Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED SELJAKA

Čobanković: Ispoštovali smo sve dogovoreno u Đakovu

cobankovic (1)
Foto: Krunaoslav Petrić/Pixsell
1/3
22.06.2010.
u 15:31

Tomislav Pokrovac koji je i dalje ustrajao kako je u Đakovu bilo govora o mjenicama a ne odlukama, kaže da se prosvjed neće prekinuti dok ne potpišu sporazum kojim će se jamčiti da će država ispoštovati dogovoreno što još nije realizirano.

Sve što smo dogovorili Đakovačkim sporazumom, država je ispoštovala, a jedino smo mjesec i pol zakasnili s donošenjem odluka i dostavljanjem obavjesti kojima seljaci mogu u bankama uzeti novac. Nigdje se u sporazumu ne spominje mjenica koja je, kako vidimo, povod za najnoviji prosvjed upozorenja. U sporazumu lijepo piše da će poljoprivrednici dobiti odluku na kojoj za svakog posebno piše koji iznos im pripada i njega mogu podići u bankama jer je s njima dogovoreno da idu na iskup vaših potraživanja. Ne može ministar izdavati mjenice, a ova odluka vam omogućava da podignete novac - objasnio je ministar Petar Čobanković predstavnicima seljačkih udruga iz Slavonije na sastanku održanom u Vukovaru.

Poljoprivreda ima prioritet
Imao je namjeru objasniti kako nemaju razloga za prosvjed jer država je dala sve što je mogla u "zadatim okvirima" koje određuje proračun. On je podsjetio da poljoprivreda ima apsolutni prioritet u državnom proračunu i u šest mjeseci je isplaćeno dvije trećine poticaja. Rekao je da se radi o oko 600 milijuna kuna koje država isplaćuje sada kroz poticaje, a toliko će i za kapitalne investicije pa  je to "znak da nije točno kako država ništa ne radi za vas". Do sada je za poljoprivredu uloženo preko 2 milijarde kuna što je 70 posto godišnjeg proračuna za ovu namjenu.

- Donijeli smo 64.300 odluka koje vam omogućuju da dobijete u bankama svoj novac, a to je ogroman posao i sljedećeg tjedna preko tisuću vas će dobiti odluke za kapitalne investicije. O pšenici je još rano govoriti jer ne znamo kakve će biti kvalitete i kakav će biti urod jer kiše, poplave i ledotuča su napravile velike štete koje će biti moguće utvrditi tek kada pšenica bude u silosima - rekao je Čobanković i dodao da premijerka Jadranka Kosor, kod koje seljaci uporno traže prijem, ne može ništa učiniti što već nije učinio resorni ministar.

Pokrovac: Bilo je govora o mjenicama
Tomislav Pokrovac koji je i dalje ustrajao kako je u Đakovu bilo govora o mjenicama a ne odlukama, kaže da se prosvjed neće prekinuti dok ne potpišu sporazum kojim će se jamčiti da će država ispoštovati dogovoreno što još nije realizirano.

- Tražimo razgovor s premijerkom i da ona potpiše sporazum jer smo se uvjerili do sada kako ministar Čobanković nema ovlasti. Prosvjed nastavljamo danas  i sutra, ali se nadamo da će nas premijerka primiti i da ćemo potpisati s njom sporazum - kategoričan je Pokrovac.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji na tri punkta su mirni prosvjedi traktorima, ali za sada nema blokade prometnica. Najviše, oko 100 traktora je na prometnici Jarmina - južna vinkovačka obilaznica gdje se očekuje dolazak novih traktora jer je i bilo dogovoreno da ukoliko ne bude povoljnih signala, prosvjednika će biti sve više.

Komentara 28

OB
-obrisani-
17:13 22.06.2010.

felicijen....cobankovic laze ...Da su seljaci dobili obecano ,sigurno nebi isli i planirali nove blokade...

PI
Pippo9
17:14 22.06.2010.

Seljaci su nerealni jer im je vlada ispunila obećano

MM
Mladen Miletić
16:04 22.06.2010.

Selakiu znate ako vam organizirano pokrademo pšenicvu više je nemrete dobiti što pojedemo pokrademo uništimo toga nema pa možete se slikati 100 godina vi i vaši na kredit uzeti traktori ! Građane smo ogulili seljake smo srezali menasđere pozatvarali Generale u Hag Polančeca Sanadera smo sredili šta ovaj narod još koja čuda očekuje od nas stvarno Balkan je samo za ratovanje onda su večina sretni i zadovoljeni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije