Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETIKA

Ćorić se sastao s glavnim izvršnim direktorom MOL-a oko daljnjeg procesa otkupa udjela u Ini

Zagreb: Videokonferencija ministara i ministrica okoliša EU
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
24.06.2020.
u 18:49

Lazard je 10. lipnja Savjetu za Inu predstavio preliminarno izvješće o dubinskom snimanju Ine, a tada je najavljeno i da se do kraja lipnja očekuje i prvi sastanak s predstavnicima MOL-a. Finalno izvješće Lazarda očekuje se u srpnju.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu se sastao s glavnim izvršnim direktorom MOL grupe Józsefom Molnárom, a sastanak oko daljnjeg procesa otkupa MOL-ovog udjela u Ini održan je nakon što je Lazard nedavno Savjetu za Inu predstavio svoje preliminarno izvješće, priopćeno je iz Ministarstva. 

Na sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike su, uz ministra Ćorića, bili i predstavnici Lazarda, savjetnika Vlade u procesu mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini.

"Ministar Ćorić je predstavnike MOL-a upoznao sa zaključcima sastanka Savjeta za Inu koji je održan prije dva tjedna, a na kojem je Lazard članovima Savjeta za Inu predstavio svoje preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, naglasivši da je nastavak ovog procesa strateško opredjeljenje hrvatske Vlade", ističe se u priopćenju Ministarstva. 

Kako se nadalje navodi, predstavnicima MOL-a je "predstavljen dosadašnji tijek procesa dubinskog snimanja te je dogovoren nastavak suradnje na operativnoj razini radi uspješnog dovršetka tog procesa do kraja srpnja".

"Hrvatska strana je MOL upoznala i s metodologijom koja je korištena u izradi preliminarnog izvješća, kao i s Lazardovim viđenjem poslovanja Ine u trima segmentima - istraživanje i proizvodnja, rafinerijsko poslovanje i maloprodaja", prenose iz Ministarstva.

Dogovoren je nastavak razgovora nakon što Lazard Vladi dostavi i svoje konačno izvješće, zaključuje se u priopćenju. 

Lazard je 10. lipnja Savjetu za Inu predstavio preliminarno izvješće o dubinskom snimanju Ine, a tada je najavljeno i da se do kraja lipnja očekuje i prvi sastanak s predstavnicima MOL-a. Finalno izvješće Lazarda očekuje se u srpnju.

Premijer Andrej Plenković u izjavama vezanim uz Inu nakon te sjednice Savjeta za Inu na kojem je predstavljeno izvješće Lazarda, ocijenio kako on predstavlja dobar temelj za daljnje pregovore s mađarskom stranom oko Ine. "Ono što je bitno je da je za realizaciju ove transakcije potreban dogovor dviju strana. Mi nastavljamo s aktivnostima u smjeru koji smo odredili. Mi ćemo u tom kontekstu voditi računa o zaštiti interesa Hrvatske i naravno i interesa same kompanije", poručio je premijer.

Premijer Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U siječnju 2017. osnovan je Savjet za Inu, Vladino savjetodavno tijelo sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb, za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je početkom kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard. 

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice). 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije