Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamjena za nešto blaže kazne

Četvero optuženika iz afere Rimac priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om

Zagreb: Josipa Rimac nakon četiri mjeseca izašla iz pritvora u Remetincu
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
10.06.2022.
u 14:59

Riječ je o bivšim ravnateljima Policijske akademije i Carinske uprave - Dubravku Novaku i Hrvoju Čoviću, glavnom tajniku u Ministarstvu zdravstva Veliboru Drakuliću te zamjenici predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić.

Četvero optuženika iz jednog od krakova afere povezane s bivšom kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac priznalo je krivnju i nagodilo se s USKOK-om u zamjenu za nešto blaže kazne, a s obzirom da su se svi oni, nakon što je sud prihvatio nagodbu, odrekli prava na žalbu kako bi im kazne odmah počele teći, slobodno ih sada možemo nazvati i osuđenicima.

Riječ je o bivšim ravnateljima Policijske akademije i Carinske uprave - Dubravku Novaku i Hrvoju Čoviću, glavnom tajniku u Ministarstvu zdravstva Veliboru Drakuliću te zamjenici predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić. Novak, Čović i Drakulić priznali su kako su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje državnih ispita za „njihove ljude“. Konkretno, Novak je tako „pomogao“ sinu šefa njegovog osiguranja Domagoju Slovincu, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.

Svo troje su osuđeni zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem na kazne zatvora u trajanju od 7 mjeseci, samo što su kod Drakulića i Novaka one preinačene u uvjetne kazne, pa niti jedan neće u zatvor ako u iduće dvije godine ne počini novo kazneno djelo, dok je Čoviću kazna zamijenjena radom za opće dobro po računici jedan dan zatvora zamjenjuje se s dva sata rada, što znači da će odraditi 420 sati.

Edita Grubišić dobila je nešto veću kaznu – 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u 3 godine ne počini novo kazneno djelo - s obzirom na to da su i optužbe na njezin račun bile nešto drugačije. Naime, ona je, po svom priznanju, u periodu od prosinca 2017. do prosinca 2018. na traženje Josipe Rimac pogodovala pri zapošljavanju četvero osoba u Uredu državne uprave Šibensko-kninske županije. Konkretno, zahvaljujući njoj na mjestu stručnog referenta u pisarnici ispostave u Kninu su zaposlene Ivana Katalinić i Duška Lapčić, u istoj ispostavi, samo na mjestu višeg matičara posao je dobila Jelena Drlje, a Maja Ercegovac pobijedila je na natječaju za radno mjesto samostalnog upravnog referenta za hrvatske branitelje. Također u Kninu. Svi osuđeni moraju platiti i po 5 tisuća kuna sudskih troškova.

Inače, riječ je o optužbama iz prve optužnice koju je Uskok u veljači ove godine podignuo protiv Rimac, a kojom je obuhvaćeno ukupno 26 osoba, uključujući i bivšu ministricu EU fondova Gabrijelu Žalac.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:19 10.06.2022.

Ovaj primjer dokazuju da ih naše paravosuđe neće adekvatno kazniti za počinjena djela, što znači da podržava ovakav oblik kriminalnih radnji. Buduće osobe sad znaju da im neće pasti kosa s glave ako priznaju krivnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije