Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka ima pravo znati

“Cilj je postignut, no još ne znamo što je sve utvrdila inspekcija”

Majke pokrenule inicijativu protiv doktorice sisačke Opće bolnice, dr. Milice Ikomonove
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
15.12.2014.
u 14:56

O daljnjim koracima razgovarali smo s pokretačicom Inicijative, Valentinom Badanjak Pintarić

Nakon brojnih priča u kuloarima u kolovozu se skupina majki sa šireg sisačkog područja ujedinilo na Facebooku u Inicijativu “Majke imaju pravo znati”, a sve s ciljem dokazivanja nestručnog postupanja neonatologinje Milice Ikonomove, liječnice u sisačkom rodilištu. Nekoliko mjeseci nakon organiziranja majki, Inspekcija je potvrdila njihove tvrdnje. Utvrđeno je kako su istinite optužbe roditelja da dr. Ikonomova njihovoj djeci postavlja krive dijagnoze, nepotrebno trpa antibioticima, šalje ih na suvišne pretrage... O daljnjim koracima razgovarali smo s pokretačicom Inicijative Valentinom Badanjak Pintarić.

Obzirom je inspekcija jasno utvrdila nepravilnosti u radu dr. Milice Ikonomove, koji će biti daljnji korak inicijative “Majke imaju pravo znati”? Razmišljaju li članice o tužbi i pravnim koracima?

Dokazano je da je tzv. hajka roditelja na dr. Ikonomovu zbog niza krivih ili nepostojećih dijagnoza, nepotrebnih terapija antibioticima, pretraga i zračenja – bila sasvim opravdana. Inicijativa je potaknula na prekid šutnje u cijeloj Hrvatskoj i pripremaju se slične inspekcije u svim našim rodilištima. Za buduće sretne korisnice komfornog sisačkog rodilišta najvažnije je da dotične doktorice više tamo nema. Nama koje smo imale nesreću svoje bebe izložiti takvoj opasnosti, još nitko od nadležnih nije odgovorio na pitanja koja smo još u kolovozu postavile Ministru zdravstva, Hrvatskoj liječničkoj komori i mnogima drugima. Ne zna se što je sve točno utvrdila inspekcija, niti hoće li tko odgovarati.Tužiti koga? Doktoricu ili onoga tko ju je zaposlio ili onoga tko ju je štitio ili one koji sada o svemu tome šute. A doveli su nas svi skupa do toga da smo ih morali javno pitati. I trebali bi nam odgovoriti. Majke imaju pravo znati. U našem slučaju sve je riješeno puno prije nego što su se nadležni pokrenuli, zahvaljujući okupljanju ogromnog broja ljudi u vrlo kratkom vremenu u grupnu inicijativu koja je pokrenula peticiju potpisivanu u mnogim gradovima diljem Hrvatske, kao i online po cijeloj Europi. Sve je na institucijama – hoće li dalje zataškivati ili riješiti ovaj slučaj.

Za sada nema nikakvih naznaka o ičijoj odgovornosti za to što se godinama događalo u sisačkoj bolnici. Doktorica je dala otkaz, ravnatelj dr. Damir Pahić je također odstupio iz drugih razloga. Smatrate li da se mora utvrditi odgovornost nadležnih u sisačkoj bolnici, ali možda i drugdje, obzirom su na rad dr.Ikonomove neki liječnici i majke godinama ranije upozoravali upravu bolnice? Tko je, po Vama, odgovoran za to?

Za mene osobno, ova je priča završila. Cilj je postignut, djelomično, ali direktno. Opasnost je neutralizirana. Neću se baviti progonom vještica, niti me pokreće u posljednje vrijeme kod nas popularni revanšizam. Pravda je zapravo bila brža od institucija i pitanje je hoće li ikada itko odgovarati za ovaj konkretni slučaj. Obzirom da se struka peticijom žalila još početkom 2012. godine tadašnjem ravnatelju bolnice dr. Pahiću, sasvim je jasno tko je odgovoran. Aliako je on samo izvršavao „naredbe odozgo“, pitanje je koliko će biti prioritetno doći do odgovora – od koga?

Čudi li Vas izostanak reakcije nadležnih službi i Ministarstva nakon što su se u javnosti pojavili detalji inspekcijskog nalaza?

U nedavnom razgovoru sa ravnateljem bolnice dr. Dubovečakom, stekla sam dojam da je nova uprava naše bolnice uistinu u čudu jer im nije dopušten uvid u nalaz inspekcije. Tek su netom obaviješteni od ministra Varge da je sve proslijeđeno na DORH zbog sumnje u krivotvorenje liječničke dokumentacije i naknadno upisivanje podataka. A to smo već davno saznali iz medija. I to nisu rezultati inspekcije. Ako struka ne smije znati, smijem li se uopće ja kao tek jedna majka čuditi?

Obzirom se na Facebook grupu Inicijative javljaju i roditelji iz drugih dijelova Hrvatske s raznim problemima koje su doživjeli u zdravstvenim ustanovama, je li se razmišljalo da Inicijativa preraste okvir Siska i Županije?Jer očito da problema ima i u drugim bolnicama, a građani se nemaju kome obratiti.

Grupa je od samog početka ujedinila cijelu Hrvatsku. Mnoge su žene iz raznih gradova tražile pomoć koja nije imala veze sa konkretnom inicijativom koja nas je okupila. Grupa je svima omogućila objavljivanje problema bez cenzure, čak smo na zahtjev prenosili priče majki koje su željele biti anonimne, a javljale bi se privatno meni. Inicijativa je davno prerasla okvire Siska i županije. Pozvani su svi, koji imaju potrebu rješavanja sličnih problema, koristiti prostor i masovnost grupe. Poruka cijele ove akcije je da se čini da je još uvijek lakše reagirati po principu „kad se male ruke slože“, nego pouzdati se u sigurnost koja nam je „zajamčena“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije