Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ZA PROSJEČNOG HRVATA

Cijene smještaja na Jadranu otišle u nebo: 'Za jedno noćenje traže i po 10.000 kn?!'

Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/6
01.08.2022.
u 15:30

Važan element pritom je i dostupnost smještaja, jer u jeku sezone jeftiniji smještaj lako plane na tržištu, tako da bi potencijalno mogli bolje proći oni koji idu ili ranije ili kasnije u sezoni.

Većina ljudi tijekom godine sanja o tome kako će svoj godišnji odmor provesti negdje na Jadranskom moru, a onda dođe okrutna hrvatska stvarnost. I dok će se mnogi pouzdati u vikendice svojih prijatelja ili obitelji za tih par dana brčkanja u moru, drugi će krenuti u potragu za što jeftinijim smještajem samo kako bi ih dočekao hladni tuš i to ne onaj na plaži.

Malo smo istraživali kakve su cijene i posve je jasno kako će prosječna hrvatska obitelj ili morati pošteno potegnuti u novčanik ili biti kreativna.

Četveročlana obitelji (roditelji i dvoje djece) koji se odluče na tjedan dana godišnjeg odmora u Splitsko-dalmatinskoj županiji morat će izdvojiti za smještaj minimalno oko tri tisuće kuna, a za sve one koji ipak žele trunčicu više komfora ili pak blizinu mora cijene se itekako lako popnu i dvostruko više. Naravno, pritom ne računamo niti benzin, hranu ili povremeni izlazak u grad.

Važan element pritom je i dostupnost smještaja, jer u jeku sezone jeftiniji smještaj lako plane na tržištu, tako da bi potencijalno mogli bolje proći oni koji idu ili ranije ili kasnije u sezoni.

Visoke cijene, a plaće male

Kritike o visokim cijenama smještaja nisu rijetkost.

- Tražim smještaj već neko vrijeme. Razumijem da je najpopularnije vrijeme za ići na more, ali cijena noćenja od 10.000 kuna za boravak na Viru je suluda. Mislim da ćemo ove godine preskočiti ljetovanje, jer ne znam kako si priuštiti nekoliko dana na obali,a da ne moramo dizati kredit. I ne samo da je skupo, nego za tu cijenu dobiješ smještaj u koji nije uložena ni kuna i izgleda prilično zapušteno - požalila nam se čitateljica koja nam je poslala screenshot smještajne jedinice na Viru gdje noćenje košta 10 tisuća kuna, što bi značilo da bi za tjedan dana morali izdvojiti malo više od 82 tisuće kuna.

Javio nam se i čitatelj koji je pokušao naći smještaj u Mimicama za dvije osobe pa naišao na cijenu od 53.870 kuna za tjedan dana!

- Stvarno svega ima, ali pobjednik mi je jedan apartman za šestero ljudi, tražili cu cijenu od 25.000 eura za sedam noćenja! - priča nam čitatelj kojem je prisjelo traženje smještana na Jadranu...

Prosječna plaća u Hrvatskoj u svibnju je bila 7607 kuna, a s obzirom na inflaciju i rastuće cijene energenata čini se kako će mnogi Hrvati odmarati u hladu vlastitog doma za vrijeme godišnjeg odmora.

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. 1. 2023.

Ključne riječi

Komentara 43

DU
Deleted user
15:48 01.08.2022.

Nije ni za prosjecnog stranca ako cemo iskreno! Nek samo pumpaju cijene, dogodine cemo u neke druge zemlje!

ZZ
Zo-ZG
17:26 01.08.2022.

Pretenciozan naslov. Cijene su poprilično različite, ovisno o kategoriji i ponudi. Ima i za one sa budžetom od 50 do 100 Eura po danu, ali i za one sa troznamenkastom cifrom. Malo istražiti pa tek onda pisati.

BL
bellator luminis
16:26 01.08.2022.

Tko ima nek plati! Meni je sve preko 80 eur noć previše jer ne dobijaš ništa osim spavanja. Osim toga novac se da potrošiti i u korisnije stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije