Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčeni branitelji

Ćirilična ploča ide na kućni prag premijera Milanovića

vukovar (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
09.10.2013.
u 18:01

Petu ploču, onu sa zgrade policije u Vukovaru, skinut će branitelji iz Dalmacije

Najviši državni vrh i branitelji na suprotnim su stranama barikade, a mir je samo prividan. Pokazuju to dva događaja u posljednja dva dana: skidanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru i dvostruki protokol na obilježavanju Dana neovisnosti jučer na Mirogoju. Šefovi najvećih braniteljskih udruga, s kojima smo razgovarali neposredno nakon odlaska s Mirogoja, ne kriju ogorčenje što na obilježavanju Dana neovisnosti, kada se trebalo pokloniti žrtvi poginulih za hrvatsku slobodu, ponovno nije bilo premijera, predsjednika države i predsjednika Sabora. Sabor je, podsjetimo, taj praznik obilježio četiri dana ranije, no državni vrh nije se potom uputio položiti vijence i svijeće, već su nakon subotnje svečane sjednice zastupnici proglasili desetodnevni odmor.

Odbijaju dijalog

– Na sam Dan neovisnosti poslali su nam Nenada Stazića koji branitelje naziva ruljom, šovinistima, barbarima i neznalicama. Međutim, ostali smo dostojanstveni i pokazali koliko je u krivu – kaže Josip Klemm. Oštro demantira izvještaj javne televizije, prema kojem su vijence položili zajedno s državnim vrhom. Poštovanje su odali, kaže, uoči dolaska državne delegacije, koja je čekala da im predstavnici braniteljskih udruga ustupe mjesto. – Ogorčeni smo na državni vrh jer mjesecima odbija dijalog, a svojim ignoriranjem važnih datuma iz naše povijesti odašilje jasnu poruku. Dok se to ne promijeni, i ubuduće ćemo sami obilježavati važne obljetnice – kaže Ilija Vučemilović Šimunović, šef Udruge gardijskih brigada. Ogorčen je i Tomislav Josić, šef vukovarskog Stožera, koji je na Mirogoj došao izraziti podršku suborcima. Stožer, ističe, ne stoji iza najnovije inicijative skidanja ploča, ali razumije želju pojedinaca “da na takav način iskažu neposluh i bunt spram pravnog, moralnog, etičkog i žrtvoslovnog nasilja nad Vukovarom”.

Priveden heroj Leovac

– Na svim izlazima iz grada policijske su kontrole. Zaustavljaju branitelje, stradalnike i domoljube, zapisuju im registarske tablice. Nema mira i, očito, neće ga biti – kaže Tomislav Josić, dodajući da je tijekom jučerašnjeg dana počelo ispitivanje i privođenje branitelja. Među njima je bio i Mladen Leovac, vukovarski heroj i bivši zapovjednik vinkovačke specijalne policije. – Riječ je o bivšem logorašu, branitelju koji je dva puta ranjen i devet puta odlikovan. Vjerojatno ljude privode nasumce, to je žalosno jer ploče nisu skidale “skupine ljudi” već ljudi koji su 1991. branili Vukovar – kaže Tomislav Josić. Podsjetimo, u ponedjeljak skinute su tri ploče: sa zgrade Državnog inspektorata, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje. U noći na utorak, skinuta je i četvrta ploča, ona sa zgrade Centra za socijalnu skrb. Pitamo gdje su ploče. – Čuvaju ih hrvatski branitelji. Nisu razbijene, netaknute su i bit će vraćene kad se za to stvore uvjeti – odgovaraju uglas trojica naših sugovornika. – S pročelja uskoro ide i peta ploča, ona sa zgrade policije. Skinut će je naši suborci iz Dalmacije koji inzistiraju da ih čeka netaknuta – kažu nam. Jedna od pet ploča, kako doznajemo, idućih dana stiže na kućni prag premijera Zorana Milanovića. – Bit će postavljena na zagrebačku zgradu u Krajiškoj 36, a postavit će je stopostotni invalid Domovinskog rata – otkriva Mirko Ljubičić Šveps, predsjednik zagrebačke Hvidre.

>> Specijal: Neredi u Vukovaru

>> Ni nadzor policije ne pomaže: Skinuta još jedna dvojezična ploča

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije