Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
120 posto

Cijena plina mogla bi znatno porasti sljedeće godine. Iz Vlade poručuju: Nećemo to dopustiti

Nakon sastanka s opskrbljivačima plinom, državni tajnik Ivo Milatić, obratio se medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
24.11.2022.
u 22:28

Vlada trenutno subvencionira cijenu plina za kućanstva s deset lipa po kilovatsatu, to sljedeće godine neće biti dovoljno

Računi za plin već su znatno veći nego prošle zime, a prirodni plin mogao bi od prvog travnja sljedeće godine poskupiti za 120 posto. Razlog tome je način na koji država određuje plin za predstojeću godinu, koji se temelji na prosjeku tržišnih cijena plina u prethodnoj godini.

"Činjenica je da bi s obzirom na prosječne cijene u ovoj godini to poskupljenje trebalo biti znatno", rekao je Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin reporteru Nove TV. Na uplatnicama bi tako bili i dva i pol puta veći iznos, no iz Vlade poručuju da to neće dopustiti.

Da velikog poskupljenja plina na proljeće neće biti, smatra državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić. "Ako me pitate jesmo li svjesni da po sadašnjoj metodologiji kad bi ona ostala ista da bi ga bilo, toga smo svjesni, ali metodologija će se promijeniti", pojasnio je.

Vlada trenutno subvencionira cijenu plina za kućanstva s deset lipa po kilovatsatu, za što izdvaja oko 650 milijuna kuna godišnje, ali to sljedeće godine neće biti dovoljno. "Ako bi te cijene znatno narasle prema današnjim tržišnim cijenama od recimo 120 eura po megavatsatu, te bi intervencije morale biti znatno, znatno više", rekao je Pudić.

Vlada produljila odluku o nižim trošarinama na energente, ali i smanjila cijenu lož ulja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije