Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačno spašen

Ćirko, mačak iz kokošinjca, našao je svoje mjesto pod panelom

Foto: Privatni album
1/7
28.01.2024.
u 10:35

Godinama je Ćirko živio zatvoren u kokošinjcu, vid je davno izgubio i vidi tek pokoju sjenu. Uz stalnu terapiju brzo se prilagodio životu u kući, iz koje može izići i u šetnju, a ukusna hrana uvijek ga čeka

Godinama je Ćirko živio zatvoren u malom i mračnom kokošinjcu, odvojen od svijeta. Znao je ovaj mačak samo što je hrana, kažu da jedino gladan nije bio, a godinama nije osjetio ljudski dodir. Jedan slučajni dolazak u njegovo dvorište zaslužan je za to što je i on našao svoje mjesto pod suncem. Točnije, pod panelom, jer mekani krevetić i najtoplije mjesto u budućem skloništu za mačke osječke udruge Devet života rezervirani su upravo za njega.

A sve je počelo u ožujku prošle godine, kad su volonteri doznali da je slijepi mačak godinama zatvoren u malenom kokošinjcu. U dvorištu su zatekli mačka koji nije živio, Ćirko je bio mačak koji je čekao smrt. Ne znaju ni sami zašto se i kako se sve dogodilo, jer Ćirko je imao vlasnika, starog djeda koji ga je udomio još dok je bio malo mače. Šetao ga je po dvorištu, planirao ga je i liječiti i voditi na operaciju očiju, htio mu je pomoći. No onda je neka loša sudbina sve promijenila. Djed se razbolio, ubrzo i umro, a baka koja je ostala sama nije se mogla ni za sebe brinuti. Zatvorila je mačka misleći da ga tako štiti, da mu se slučajno nešto ne dogodi. Poveli su ga volonteri u Osijek, htjeli su mu pomoći da zauvijek zaboravi kokošinjac i dvorište u kojem nije imao ništa. I znali su da su mu jedina šansa da preživi.

– Veterinaru je bilo teško procijeniti starost jer ima samo očnjake i usta puna granuloma, ali sigurno je da ima puno više od četiri godine, kako su nam rekli. Sve mu je bilo upaljeno, crveno i bolno. Granulome uzrokuju virusi, bakterije i stresne situacije, a višegodišnji zatvor u malom prostoru napravio je nepovratnu štetu – kažu osječki volonteri pitajući se kako je uopće jeo, koliko boli je trpio i kako je uspio sve to preživjeti.

Nakon svega očekivali su da će biti ljut, da neće surađivati, ali ovaj mačak uspio ih je sve iznenaditi. Na pregledu je bio miran, prepustio se i njima i veterinarima, kao da se pomirio sa sudbinom i kao da mu je bilo svejedno što će se dogoditi. Otkriveno je da je Ćirko već odavno izgubio vid i da vidi tek pokoju sjenu, tome više nije bilo spasa. Za sve ostalo dobio je terapiju i vrlo brzo zauzeo svoje mjesto u kući, budućem skloništu, i srcima volontera. Ali jednako tako i u srcima svih onih koji prate rad udruge i koji nestrpčjivo čekaju svaku novu objavu o dogodovštinama ovog mačka.

Nakon boravka u stacionaru, u kojem je bio vrlo uredan i točno znao gdje se jede, a gdje obavlja nužda, preselili su ga u buduće sklonište. U njemu ima svoje mjesto, a pod nadzorom volontera izlazi i u šetnju dvorištem. Pokazao je svima da zna praštati, jer voli se maziti i voli njihovo društvo. A baš kao i svaka mačka voli i ukusnu hranu. Nedavno je Ćirko sudjelovao u nagradnoj igri, u kojoj je pobijedio, dobio je najveći broj glasova i time osigurao godišnju zalihu hrane.

– Ne mrzi naš Ćirko nikoga, ni ljude ni mačke. Jedino iz dvorišta potjera Komšiju, mačka koji dolazi u naše dvorište zbog hrane. Naravno, kad osjeti da je u blizini, jer inače ga ne vidi. Ostaje zauvijek s nama, ne tražimo mu dom zbog njegova zdravstvenog stanja. Kako je dugo bio zatvoren, a nije bio kastriran, i dalje stalno obilježava prostor u kojem živi. Uz to, njegove oči zahtijevaju stalnu kontrolu, kao i usta koja su i dalje puna granuloma, zbog čega je i dalje na terapiji. Odlično se snalazi u prostoru budućeg skloništa, a dodatni stres koji bi izazvalo novo seljenje samo bi pogoršalo njegovo zdravstveno stanje – ističu volonteri.

A na Facebook-stranici udruge Devet života možete pratiti kako Ćirko živi i što radi. Ujedno možete vidjeti kako napreduju radovi na budućem skloništu, koga su volonteri spasili s gradskih ulica, kako napreduje liječenje ozlijeđenih i bolesnih mačaka, tko traži novi dom i kako im možete pomoći.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar essek22
essek22
20:27 28.01.2024.

Nevjerovatno je koliko su te žene iz udruge 9 života napravile za spašavanje tih napuštenih životinja! Same su se skupile i kupile tu staru kuću koju renoviraju da bude prihvatilište, od grada nisu koliko znam dobile ništa. Kapa do poda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije