan, te da se BiH organizira kao federalna republika ili savez država, gdje bi RS imala pravo na samoopredjeljenje i odcjepljenje.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je zajedno sa srpskim i bošnjačkim liderima pokrenuo pregovore oko preustroja BiH u četiri federalne jedinice ne smatra realnim ratni scenarij.

- Ovo je trusno područje i svaki put kada nastupi kriza, netko počne spominjati rat kao neko izlazno rješenje ili tko zna kakav scenarij. Mi isključivo ustrajavamo na razgovorima i postizanju dogovora oko unutarnjeg uređenja BiH kako bi stvorili ambijent u kojemu bi mogla normalno funkcionirati - rekao nam je Čović.

On, također, ne smatra da Dodik vodi RS ka odcjepljenju.

- Mislim da on traži put kako bi stvorio bolju pregovaračku poziciju ili pak sačuvao sadašnju koju ima prema Daytonskom sporazumu. Sadašnja pozicija RS u svakom smislu ne omogućuje odcjepljenje - kaže. Posljednji sastanak Čovića, Tihića i Dodika u Mostaru koji je trebao rezultirati dogovorom oko nadležnosti države i federalnih jedinica - prekinut je zbog podnošenja kaznene prijave protiv Dodika. Čović ipak vjeruje u nastavak, najavljujući pojedinačne susrete s Tihićem i Dodikom.

Osporeni predstavnik
Povlačenje bilo kakvih radikalnih koraka s Dodikove strane bilo bi pogubno u situaciji kad je očito da se američka administracija planira ozbiljnije uključiti u rješavanje bosanskohercegovačkog slučaja. Službeni Washington je zaustavio izbor austrijskog diplomata Valentina Inzka za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Neslužbeno se tvrdi kako Amerikanci na toj poziciji žele vidjeti “snažniju” političku ličnost, odnosno osobu koja će dolaziti iz neke od utjecajnijih zemalja nego što je Austrija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije