Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2020. u 08:23

Lani je fojbu u Bazovici usporedio s Auschwitzom lažno tvrdeći da su u fojbe bacana djeca...

Već smo navikli da na dan kada se u Italiji obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus s talijanske strane stižu revizionističke i iredentističke poruke, pa možemo pretpostaviti da talijanska desnica ni danas neće razočarati.

Epicentar ovogodišnjeg Dana sjećanja ponovno je u Trstu i njegovoj okolici, na području što ga u Italiji nazivaju “istočnom granicom”.

Uoči Dana sjećanja temperaturu je podigla najava da će se u Trstu u sklopu obilježavanja Dana sjećanja organizirati i tribina na kojoj će se prezentirati “istina o jugoslavenskim teroristima” koji su, kako se tvrdi, 1920. zapalili Narodni dom u Trstu.

Ovdje je opet riječ o notornom izvrtanju povijesnih činjenica s obzirom na to da je upravo Narodni dom, koji su prije 100 godina zapalili fašisti, a ne “jugoslavenski teroristi”, jedan od simbola stradanja Slovenaca i Hrvata pod talijanskom vlašću.

Središnja komemoracija ponovno će se održati u Bazovici kod Trsta, gdje se nalazi jedna od najpoznatijih fojbi nad kojom je prošle godine šokantnom izjavom o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji” egzaltirano govorio tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani dovodeći u pitanje granice uspostavljene nakon Drugoga svjetskog rata.

Ove godine Tajani neće doći u Bazovicu, ali hoće Matteo Salvini, ovaj put ne kao ministar unutarnjih poslova kao lani, nego samo kao šef suverenističke i rasističke Lige, najjače opozicijske stranke. Sa Salvinijem će biti i senator Maurizio Gasparri iz Berlusconijeva (i Tajanijeva) pokreta Naprijed Italija, kao i Giorgia Meloni, čelnica neofašističke Braće Italije.

Najviši državni dužnosnici ove godine ne dolaze u Bazovicu, ali ne treba sumnjati da će Salvini i ovogodišnju komemoraciju pokušati iskoristiti u svojoj neprekidnoj političkoj kampanji, koja traje od trenutka kada je srušio vlastitu vladu nadajući se trijumfu na novim izborima, da bi se onda našao u opoziciji nakon što su njegovi koalicijski partneri iza njegovih leđa dogovorili novu koaliciju s protivničkom stranom.

Salvini je prošle godine fojbu u Bazovici usporedio s Auschwitzom lažno tvrdeći da su u fojbe bacana djeca, čime je izrekao dvostruku laž, mnogo opasniju od Tajanijevih provokacija iako se to, nažalost, na hrvatskoj strani uglavnom prešutjelo.

Ključne riječi

Komentara 8

DO
domxerex
11:30 10.02.2020.

Ništa lakše, isporučite im osumnjičene i li još bolje njihove potomke, Peđi, Borisa, Miralema-Miranda, Vojka, ... Neka njihove institucije odrade svoje. Znamo da navedeni nama ne bi sudili već po kratkom postupku u svijetlu naboljih partijskih tradicija.

HE
hr.eu
10:07 10.02.2020.

Pa to je nemoguće! Naime, Rijeka, Pula, Istra u cjelini, to su krajevi poznati po antifašizmu koji je kako kažu oni oaza mira i tolerancije, ljubavi prema različitostima i multikulturni raj na zemlji, a sve uz vlast radničke klase naravno. Mora biti da se Salvini nešto zbunio, pa gdje bi te istarske antife bili takvi?

DU
Deleted user
09:11 11.02.2020.

....da se razumijemo u potpunosti.... naravno da sam kao Hrvat na strani Dalmatinaca , Primoraca i Istrana uprotiv talijanske okupacije naših krajeva.... skidam kapu isključivo dalmatinskim, primorskim i istarskim partizanima.... ali postoji činjenica da su neki partizani, ne znam izz kojih krajeva juge pobili ljude i bacali ih u jame... sad će ona Win.. nekako reći- da, trebali su ih..... a zaboravljaju ljevičari da je Italija kapitulirala 1943.... dakle- neki su partizani pobili civile koji su prije godinu i pol možda i bili vojnici, ali tada nisu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije