Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički ključ

Članovi uprava i nadzornih odbora u sukobu interesa

\'13.12.2011., Zagreb - Mato Crkvenac na konferenciji Potencijali gradova odrzanoj na Pravnom fakultetu.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
25.02.2012.
u 12:00

Za šefa uprave Plinacra Mladen Antunović imenovan s mjesta šefa Montmontaže, koja godinama radi za Plinacro

Članovi uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki birani su prema političkom ključu, no neki su se našli u situaciji da pogoduju sami sebi čime se ne može izbjeći sukob interesa.

Plinacro i Montmontaža

Osim u medijima već spomenutog Žarka Primorca, člana Nadzornog odbora HEP-a, koji radi kao vanjski konzultant za Deloitte, tvrtku koja obavlja reviziju HEP-a, pokazalo se da ima očitijih sukoba interesa. Postavši predsjednik uprave Plinacra, Mladen Antunović evidentno se našao u sukobu interesa. Na to je mjesto imenovan s mjesta direktora Montmontaže, koja godinama intenzivno radi za Plinacro. Samo u srpnju prošle godine Plinacro je Montmontaži dao gradnju četvrte dionice plinovodnog sustava Like i Dalmacije vrijedne 108 milijuna kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, otprilike 40 posto poslova za Plinacro obavlja Montmontaža. Poslovi koje je Montmontaža odradila za Plinacro, HEP i Inu dio su referentne liste na njihovoj internetskoj stranici. Kako se priča u krugovima političara, presudan utjecaj da Antunović bude šef Plinacra bio je Ivana Vrdoljaka, ministra graditeljstva, jer se njih dvojica poznaju još iz fakultetskih dana. U upravi Plinacra Antunoviću društvo radi Zoran Kopić, zet Savke Dabčević Kučar, te Ratimir Orešković (HNS), Radovan Cvek (HSU) i Dražen Kovač (SDP).

Javnost je više puta u pitanje dovodila kompetentnost Zlatka Koračevića (HNS) za čelo HEP-a jer ga se povezuje s propasti tvornice Lepa i slabim poslovnim iskustvom, no unatoč tomu imenovan je i on, i Zlatko Ercegovac, i Tomislav Šerić, također iz Vrdoljakova osječkog bazena. Ipak, priliku da ide sebi na ruku dobio je član uprave Rodoljub Lalić. On je vlasnik Projektnog biroa Split, koji je za HEP dosad sagradio tridesetak trafostanica te dvadeset glavnih, izvedbenih ili idejnih projekata za hidroelektrane. Projektni biro Split lani je bio i lokalna potpora francusko-belgijskoj tvrtki Tractebel-Coyne et Bellier, koja je obavljala tehničko dubinsko ispitivanje gradnje HE Ombla.

Čačićev pomoćnik

Zanimljivo je da je i Ante Ramljak, s Berislavom Škegrom suosnivač Questus savjetovanja i nekadašnji savjetnik potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, u NO-u HEP-a.

Dobro se snašao i Čačićev pomoćnik Miki Huljić, nekadašnji direktor tvrtke Lantea, koji je prije godinu dana dobio menadžerski ugovor u Hrvatskoj pošti unatoč zabrani zapošljavanja. U međuvremenu se zbližio s Čačićem, postao mu pomoćnik i ušao u NO Janafa.

Komentara 6

OS
osica
12:14 25.02.2012.

\"kadrovi zlatne dobi - u njihovoj zlatnoj državi\" - ostali \"u sirotinjskoj državi, na stupu srama jer ste jadni , siromašni, nesposobni ,a neki i - \" stari i pametnni .... - ali \" vaša starost nije zlatna - onia - oni smtraju vas senilnima - za razliku od njihovih bistrookih i zlatnih \" .Eto svatko tko dođe na vlast \"ima Hrvatsku\" Mi imamo komentare koje možemo objesiti mačku o rep -. ali isitno zadovoljstvo je nešto.....

KI
kilm
13:27 25.02.2012.

Pravednost na djelu jer oni sami propisuju i određuju pravednost a u tome im svsrdno pomažu Soroševi novinarčići koji pravednost samo prepisivaju kao u vrjeme komunizma koje je sada blizu tog vremena.Partija je uvjek u pravu tj. komunisti

DR
dragandokozic
13:30 25.02.2012.

Komunisti vladaju Hrvatskom već 67 godina. Mijenjali su samo svoj naziv i retoriku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije