Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od nove godine

Cigarete poskupljuju kunu, novi auti pojeftinjuju oko 2000 kuna

cigarete
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
14.12.2017.
u 08:40

Budući da se trošarine s EU moraju uskladiti do 31. prosinca, cigarete će poskupjeti već početkom 2018. godine

S početkom 2018. godine cigarete će poskupjeti za najviše jednu kunu. Vlada je jučer, naime, povećala trošarine na cigarete kako bi se do 31. prosinca, što je bio krajnji rok, iznos trošarina uskladio s direktivom Europske unije.

Završni čin usklađenja s EU

Kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, ovo je završni, sedmi čin usklađivanja s EU, dakle povećavanje trošarina provedeno je postupno tijekom osam godina. Tako je Vlada specifičnu trošarinu od 275 kuna na tisuću komada cigareta povećala na 310 kuna, proporcionalnu trošarinu od 36 posto maloprodajne cijene cigareta smanjila je na 34 posto, a minimalnu trošarinu na cigarete sa 671 kune podigla je na 696 kuna za tisuću komada cigareta. Ministar Marić rekao je da ukupni utjecaj povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta ni u kojem slučaju nije veći od jedne kune. Država će, s obzirom na povećanje trošarina, u proračunu uprihoditi 163,89 milijuna kuna, što je rast od 3,79 posto u 2018. godini te u 2019. godini 164,62 milijuna kuna, što je povećanje od 3,81 posto u odnosu na 2017. godinu.

Uredba o većim trošarinama stupit će na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama, a budući da usklađivanje visine trošarina s EU mora biti provedeno do 31. prosinca, očito je da će nove cijene cigareta stupiti na snagu već početkom 2018. godine.

Pogledajte i galeriju 10 najružnijih automobila:

cigarete
1/11

– Razumijemo odluku Vlade kojom se usklađuje trošarinska politika s direktivom EU. Ona je očekivana jer smo u zadnjoj godini prilagodbe. Kao poslovni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uskladit ćemo se sa zakonskom regulativom i obvezama. Tek nakon objave odluke Vlade odlučit ćemo hoće li cijene naših cigareta rasti i, ako da, u kojoj mjeri. U svakom slučaju o svojim ćemo potezima na vrijeme obavijestiti potrošače sukladno primjenjivim propisima – kazao je jučer Josip Lozančić, član uprave British American Tobacca za regulatorne poslove. S porastom volumena prodaje cigareta u ovoj godini, i zbog turizma, tržište je, tvrdi on, uspjelo amortizirati zadnji porast cijene cigareta od kune tako da novo povećanje trošarina koje je najavio ministar neće iziskivati neko veće povećanje cijena cigareta u Hrvatskoj. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, nada se da će sve više mladih pušača prestati pušiti jer je iznio podatke da je Hrvatska po broju pušača, a posebice onih mladih, na najlošijem mjestu, valjda u Europi. I premijer Plenković zauzeo se za nepušenje pa je istaknuo da se godišnje u Hrvatskoj rodi 38.000 djece, a umre 52.000 ljudi, a od toga čak 14.000 od posljedica pušenja.

Jeftiniji auti do 200.000 kuna

I dok će s Novom godinom poskupjeti cigarete, u 2018. bi trebali pojeftiniti novi automobili, ali i oni rabljeni jer je Vlada već izmijenila zakon o posebnom porezu na motorna vozila prema kojem će od 1. siječnja 2018. taj porez, koji će zamijeniti upravna pristojba, pojeftiniti 50 posto. Ministar financija Zdravko Marić najavio je, naime, da će idući tjedan na sjednici Vlade biti donesena uredba kojom će izmijeniti trošarine na automobile, koje bi trebale biti znatno niže, prema nekim najavama i do 30 posto. To znači da će od Nove godine pojeftiniti novi automobili, ali i trošarine na rabljena vozila iz unosa (kupljena u Europskoj uniji), koja su u posljednje dvije godine i brojnija prema registracijama u Hrvatskoj nego nova vozila. Konkretnih podataka o tome koliko bi trošarine bile niže još nema pa ćemo za konkretne izračune za pojedine automobile morati pričekati objavu tablica prema kojima se računaju trošarine.

Naime, trošarine se određuju prema dva kriterija – prema prodajnoj cijeni automobila i prema ekološkom kriteriju, prema ispustu CO2. Carinska uprava još radi konačne tablice, ali neslužbeno se doznaje da bi se mijenjao vrijednosni kriterij za izračun trošarina, a najviše bi trebali pojeftiniti najpristupačniji automobili s cijenom do 200.000 kuna, kojih se u RH kao novih automobila najviše prodaje, ali i kao rabljenih najviše i unosi.

Primjerice, cijena novog Renault Meganea 1,2 TCe je 121.900 kuna, od čega na trošarinu otpada 6969, a na PDV 22.986,2 kune. Kad bismo računali da će trošarina zaista u prosjeku biti manja 30 posto, automobil iz primjera pojeftinio bi 2090 kuna.

Država sada od kupca automobila vrijednog 121.900 kuna uzima za trošarinu i PDV 29.956 kuna, a prema najavama novih propisa inkasirala bi 28.000 kuna. Izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila koje su donesene početkom prosinca od Nove godine će se ukinuti i porez na stjecanje vlasništva rabljenih automobila, a umjesto tog nameta plaćat će se upravna pristojba. Prema najavi Vlade ta će pristojba biti u prosjeku 50% manja od dosadašnjeg poreza. Od Nove godine stupa na snagu i odredba prema kojoj će pravne osobe moći odbiti 50% PDV-a prvi kupnji novog automobila i svih troškova vezanih uz korištenje automobila.

Pogledajte i video o pripremi auta za zimu:

Komentara 12

VI
vidum
09:25 14.12.2017.

Sirotinjo prestani pušiti, i kupuj nova auta.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
09:56 14.12.2017.

Usklađivanja s EU? Kad ce na red pravosudje? Ili zdravstvo? Ili javna uprava tj uhljebi? Ili pljackanje naroda neprimjereno visokim porezima, prirezima, pdv-ima i ostalim centralnim i lokalnim nametima? Kad na vrbi zraste grozdje? To sam si i mislio....

BU
Bubalamala
09:44 14.12.2017.

Svakim danom novi zakon, novi nameti, nije moguće bilo što planirati jer sutra su novi propisi, novi zakoni, novi nameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije